https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-dohodla-na-zprisneni-cile-pro-pohlcovani-uhliku-skrze-lesy-a-pudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se dohodla na zpřísnění cíle pro pohlcování uhlíku skrze lesy a půdu

11.11.2022 14:22 | BRUSEL (ČTK)
Evropská unie v příštích letech navýší schopnost pohlcovat uhlíkové emise hospodařením s lesy a půdou, dohodli v noci na dnešek vyjednavači unijních institucí. Stanovili cíl, aby lesy, mokřady a další krajinné útvary v EU do roku 2030 absorbovaly o 15 procent více uhlíku oproti současným plánům. Konečnou podobu tak dostal třetí návrh ze strategie, která má dovést unii k 55procentnímu snížení emisí skleníkových plynů.
 

Nová dohoda byla oznámena těsně po půlnoci po jednání zástupců českého předsednictví v Radě EU s představiteli Evropského parlamentu a Evropské komise. Členské země a parlament nyní ještě musí kompromisní návrh schválit odděleně.

Země EU mají nyní povinnost produkci emisí při hospodaření s lesy a půdou vyvažovat alespoň stejně intenzivním pohlcováním uhlíku z atmosféry. Podle nového nařízení by musel od roku 2026 rozsah odstraňování uhlíku převyšovat jeho vypouštění. Pro rok 2030 je cílem zneškodnit ekvivalent 310 milionu tun oxidu uhličitého. Nařízení pokrývá využívání půdy, stromů, rostlin, biomasy a dřeva.

Každá země sedmadvacítky při tom bude mít vlastní závazný cíl. "Dohoda zároveň zaručuje, že budou brány v potaz různé okolnosti v jednotlivých členských státech," uvádí v tiskové zprávě český ministr životního prostředí Marian Jurečka. Pro Česko je v tomto směru klíčová obnova lesů, které kvůli kůrovcové kalamitě začaly vypouštět CO2 místo toho, aby jej pohlcovaly jako dříve.

Země EU a europoslanci dosáhli nyní třetí dohody na návrhu z klimatického balíku Fit for 55. Už dříve se rovněž během českého předsednictví dohodly na opatření stran prodeje aut se spalovacími motory a na emisních cílech pro jednotlivé státy. Podle Evropského parlamentu nařízení o využívání půdy a lesů navýší emisní cíl celé EU pro konec dekády ze současných 55 procent na 57procentní snížení oproti konci minulého století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TM

Tomáš Mikuš

11.11.2022 15:12
Konečně se začíná někdo zajímat více než o omezování produkce CO2 spíše o schopnost krajiny CO2 fixovat. Podle některých zdrojů člověk extenzívním zemědělstvím narušil 30% schopnosti naší planety fotosyntetizovat vzdušný CO2. Je to dobrý přístup alespoň na první pohled. Lesy však není třeba vysazovat. Pokud chceme lesy schopné pohlcovat CO2, nejlepším řešením je ponechat lesy samovolnému vývoji. Vysazovat nové lesy má smysl místo lánů řepky na biopaliva, tam ano. To by se ale musela změnit dotační a zemědělská politika
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.11.2022 18:10 Reaguje na Tomáš Mikuš
Nemyslel jste spíš intenzivním zemědělstvím?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.11.2022 16:49 Reaguje na Tomáš Mikuš
Vy asi nechápete, že nejvíce CO2 z atmosféry vytáhne zdravý hospodářský les, když se dřevo v něm vytěžené použije jako konstrukční materiál pro stavbu pasivních domů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2022 17:18
Jeden ze vzácných návrhů EU , které se mi líbí. Ovšem realita je taková, že z plánovaného zalesňování (100% v r. 2030) je hotovo celých 0.9% !!!!

Takže další jahodová proklamace ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 21:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak chcete zalesňovat, když nám lesy velmi svižně umírají suchem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.11.2022 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Lesy pomřely, protože si v období sucha vycucly veškerou zemní vodu, která nebyla v té době dosti doplňována deštěm.

V principu další vlna sucha již přijít nemusí, ale může přijít i mnohem horší.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.12.2022 17:35
Lesy téměř žádné CO2 neakumulují. Jen to co se odveze v dřevě je někde v baráku. A pralesy už vůbec neakumulují. Půda, pokud bude růst obsah humusu, může, ale mělo by se to měřit a kompenzovat. .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist