https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-mpo-tvrdi-ze-s-nami-spolupracuje-na-planu-obnovy-neni-to-pravda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: MPO tvrdí, že s námi spolupracuje na plánu obnovy, není to pravda

7.4.2021 18:02 | PRAHA (ČTK)
Zástupci ekologických organizací a někteří akademici v březnu také zaslali otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v němž žádají, aby šlo z Národního plánu obnovy více peněz na obnovu krajiny. Ilustrační foto
Zástupci ekologických organizací a někteří akademici v březnu také zaslali otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v němž žádají, aby šlo z Národního plánu obnovy více peněz na obnovu krajiny. Ilustrační foto
Zástupci ekologických organizací kritizují, že je ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo jako spolupracovníky na přípravě Národního plánu obnovy (NPO). Podle ekologických aktivistů to není pravda a resort s nimi nejedná. V dopisu adresovaném ministru průmyslu a obchodu a dopravy Karlu Havlíčkovi (za ANO), který má ČTK k dispozici, žádají stažení názvů Zeleného kruhu a Hnutí Duha ze zmíněného seznamu. Zároveň chtějí vznik platformy pro monitoring plánu obnovy. Vyjádření ministerstva ČTK shání. Signatáři dopisu jsou ředitel asociace ekologických organizací Zelený kruh Daniel Vondrouš a ředitelka Hnutí Duha Anna Kárníková.
 

V dopisu stojí, že tvrzení o spolupráci neodpovídá skutečnosti. "Naši zástupci sice vznesli připomínky na kulatém stole na podzim 2021 a připomínky jsme poslali také písemně vašemu ministerstvu. V odpovědi z ministerstva nebyly ovšem připomínky řádně vypořádány a k vypořádání nedošlo ani jiným způsobem," uvádí dopis. Ekologické organizace kritizují, že MPO nevládním organizacím neposkytlo ani aktuální verzi dokumentu. "K uvedení jmen našich organizací navíc došlo bez našeho souhlasu a vědomí. Dovolujeme si Vás proto požádat, abyste tuto situaci napravil a jména našich organizací z tohoto seznamu vypustil," žádají.

Podle aktivistů je třeba vytvořit stálou platformu pro přípravu a monitoring Národního plánu obnovy a poskytnout v ní ekologickým organizacím prostor. "Takové stálé platformy jsou u podobných finančních nástrojů (Modernizační fond, Fond pro spravedlivou transformaci) standardem a NPO je jediný, který ji dosud nemá," stojí v závěru dopisu.

Národní plán obnovy má být podkladem pro čerpání zhruba 172 miliard korun z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Plán je rozdělen do několika oblastí. Velká část financí je určena na digitalizaci. Další peníze mají mířit třeba na fixní infrastrukturu, do vědy, výzkumu, vzdělávání, zdravotní prevence a obnovitelných zdrojů energie. Evropská komise stanovila jako nejzazší termín předložení plánu konec dubna.

Zástupci ekologických organizací a někteří akademici v březnu také zaslali otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v němž žádají, aby šlo z Národního plánu obnovy více peněz na obnovu krajiny. Podle signatářů se s těmito typy projektů v dřívějším návrhu počítalo jen okrajově. Iniciátoři chtěli, aby byly do projednávané verze plánu zařazeny investice, které budou mít výrazný pozitivní dopad na problémy se suchem, schopnost krajiny zadržet vodu a klesající biodiverzitu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

7.4.2021 19:07
Mysleli jsme to dobře,ale dopadlo to jako vždycky.Takhle zmízí 172 miliard
Odpovědět
PB

Petr Blažek

7.4.2021 19:51
" Iniciátoři chtěli, aby byly do projednávané verze plánu zařazeny investice, které budou mít výrazný pozitivní dopad na problémy se suchem, schopnost krajiny zadržet vodu a klesající biodiverzitu."
Stále dokola se opakující fráze jak bojovat se suchem a zadržet v krajině vodu. I když statistika říká, že ačkoliv jsou za posledních 200 let srážky zhruba stejné tak průtoky řek ( např. Labe v Ústí n Labem) klesají a to i přes to, že se za posledních 100 let vybudovala řada přehrad, které vodu zadržují. To znamená, že problém není toliko na polích nebo v přírodě, ale ve zvyšující se průměrné teplotě, při níž dochází k většímu odparu. A proti tomu nepomůžou mělké rybníky za drahé dotace, kde se bude voda zase jenom bez užitku odpařovat. Jestli se máme přizpůsobit novým podmínkám, tak musíme mít nádrže kde se voda zadrží na delší dobu, než jednu sezonu a odkud budeme moci tu vodu použít třeba na závlahy.
Zase se rozfofruje spousta peněz z dotací (nádrže na zachytávání dešťovky) za věci, které si lidé běžně v minulosti pořizovali sami.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.4.2021 20:23 Reaguje na Petr Blažek
Problém leží v nepřiměřené regulaci vodních toků, zničení cca 90% říční krajiny a tristním stavu zemědělské půdy. A to se nezmiňuji o stavu lesů.

Je skutečně zapotřebí, aby alespoň část prostředků Plánu obnovy zamířila tímto směrem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.4.2021 08:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

8.4.2021 12:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je vesměs stav, který tady je po dobu nejméně 150 let, ale i více. Kam by jste se chtěli vracet? Regulace říčních toků proběhla proto, aby velká voda neohrožovala lidská sídla a stavba nádrží zase, aby se udržely stavy hladin i za dlouhých období sucha. To znamená, že problémy s vodou tu měli vždy. Takovéto programy způsobí pouze velké a zbytečné utrácení a smysluplných projektů v tom bude minimum. Tím jak dotované stavby se nemusí potýkat s nějakou ekonomickou návratností tak se prosadí to co má nejvyššího zastánce a ne to co je nejvíce potřeba.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.4.2021 10:27 Reaguje na Petr Blažek
Betonář tělem i duchem co? Vás už nic nezachrání...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist