https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekolog-a-vizionar-vavrousek-slavi-nedozitych-75.hledaji-se-pokracovatele-jeho-odkazu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekolog a vizionář Vavroušek slaví nedožitých 75. Hledají se pokračovatelé jeho odkazu

27.3.2019 15:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň první porevoluční ministr životního prostředí.
Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň první porevoluční ministr životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Evy a Josefa Vavrouškových
Do 10. dubna je možné na webových stránkách www.cenajosefavavrouska.cz nominovat kandidáty na environmentální Cenu Josefa Vavrouška. Ta se uděluje od roku 1996 na počest prvního porevolučního ministra životního prostředí. Letošní ocenění je výjimečné v tom, že Josef Vavroušek by letos oslavil sedmdesát pět let. Odborná porota vybere laureáty v květnu a slavnostní předání cen proběhne 5. června v Senátu Parlamentu ČR.
 

O pokračování Vavrouškova odkazu mohou osobnosti usilovat ve dvou kategoriích. Už nyní se o cenu uchází řada inspirativních osobností.

„O ocenění za dlouhodobý přínos se bude ucházet například geobotanička a univerzitní pedagožka Jarmila Kubíková, kterou navrhla dvojice jejich žáků, a rovněž přírodovědec a ekologický novinář Ivan Makásek nebo majitel obchodu Zelená domácnost Petr Dobrý. Nechybí také zahraniční osobnosti jako Juraj Lukáč z Lesoochranářského seskupení VLK, které se na Slovensku věnuje správě přírodních rezervací, či Jiří Dlouhý, jež se zabývá vzděláváním a výzkumem mimo jiné ve Společnosti pro trvale udržitelný život, za jejíž vznikem stál právě Vavroušek," představuje vybrané osobnosti z doposud přihlášených adeptů ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata, který v minulosti s Vavrouškem spolupracoval.

"V kategorii za výjimečný počin pak na návrhy teprve čekáme,“ dodává Kundrata. Nominaci lze podat přímo na oficiálních stránkách www.cenajosefavavrouska.cz. Stačí uvést jméno a příjmení nominovaného, podrobný popis konkrétního činu nebo činnosti, v čem je daná osobnost výjimečná a jméno a kontakt na navrhovatele.

Kdo byl Josef Vavroušek?

Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň první porevoluční ministr životního prostředí. Narodil se 15. září 1944 v Praze. V roce 1968 se zúčastnil humanitární expedice v nemocnici A. Schweitzera v Lambarené v Gabonu. Od roku 1975 pracoval v Ústavu pro ekonomiku a řízení v oblasti kybernetiky a teorie systémů, později se specializací na péči o životní prostředí. Zároveň přednášel na řadě konferencí a kurzů. Aktivně se účastnil činnosti nevládního ekologického hnutí. Na sklonku komunismu se podílel se na zakládání a činnosti Kruhu nezávislé inteligence a Občanského fóra.

Mezi lety 1990 a 1992 působil jako ministr životního prostředí federální vlády a zároveň jako předseda výboru pro životní prostředí. Usiloval o evropskou spolupráci při řešení environmentálních problémů. V červnu 1991 zorganizoval v Dobříši první celoevropskou konferenci ministrů životního prostředí.

Během roku 1992 byl vedoucím československé delegace na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiro. Téhož roku inicioval založení dobrovolné neziskové Společnosti pro trvale udržitelný život. Přednášel také na řadě vysokých škol v tuzemsku, Slovensku i na britské Cambridge a na řadě institucí ve Spojených státech.

Za svůj život publikoval pět knih, 40 studií a asi 150 odborných článků, zejména z oblasti kybernetiky, teorie systémů, teorie rozhodování a péče o životní prostředí.

Spolu se svou dvacetiletou dcerou Petrou zahynul v roce 1995 pod lavinou ve věku 50 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

javor 567

javor 567

27.3.2019 18:47
Tak pravděpodobně by se nějaký následovatel pana ministra našel, jenže dneska už by člověk takového formátu byl označen za ekoteroristu. Doba polistopadových ideálů trvala jak dlouho? Dva nebo tři roky? Pak nastoupil pragmatismus, neviditelná ruka trhu a konzum, a to už se s pojmem životního prostředí neslučuje. Mám neblahý pocit, že už to lepší nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist