https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-opet-neshodla-na-cenovem-stropu-pro-plyn-podle-sikely-je-ale-shoda-blizko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se opět neshodla na cenovém stropu pro plyn, podle Síkely je ale shoda blízko

14.12.2022 10:32 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Země Evropské unie se včera opět nedokázaly shodnout na podmínkách omezení cen plynu, o jejichž stanovení se pokoušejí již několik měsíců. Více než osmihodinové jednání ministrů energetiky však přineslo sblížení postojů a šance na dohodu bude na dalším jednání příští pondělí, uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela, který schůzku zástupců unijních vlád vedl. Eurokomisařka Kadri Simsonová konstatovala, že všechny země ukázaly vůli ke kompromisu.
 

Evropský blok se již od léta snaží najít shodu na parametrech mechanismu, jenž by předešel výraznému zdražování plynu, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. V srpnu šplhaly ceny plynu krátce i přes 300 eur (asi 7320 Kč) za megawatthodinu (MWh), což vedlo řadu členských zemí k zavedení vlastních nákladných opatření na podporu domácností a firem.

Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska od té doby požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

České předsednictví přišlo s již několikátým kompromisním návrhem, který počítal s aktivací omezení cen v případě, že po dobu tří až pěti dnů bude cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) překračovat hodnoty 200 až 220 eur. Její rozdíl od globální průměrné ceny zkapalněného zemního plynu (LNG) by zároveň musel být nejméně 35 eur.

Podle Síkely dali ministři na začátku schůzky najevo snahu o domluvu a diplomaté se pokusili návrh upravovat, aby našli kompromisní variantu přijatelnou pro všechny země. To se nakonec nepovedlo.

"Myslím, že jsme skoro u cíle, ale nyní si musíme společně sednout a ukázat, že jednota není prázdné slovo. Musíme zajistit, aby se situace ze srpna neopakovala," prohlásil Síkela. Na základě debaty podle něj české předsednictví opatří návrh některými úpravami. Posílí například možnost automatické deaktivace mechanismu, což požaduje Německo. Vyjde vstříc také zemím usilujícím o možnost co nejdříve zhodnotit fungování stropu, k čemuž by mělo dojít už na konci února. Jedinou otevřenou otázkou tak před pondělní schůzkou ministrů bude samotný cenový práh, který mechanismus aktivuje, dodal Síkela.

Některé země se pokoušejí dosáhnout ještě dalšího snížení aktivační ceny pod hodnotu 200 eur, další naopak mluví o vyšších číslech. Podle Síkely bude případná rovnováha "velmi křehká".

O pokroku mluvil po jednání i německý ministr hospodářství Robert Habeck, podle něhož však zatím "nebyly zodpovězeny všechny otázky". Některé země před diskusí nevylučovaly, že v případě neúspěšné debaty ministrů budou chtít strop řešit na úrovni lídrů na čtvrtečním summitu EU. Podle Síkely to však včera prakticky nikdo nežádal.

Český ministr zopakoval, že se shodou na cenovém stropu je i nadále spojeno formální schválení předjednaného energetického balíčku obsahujícího společné nákupy plynu a solidární poskytování dodávek zemím v nouzi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

14.12.2022 13:18
Šaškárna. Neshodnou se nikdy, ančto jim amíci dali jasno. Šestinásobek bude cena. A pochopitelně se podle toho zařídí i ostatní jako Katar a i rus. Takže se možná budou chlubit, že to usmlouvali na 5,5 násobek a to bude ten strop.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2022 13:42 Reaguje na Zan K.
Síkela by byl dobrý komik, kdyby to celé nebylo tragické. Toto mi pripomněl: ... Je to blízko, nejsou to jen pouhý sny ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 16:13 Reaguje na Jarka O.
Co je na tom stropu komického?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 14:01 Reaguje na Zan K.
Jistě cha cha. Amíci předloni prodávali do Evropy plyn za 11 eur a Evropani bečeli jak stádo želv, že je to drahý, bo z Ruska byl za 6 eur/MWh.
Ale reálná cena je asi 30 eur a na to se dostanem odhadem už na jaře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 14:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, Hanzl v tom má jasno a celá EU je banda blbců, protože pokud by byl plyn za 30 éček, tak se o nějakém stropu nikdo vůbec nebaví.

Vám zase změnili prášky, co? Bo ty kraviny, co sem už tak tři dny házíte, to je zase síla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 16:13 Reaguje na Svatá Prostoto
NIKDO, kromě vás neví, co se zase podělá a jestli kremelská zrůda nevyhodí plynovod z Norska nebo LNG terminál. Takže je to jen prozichr.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Moment, takže když Putin nevyhodí do luftu, spíš teda moře:-), plynovod z Norska nebo LNG terminál, tak ten plyn za těch 30 éček, o kterém jste v tom svém minulém příspěvku básnil bude ... nebo ne:-)?

Co vy jste za kašpara ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 20:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě bude a to "vbrzku" jak za komára.
Ale vážně, co spustí ty dva LNG terminály v W...(už snad jede) a v Lublinu, kdy končí NS1, půjde cena pod 100 eur (pokud bude mírná zima) a na jaře by měl jít dolů s tím, jak se budou zprovozňovat další terminály. Jestli to bude za 30 nebo 50 eur neví nikdo, ale pořád je to lambáda.
Hodit vidle do toho může jen kremelská zrůda, ale doufám, že to mají kšeftaři ošéfovaný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 15:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry, ale dva termoše to fakt nezachrání. Zjistěte si, jaké je jejich kapacita a bude vám to jasné.

Celkově pak platí toto ...
"Není zatím vyřešena otázka plnění zásobníků na příští topnou sezonu. V následujících dvou až třech letech budeme hovořit o tom, že dodávky nejsou zcela zajištěny,“ řekl Pacovský"

https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/prazska-plynarenska-rozstrel-zemni-plyn-nedostatek-ceny.A221130_141217_ekoakcie_maz

A obdobných odkazů jsem vám sem naházel už mraky, například včera ten od Topolánka. Nebo tady ...

"What makes next year more difficult is that Russian gas exports, which have fallen sharply but are still trickling into the EU, are likely to be completely halted.

"Many of the circumstances that allowed EU countries to fill their storage sites ahead of this winter may well not be repeated in 2023," Birol said. He added that an economic revival in China could also make it tougher for the EU to buy crucial liquefied natural gas."

https://www.politico.eu/article/commission-president-ursula-von-der-leyen-says-eu-is-safe-this-winter-but-worries-about-next-year/

A zkuste překonat sám sebe a zamyslet se, proč VĚTŠINA států EU tolik o ten strop na plyn stojí? Asi proto, že jsou blbí a neví co ví Hanzl. Bo jinak by jim ten strop byl úplně někde a neštěkl po něm ani pes.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 12:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Našel jsem ten rozhovor s Benešem, nebylo to na Interview ČT24 ale u Moravce.
Přečtěte si to (nebo pusťtesi) a zkuste se zamyslet přímo koblihou, co tam říká. Já vím....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě tn link:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-energetickou-valku-proti-evrope-zacalo-rusko-rok-pred-tou-skutecnou-rika-sef-cez-217490#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest199_novy_box_firmy_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.c
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 12:50 Reaguje na Svatá Prostoto
„Příští rok ztíží to, že vývoz ruského plynu, který prudce klesl, ale stále prosakuje do EU, bude pravděpodobně zcela zastaven."

Cha, cha, fakt ztíží!! A bude to vážit bambilión, že?
Proti situaci, kdy jsme brali z Ruska 100% potřebného plynu (a drtivá většina ovčanů byla přesvědčena, že se bez něj neobejde), je to už jen čajíček a lambáda, protože ty "průsaky" se nás už vůbec nedotýkají, my to máme utěsněné nafest.
Vy máte kouzelnou vlastnost vždy argumentovat přesně naopak, než chcete. Ve světě naopak je to ale normálka.
Odpovědět
ZK

Zan K.

18.12.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. I to je možné. A podle amíckého vzoru to udělaj třeba Kimovi hoši. Ona vůbec ta dnešní infrastrujtura je v konfliktech velice zranitelná. A jak se někde psalo, tak výbuch jediné přepravní lodě se rovná výbuchu menší jaderné nálože.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2022 16:41
"Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky ."

Tento výrok je připisován ruskému premiérovi Černomyrdinovi, ale mohou si se Síkelou podat ruce . A vlastně s celou EK v čele s Lejnovou, Timmermansem i Jourovou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 20:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Možná máte konečně pravdu, dopadlo to nad očekávání dobře. Zatím. Evropa se nerozhádala, neservala a nechodí bečet do Kremlu pro kubík plynu, Ukrajina nepadla za tři týdny a Evropu si neporcují ruské tankové svazy.
Máme jen inflaci a drahý plyn, což je ryzí lambáda, mohlo to snad dopadnout líp?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 20:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jako dycky, to znamená dobře. Zatím to tak v Evropě od války bylo.
Jak to mělo být dle Vladimira Šachisty Světového??

"Předpokládejme, že v zimě Putin srazí Německo a Evropu na kolena, odřízne jim plyn, řekněme, že jim přestane dodávat inertní plyny, kovy vzácných zemin. Pšenice a všechno ostatní. Pochopí, kdo je drží pod krkem. Ale jsou to racionální lidé, Západ je racionální místo. Přijdou, budou se kát, řeknou, že vstoupili do vaší situace, ano, opravdu, rozdělme Ukrajinu a začněme žít společně."
https://cz24.news/alexandr-dugin-elity-dosud-nepochopily-ze-to-je-navzdy/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist