https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-zablokovali-v-britanii-sklady-mcdonald-s-bojuji-proti-masu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté zablokovali v Británii sklady McDonald's, bojují proti masu

22.5.2021 12:42 | LONDÝN (ČTK)
Aktivisté po vedení firmy požadují, aby do roku 2025 začala zákazníkům nabízet pouze menu vytvořené z rostlinných složek.
Aktivisté po vedení firmy požadují, aby do roku 2025 začala zákazníkům nabízet pouze menu vytvořené z rostlinných složek.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Ekologičtí aktivisté z hnutí Animal Rebellion zablokovali v Británii čtyři distribuční centra restauračního řetězce McDonald's, která zásobují celkem asi 1300 poboček rychlého občerstvení. Informovala o tom agentura Press Association. Po vedení firmy požadují, aby do roku 2025 začala zákazníkům nabízet pouze menu vytvořené z rostlinných složek. Chov zvířat na maso a mléko totiž podle nich velkou měrou přispívá ke globálním změnám klimatu.
 

"Rozhodli jsme se protestovat, abychom dali globálním korporacím najevo, že se musí změnit," napsalo hnutí Animal Rebellion na twitteru. Jeho cílem je upozornit na utrpení zvířat a dopady masového chovu na klima a odlesnění.

Aktivisté dnes brzy ráno nákladními auty a bambusovými tyčemi zablokovali výjezdy z distribučních skladů ve městech Hemel Hempstead, Basingstoke, Coventry a Heywood. Podle nich to citelně zasáhne zásobování restaurací McDonald's po celé zemi.

"Masný a mlékárenský průmysl ničí naši planetu: způsobují zánik deštných pralesů, vypouštějí obrovské množství skleníkových plynů a každý rok zabíjejí miliardy zvířat. Jedinou udržitelnou a realistickou alternativou, jak nakrmit deset miliard lidí, je systém stravy založený na rostlinách," uvedl mluvčí Animal Rebellion James Ozden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

22.5.2021 13:15
To je strašné co se na planetě děje.Po přečtení článku jsem upadl do hlubokého depresívního stavu.A k tomu všemu mi ješté v noci kuna zadavila slepici.Tu kropenatou,nejlepší nosnici
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 13:21 Reaguje na karel krasensky
no to je zase manifestace lepšího blaha, jen stačí prohlásit Hitlera a Chingischána za ekology, protože lidi také produkují skleníkové plyny. Ostatně když vegetarián dokáže krmit psa cizrnou, tak je jasné, že tohle je vygradování pomatenosti
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 13:17
že je to v Anglii, to nepřekvapuje, se tam celkově zbláznili
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.5.2021 13:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ve Francii taky lidi blbnou. Polévají tam výlohy řeznictví krví.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.5.2021 18:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Nemecku a Skandinávii se bude prodávat mouka obohacená moucnymi cervy!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.5.2021 13:58
Pochytat a vyhnat je na pastvinu místo dobytka za vysoký plot pod elektrickým napětí minimálně 1000 V. A kdo z nich pustí metan po konzumaci trávy, okamžitě podrobit eutanázii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.5.2021 14:28 Reaguje na Jiří Daneš
ono by bylo hezký taky říci, že kdyby to tak opravdu bylo, tak zemědělci dobytek nebudou chovat na ozdobu, aby na to doplácel a tak by bylo hezké, kdyby ti eko lemplové, kteří mají plno řečí si vzali kosy a převzali péči o krajinu, kterou by jinak ten dobytek spásal.
Odpovědět
ZK

Zdeněk Kučera

22.5.2021 13:59
Je to k nevíře, jak elementární chyba způsobená ve výpočtu vlivu chovu přežvýkavců na produkci skleníkových plynů působí i další roky po jejím objevení. Hodně to připomíná špenát a obsah železa.
Odpovědět
ig

22.5.2021 20:41 Reaguje na Zdeněk Kučera
Snad byste nechtěl aktivisty rušit nějakými fakty :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.5.2021 14:51
Ma to jeden háček.Když se zlikviduje dobytek kdo pák bude dělat politiku
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.5.2021 15:27 Reaguje na karel krasensky
Podívejte se na to z praktického hlediska. Jednoho dne dojdou zdroje, z kterých se vyrábějí syntetická hnojiva. Čím budeme hnojit pole, pokud nebude dobytek?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 19:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Slyšel jste někdy termín "noční hlína"?
Odpovědět
PD

Petr Difko

22.5.2021 16:39
Neměl někdo tyto pomatence pochytat a dát na vyšetře nebo léčbu k psychiatrovy.Nikdo je nenutí jíst maso tak co mají někomu nařizovat co má jíst.
Možná by stačilo jin dát pořádné střiky horko a studenou vodou a byl by klid.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2021 16:46
Co takhle protest před veganskou prodejnou: jezte maso, nebudete dementní.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.5.2021 19:01 Reaguje na Karel Zvářal
Dobrý. Do toho bych možná šel :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2021 17:17
Že vyrazili na protest, dobrá.
Ale jak to, že za hodinu nebyli všichni v cele?
Odpovědět
JM

Joska Malý

22.5.2021 18:33
Vždycky, když něco takového čtu, vzpomenu si na tu slavnou průpovídku z Pulp Fiction: "Rovnou bych to střílel! Žádnej soud, žádná porota!"
Proč neprotestují třeba v Turówě, nebo před Draxem?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.5.2021 06:12
Tyto skupiny (a je jich víc) by se měly alespoň správně označovat. Nejedná se o ekologické aktivisty, ale o extremisty. Jinak si každý bude myslet, že ekologie sdružuje magory a extremisty všeho druhu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.5.2021 11:37
Panečku, jakýmprávem chtějí rozhodovat co já chci a budu jíst??? Asi by někdo měl konečně zablokovat agresivní aktivistické organizace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist