https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-novy-zpusob-testovani-leciv-bezpecnejsi-leky-a-snizeni-poctu-pokusu-na-zviratech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU: Nový způsob testování léčiv - bezpečnější léky a snížení počtu pokusů na zvířatech

21.5.2003 16:12 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Na počátku letošního května představil v Bruselu Philippe Busquin, člen Evropské komise zodpovědný za výzkum, novou průkopnickou metodu v testování léčiv. Ta by měla představovat alternativu k současnému testování na zvířatech a snížit tak počet pokusů až o 200.000 ročně.
 

Nová metoda totiž ke zjišťování pyrogenů (látek způsobujících horečku) v léčivech namísto králíků využívá lidské krvinky. Podle všeho se zatím zdá, že by díky ní mohly být v budoucnu v této oblasti pokusy na zvířatech zcela opuštěny. Testy byly vyvinuty za podpory EU a v současné době jsou schvalovány Evropskou komisí. "Pro zaručení lidského zdraví jsou pokusy na zvířatech bohužel nepostradatelné, ale alternativními metodami je můžeme zlepšit a především zredukovat na minimum. Právě schválení těchto metod EU podpoří jejich zavedení do průmyslových směrnic, což zajistí bezpečnost a kvalitu léčiv, ale současně také sníží počet pokusů na zvířatech", řekl Busquin.

V současné době existuje v Evropě 6 různých testovacích technik a cílem zmíněné studie EU bylo především porovnání a harmonizace různých testů a vyvinutí jednotné techniky, která by byla přijata do evropských lékopisů. Ty upravují především kvalitativní kontrolu léčiv a kladou v prvé řadě důraz na bezpečnost pro jejich uživatele.

Cílem EK je ale také snížení, nahrazení nebo úplné odstoupení od pokusů na zvířatech (viz směrnice z roku 1986), což se odráží mimo jiné právě i v těchto lékopisech.

V původních pyrogenových testech byla králíkům vstříknuta do těla testovací látka a po té byl sledován vývoj tělesné teploty testovaného zvířete. Výrazný teplotní nárůst znamenal přítomnost pyrogenů v těle. Tento způsob testování se používal více než 50 let. Během posledních 20 let ale pokročila lidská imunologie značný kus kupředu. Výzkumy lidských reakcí na horečku a rozvoj testovacích technik umožnily ve spojení s buněčnou biologií využití lidských krvinek jako biosenzorů právě na pyrogeny. Nová metoda má oproti starým testům i celou řadu dalších výhod, protože je například méně nákladná, přesnější a také účinnější.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist