https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektromobily-odebraly-loni-u-stojanu-cez-na-jihu-cech-146.358-kwh-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektromobily odebraly loni u stojanů ČEZ na jihu Čech 146 358 kWh elektřiny

1.3.2023 10:02 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
Řidiči elektromobilů odebrali loni u stojanů ČEZ v jižních Čechách 146 358 kilowatthodin (kWh) elektřiny. Meziročně to bylo o 48 procent víc. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem elektrických vozidel, kterých loni po celé zemi přibylo několik tisíc. ČTK to řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
 

V Jihočeském kraji ČEZ provozuje 20 veřejných dobíjecích stanic, většinu rychlodobíjecích. Jsou v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni, Vimperku nebo v Lipně nad Vltavou a Horní Plané. Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW umí doplnit většinu kapacity baterie za nižší desítky minut. Standardní stanice o výkonu 22 kW dobijí auta za několik hodiny. Loni nejčastěji lidé své elektromobily dobíjeli na stojanech u prodejen Kaufland v Českých Budějovicích a Třeboni. Celkově se loni u jihočeských stojanů Supiny ČEZ zákazníci zastavili v 8597 případech. Průměrně při jednom dobití načerpali 17 kWh elektřiny.

ČEZ po celé zemi provozuje přes 530 veřejných dobíjecích stojanů. Jen loni otevřel 130 nových. U všech nabízí odběr bezemisní energie z obnovitelných zdrojů. Hranici 800 provozovaných stojanů chce dosáhnout do roku 2025 a do roku 2030 zvýšit současný výkon sítě více než čtyřnásobně.

"Letos cílíme znovu na více než dvacetiprocentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi 40. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí," řekl ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist