https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-zaluje-sestici-zemi-vcetne-slovenska-kvuli-smernici-o-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise žaluje šestici zemí, včetně Slovenska, kvůli směrnici o vodě

8.2.2024 00:59 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise se rozhodla zažalovat Bulharsko, Irsko, Španělsko, Maltu, Portugalsko a Slovensko kvůli nedokončení revize jejich plánů týkajících se vodních toků, jak to vyžaduje směrnice o vodě, a rovněž jejich plánů týkajících se správy povodňových rizik, jak to vyžaduje směrnice o povodních. Komise to uvedla ve svém sdělení. O věci rozhodne Soudní dvůr Evropské unie.
 

Směrnice o vodě se zaměřuje na zajištění dobrého stavu evropských vodních útvarů, jako jsou řeky a jezera. Jejím cílem je snížit a odstranit znečištění a také zajistit dostatek vody pro potřeby lidí i přírody. Jde o nezbytnou součást takzvané Green Deal (Zelené dohody pro Evropu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, jejímž základem je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55.

Dodržování směrnice o povodních je zase nezbytné kvůli připravenosti na záplavy a jejich zvládání, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Evropská komise zaslala již loni v únoru dotčeným státům "formální výzvy" a upozornila je, že plány, které vyžadují směrnice, neaktualizovaly a nepřezkoumaly. Navzdory určitému pokroku ale šestice zemí stále své povinnosti vyplývající z jedné či druhé směrnice nesplnila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2024 08:26
Úskalí socialistického plánování, pamětníci by mohli vykládat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 08:35
jestliže nám Brusel kdáká do všeho, na co bychom tam měli v unii být? Náš politický systém je na tom hůř než malomocní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2024 11:15
A kdy EK poručí, že pitná voda je národní majetek jednotlivých států, takže je nepřípustné jí vlastnil jiný stát, co !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist