https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-pridala-k-osn-chce-do-dvaceti-let-udrzitelnou-energii-pro-vsechny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se přidala k OSN: Chce do dvaceti let udržitelnou energii pro všechny

17.4.2012 02:48 | BRUSEL (Ekolist.cz)
"V tomto sále všichni pokládáme za samozřejmé, že se tady svítí. Existují ale oblasti, kde něco takového neznají," prohlásil Ban Ki-Mun
"V tomto sále všichni pokládáme za samozřejmé, že se tady svítí. Existují ale oblasti, kde něco takového neznají," prohlásil Ban Ki-Mun
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Evropská unie v pondělí oznámila, že do roku 2030 zajistí přístup k udržitelné energii půl miliardě lidí v rozvojových zemích. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso to uvedl v Bruselu na summitu Udržitelná energie pro všechny. "Bez zajištění přístupu k energii není možné dosáhnout odstranění chudoby ve světě," doplnil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jenž se představení evropské iniciativy účastnil.
 

"Zatímco část světové populace žije v digitální éře, jiná část světové populace stále nemá ani základní přístup k energii," zdůraznil José Manuel Barroso. Jak uvedl, život bez elektřiny je každodenní tragickou situací pro 1,3 miliardy lidí. Dvojnásobek tohoto počtu je se svými energetickými nároky závislý na dřevu, dřevěném uhlí, trusu zvířat nebo uhlí. Pálení těchto surovin v primitivních podmínkách ovšem vede k vážným plicním nemocem a zapříčiňuje téměř dva miliony úmrtí ročně, většinou žen a dětí.

EU se proto zapojila do iniciativy OSN, která si vytkla za cíl do roku 2030 skutečně zpřístupnit energii všem, zároveň zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů energie v celosvětovém mixu zdrojů a rovněž zdvojnásobit energetickou účinnost.

Evropské země jsou celosvětově daleko největším dárcem rozvojové pomoci. Týká se to i oblasti energie. Podle údajů EU členské státy unie investovaly, ať už samostatně nebo prostřednictvím Evropské komise, od roku 2003 přibližně 12 miliard euro v rozvojových projektech zaměřených na energetiku. Statistiky Mezinárodní energetické agentury uvádějí, že na dosažení všeobecného přístupu k energii je potřeba do roku 2030 celosvětově investovat každý rok asi 48 miliard dolarů.

V důsledku finanční krize ovšem evropská rozvojová pomoc prožívá komplikované časy. "Docela jasně se ukazuje, že ochota členských států EU poskytovat finance na rozvojovou pomoc se snižuje," řekl novinářům Klaus Rudischhauser z Evropské komise. "A není divu, když vidíme, jakým problémům musejí čelit."

Nová iniciativa Evropské unie má podle José Barrosa především zajistit, aby miliardy euro, které EU na rozvojou pomoc věnuje, skutečně vedly k jasně viditelným změnám v rozvíjejících se zemích. Mezi způsoby, jak toho dosáhnout, Barroso jmenoval zejména spolupráci veřejných institucí se soukromým sektorem, jemuž by EU pomáhala například s ustanovením systému garancí při jednání s bankami. Ředitel Evropské investiční banky Werner Hoyer přímo na místě potvrdil, že i jeho instituce zařadila energetiku mezi klíčové oblasti, které hodlá podporovat.

José Manuel Barroso ve své řeči pochválil OSN a Pan Ki-muna za to, že letošek vyhlásila Mezinárodním rokem energie pro všechny a přitáhla tak k tématu pozornost. Pan Ki-mun o chvíli později Evropské komisi pochvalu vrátil a poděkoval, že se k iniciativě OSN tak důrazně připojila. "Skutečnost, že EU učinila energie hlavním bodem své rozvojové politiky a že tolik zdůrazňuje nutnost zajistit přístup k energii, výrazně pomáhá tomu, aby se energie dostala do popředí celosvětových rozvojových snah."

"V tomto sále všichni pokládáme za samozřejmé, že se tady svítí. Existují ale oblasti, kde něco takového neznají," uvedl ve své řeči Pan Ki-mun a zavzpomínal na vlastní mládí, kdy v Koreji, zničené válkou, vyrůstal bez přístupu k elektřině. "Studoval jsem při světle kerosinové lampy. Věřili byste tomu? A teď tady před vámi stojím jako generální tajemník OSN. To bylo možné jedině díky rozvoji a ekonomickému růstu, který nám umožnil používat nové technologie. Přístup k moderní energii zcela změnil mou zemi. A my teď musíme zajistit, aby podobně mohl změnit život všech."

Podle statistik OSN žije 95 % lidí bez přístupu k moderním energetickým službám v subsaharské Africe a v nejchudších oblastech Asie. Přibližně 84 % jich žije ve venkovských oblastech. Jak ale v diskusi upozornila Anne Owuerová z organizace Kenya Power, problém nemusí být to, že neexistuje přístup k energii, ale skutečnost, že je příliš drahá. V Keni jsou oblasti, kde lidé přístup k elektřině mají, ale nemůžou si ji dovolit. "Problém není přístup k elektřině, ale cena, cena a ještě jednou cena," opakovala Anne Owuerová.

"Pan Ki-mun zdůraznil, že hlavní je zajistit přístup k energii pro nejchudší, s čímž souhlasím," komentoval summit Tomáš Tožička, který v České republice vede kampaň za udržitelnou energii pro všechny. Zároveň byl ale zklamaný, jak moc byla v dalších proslovech zdůrazňována role soukromého sektoru a potřeba energie pro průmysl. Podle Tožičky by se tak v rámci energetické rozvojové pomoci mohlo stát to, co se stalo třeba s měděnými doly v Zambii.

"Firma, která je s pomocí evropských bank zprivatizovala, vyhodila zaměstnance a vlastní ji společnosti, které z takřka 70 % sídlí v daňových rájích, takže Zambie prakticky nic nemá ani z daňových příjmů. K čemu ale potom taková pomoc je?" ptá se Tožička, podle něhož by se energetická pomoc měla zaměřit pouze na ty nejchudší obyvatele, a ne se pouštět do pomoci průmyslu. "Jestli průmysl potřebuje energii, tak ať si postaví elektrárny sám, vždyť má za sebou banky a další zdroje. V rámci rozvojové pomoci bychom se měli bavit výhradně o tom, jak zajistit přístup k energii těm nejchudším."

Udržitelné energie má takové dopady na životní prostředí, jež dokážeme předvídat, a tedy kontrolovat, vysvětluje komisař Andris Piebalgs
Udržitelné energie má takové dopady na životní prostředí, jež dokážeme předvídat, a tedy kontrolovat, vysvětluje komisař Andris Piebalgs
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz

"To, co tady zaznívá, vypadá, jako kdyby měly soukromé společnosti provozovat distribuční sítě v rozvojových zemích," pokračuje Tomáš Tožička. To ovšem podle něj znamená každoroční obrovské zisky, které uživatelé zaplatí firmě. "Přitom je otázka, jak bude nad těmi firmami fungovat veřejná kontrola a jak budou zdaněny příjmy těchto firem. Přes holdingové struktury a přes daňové ráje mohou odtékat zisky z energetiky pryč z rozvojových zemí podobně, jako dnes odtékají zisky z těžby nerostných surovin."

Evropský komisař pro rozvojovou spolupráci Andris Piebalgs novinářům řekl, že jeho původní představa byla, aby se evropská iniciativa zaměřila opravdu na zajištění přístupu k energii v nejchudších venkovských oblastech, kde musejí ženy obrovské množství času trávit tím, aby sehnaly vodu nebo něco na otop. "Moje původní představa byla, aby šlo o malé decentralizované zdroje, které by zajišťovaly, aby si lidé mohli večer číst, aby jim fungovala pumpa a možná ještě něco malého k tomu," uvedl Andris Piebalgs. "Postupně se to rozrostlo, ale já nevidím žádné nebezpečí v tom, když pomoc půjde i na nová pracovní místa a na industrializaci rozvojových zemí."

Poněkud nejasná přitom zůstává otázka, co to vlastně je udržitelná energie. Evropský komisař Andris Piebalgs k tomu Ekolistu řekl: "Když mluvíme o udržitelné energii, tak předpokládáme, že jde o zdroj, který má dopady na životní prostředí, jež dokážeme předvídat, a tedy kontrolovat. Díky tomu, že můžeme dopady na životní prostředí předvídat, dokážeme i jasně odhadnout případné škody."

Jak představitelé Evropské unie, tak OSN se na v pondělí shodli, že by v červnu na summitu o udržitelném rozvoji, který se bude konat v brazilském Riu de Janeiru, chtěli přesvědčit další významné světové hráče, aby příklad Evropské unie následovaly.


reklama

 
Jan Stejskal
Cesta redaktora Ekolistu.cz se uskutečnila za prostředky organizace European Journalism Centre.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist