https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/environmental-news-service-z-afghanistanu-mizi-ptaci-k-radosti-skudcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENS: Z Afghánistánu mizí ptáci – k radosti škůdců

7.12.2010 06:01 | HERÁT/HODONÍN (Ecomonitor)
Hmyzožraví loskutáci se stali oblíbeným artiklem v Íránu.
Hmyzožraví loskutáci se stali oblíbeným artiklem v Íránu.
Frustrovaní afghánští zemědělci musí každý den svádět boj s kobylkami a neodbytnými hlodavci sami, aby jejich pole vydala alespoň nějakou úrodu. Prapůvodní příčinou jejich marného boje je pravděpodobně zvýšená míra obchodu s ptactvem, píše server Environmental News Service (ENS).
 

Dravci, zejména jestřábi a poštolky, jsou prodáváni do zemí Perského zálivu, zatímco hmyzožraví loskutáci se stali oblíbeným artiklem v Íránu. V oblasti Herátu jsou původní populace ptactva natolik zdecimované, že zbývající ptáci nestačí regulovat nerušeně se množící škůdce.

Abdul Aziz Saghri, vedoucí zemědělského odvětví a přírodních zdrojů v Herátu, obviňuje z nastalé situace především nedostatek lidských a technických zdrojů. Chybí patřičná legislativa i vymahatelnost práva, což je vzhledem k napjaté situaci v zemi pochopitelné. Politickou nestabilitou jsou ale ohroženy tucty druhů. Kromě dravců jsou nejvíce do zahraničí vyváženi zejména loskutáci z čeledi špačkovitých. Jen v posledním roce jich bylo v Íránu od pašeráků zabaveno na 10 000 exemplářů.

„Kdysi nalétávaly večer na stromy za naší vesnicí desítky tisíc loskutáků a celou noc tam hlasitě švitořily,“ potvrzuje Ghulam Sakhi, padesátiletý farmář z vesnice Qarauzak. „Ještě před deseti lety tomu tak bylo, jenže teď bych tam marně hledal jednoho.“ Není se čemu divit. Chycené ptáky vykoupí za 50 centů překupník, za pět dolarů je prodá ve městě a do ciziny putují při ceně čtyřiceti dolarů za kus. S dravci je to podobné. Cena jednoho orla se může v arabských zemích z tisíce dolarů vyšplhat i na 100 000.

Problematiku právního vakua přibližuje policejní mluvčí Nur Khan Nikzad: „Je dáno prezidentským výnosem, že lov volně žijících živočichů je zakázán. Jenže pokud se nám podaří pašeráka identifikovat, nikdo ho nechce zavřít, protože jde přece jen o pár ptáků.“ Místní policie proti pašerákům ptactva nezasahuje. Prý proto, že k tomu nebyl dán výslovný pokyn. Loskutáky, kteří dříve likvidovali hejna kobylek, by měly nahradit chemické postřiky. Na ty ale v zemi nejsou peníze a Saghri se přirozeně obává i poškození životního prostředí.

Článek byl uveřejněn zpravodajským serverem Environment News Service 26. 11. 2010 pod názvem „Birds Disappear From Afghanistan, Leaving Pests to Flourish“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist