https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-nema-podporovat-jadernou-energii-rekl-lucembursky-premier
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU nemá podporovat jadernou energii, řekl lucemburský premiér

13.12.2019 00:17 | BRUSEL (ČTK)
Jaderná energie by se neměla podporovat z unijních peněz, její financování je záležitostí jednotlivých zemí. Před začátkem včerejšího summitu EU to řekl lucemburský premiér Xavier Bettel.  / Ilustrační foto
Jaderná energie by se neměla podporovat z unijních peněz, její financování je záležitostí jednotlivých zemí. Před začátkem včerejšího summitu EU to řekl lucemburský premiér Xavier Bettel. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jaderná energie by se neměla podporovat z unijních peněz, její financování je záležitostí jednotlivých zemí. Před začátkem včerejšího summitu EU to řekl lucemburský premiér Xavier Bettel, který nechce připustit zmínku o takzvaném zeleném financování jaderné energie v usnesení schůzky unijních lídrů. To před zahájením summitu původně požadovala Česká republika, podporovaná Polskem a Maďarskem.
 

Unijní prezidenti a premiéři včera debatovali o závazku takzvané klimatické neutrality, kterou má podle návrhu závěrů summitu EU dosáhnout do poloviny století. Česko spolu s Polskem a Maďarskem před jednáním nevyloučily zablokování tohoto příslibu, pokud usnesení zároveň nezaručí podporu jaderné energie. To však nechtějí připustit zejména Rakousko a Lucembursko.

"Pokud jadernou energii chtějí podporovat jednotlivé země, je to jejich právo. Ale nikoli z fondů EU," řekl Bettel novinářům. Dodal, že jádro rozhodně nepovažuje za čistý a bezpečný zdroj.

Český premiér Andrej Babiš při příchodu na jednání prohlásil, že Česká republika bez jaderné energetiky přechod ke klimaticky odpovědnému hospodářství nezvládne a že nechápe přístup zemí, kterým jádro vadí.

EU by podle navrhovaných závěrů summitu umožnila členským zemím, aby si rozhodly o vlastním energetickém mixu. Zda bude Česku tato formulace stačit, Babiš neřekl.

O nutnosti uznat přínos jaderné energie pro přechod k ekologicky čistému hospodářství mluvil při příchodu na jednání maďarský premiér Viktor Orbán. Budapešť je podle něho ochotna závěry summitu podpořit, když na ně nebudou některé regiony doplácet více.

"Náklady klimatické transformace jsou pro Polsko mnohem vyšší než pro jiné země," řekl novinářům polský premiér Mateusz Morawiecki. Varšava hodlá bojovat především za co nejvyšší finanční podporu pro regiony závislé na energiích z fosilních paliv. Ve hře je podle něj několik variant a výsledek klimatické debaty se nedá předvídat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Kupec Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

13.12.2019 09:40
jádro není čistý zdroj... co to je za pošuka ?
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.12.2019 09:57
jak Babiše nemám rád, tak uznávám, že jeho poznámka o tom, že do toho mluví nejhlasitěji rakousko a lucmbursko, tj. čistí dovozci elektřiny, byla zcela na místě. (kakousko má chladicí věž v Temelíně a Lucembursko komín v Reichenau)
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.12.2019 10:20
Je to ekoblb, který by si bez francouzských jaderných elektráren svítil na monitor počítače svíčkou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.12.2019 11:00
No tak snad se z unijních peněz nebudou podporovat ani OZE. Byla by to absurdita, kdyby EU proplácela větrníky a na jádro nedala nic.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.12.2019 14:17
Ono by stačilo, kdyby EU, zajistila výstavbě JE bezproblémové povolení výstavby. A zastavila tok opatření, zajišťující nesmysluplnou předběžnou opatrnost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist