https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-detmarovice-na-karvinsku-bude-vyuzivat-uhli-dele-nez-se-planovalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku bude využívat uhlí déle, než se plánovalo

21.4.2022 15:57 | DĚTMAROVICE (ČTK)
Elektrárna Dětmarovice
Elektrárna Dětmarovice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku bude využívat uhlí déle, než se předpokládalo. Skupina ČEZ, která elektrárnu provozuje, tam původně chtěla tři uhelné bloky o celkovém výkonu 600 megawattů odstavit nejpozději po topné sezoně na jaře 2023. Vzhledem k situaci na energetických trzích ale jejich provoz prodlouží, odpověděl na dotaz ČTK mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.
 

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou uhelnou elektrárnou na Moravě a ve Slezsku. Plánované odstavení uhelných kotlů ohlásil ČEZ před rokem. Chtěl místo nich vybudovat výkonné kogenerační jednotky, které by zajistily kombinovanou výrobu elektřiny a zároveň tepla z plynu. "Definitivní termín odstavení bloků bude stanoven později," řekl dnes ČTK Sobol.

Česko a další země Evropské unie se v poslední době potýkají s rostoucími cenami energií. Situace se ještě zhoršila po ruské invazi na Ukrajinu, zahájené 24. února. Zástupci OKD a ministerstva financí minulý týden novinářům řekli, že těžba uhlí na Karvinsku potrvá déle, než se předpokládalo. Schválilo to podle nich představenstvo OKD. V loňském roce elektrárna vyrobila přes 1,2 megawatthodin elektřiny a téměř 780 000 gigajoulů tepla. Do elektrárny bylo dodáno více než 410 000 tun uhlí, z toho necelá polovina pocházela z OKD. Například před pěti lety přesáhly dodávky uhlí 1,2 milionu tun, z OKD bylo skoro 80 procent.

"Elektrárna Dětmarovice v souvislosti s aktuální geopolitickou situací napomůže k zajištění bezpečnosti dodávek energií. Vzhledem ke změnám na surovinovém trhu došlo k rozhodnutí, i přes zvýšené náklady, zajistit v provozuschopném stavu uhelné bloky déle, než se původně plánovalo," uvedl dnes mluvčí skupiny ČEZ. Přípravy na vybudování nových nízkoemisních teplárenských zdrojů, které do budoucna zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou, v Dětmarovicích podle mluvčího pokračují. "Chystají se například kogenerační jednotky a kotel na spalování biomasy, do budoucna je ve hře například fotovoltaická elektrárna," řekl Sobol.

Tepelná elektrárna Dětmarovice je v provozu od roku 1975, s výkonem 800 megawattů byla nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. Kromě dodávky elektřiny do sítě zajišťuje teplo a teplou vodu pro přibližně 38.000 obyvatel Orlové a Bohumína. V elektrárně pracuje téměř 200 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 06:24
Mám dojem, že jsme se s novinařinou posunuli zpět o 35 let do socialismu.
Odpovědět
ig

22.4.2022 08:29
Déle, než se plánovalo, ale nikoliv déle, než se očekávalo :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.4.2022 16:54
Když už topení uhlím v odsířené a odprašněné elektrárně chtěl
nerozum ukončit, tak zasáhla ekonomika a hrozba absence plynu.
Teď znovu propočítat, zda je reálná i ta přestavba na biomasu,
na kterou chtějí přejít všechny teplárny, ale zdroje se tenčí.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist