https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-privitaly-krach-privatizace-cezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace přivítaly krach privatizace ČEZu

10.1.2002 14:05 | PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (EkoList)
Po včerejší kladné odezvě Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE) dnes přivítaly zrušení tendru na privatizaci energetické společnosti ČEZ a šestice distribučních firem další dvě ekologické organizace - Greenpeace a Jihočeské matky. Podle zástupců obou sdružení je jedním z hlavních důvodů neúspěchu privatizačního záměru vlády jaderná divize ČEZu.
 

"Dokladem, že favorit tendru, francouzská společnost EdF, má nedůvěru k jaderné části ČEZu, je fakt, že požadovala na českém státu záruky za tuto část společnosti a za to, že JE Temelín bude fungovat i v budoucnu," řekla EkoListu mluvčí Jihočeských matek Dana Kuchtová. EdF navíc, podle Jihočeských matek, požadovala záruky na to, že Česko nikdy neustoupí od jaderné energetiky a že Rakousko nebude kvůli Temelínu již dělat potíže. "Tyto požadavky jsou sice absurdní, ale dokládají strach EdF z vývoje, který směřuje k ukončení využívání jaderné energie," tvrdí Kuchtová. Z evropské patnáctky totiž dosud na využívání jádra v energetice pevně trvají pouze tři země - Francie, Velká Británie a Finsko.

Podle Greenpeace zase francouzská státní energetická společnost EdF měla obavy z bezpečnostních rizik elektrárny. "Svoji roli v krachu prodeje ČEZu hrály hromadící se důkazy o bezpečnostních problémech této elektrárny," komentoval včerejší rozhodnutí vlády o zastavení tendru koordinátor kampaní české pobočky Greenpeace Jan Haverkamp.

Upozornil v této souvislosti na dopis, kterým Greenpeace upozornili šéfa EdF již v listopadu 2001 na závadu ve sváru potrubí vedoucího k reaktorové nádobě Temelína. Greenpeace se odvolávají na nejmenovaného svědka, jehož totožnost odmítají prozradit. Závada navíc byla podle Greenpeace sice opravena, ovšem způsobem, který znamená závažné porušení bezpečnostních předpisů. Společnost ČEZ za zmíněný dopis podala na tři členy Greenpeace trestní oznámení - Jana Haverkampa, ředitele české pobočky Jiřího Tuttera a mezinárodního koordinátora jaderných kampaní Tobiase Müchenmeyera. "Oficiální vyšetřování bylo zahájeno 6. prosince," potvrdil dnes EkoListu mluvčí Greenpeace Václav Vašků.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist