https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporili-normu-o-obnove-prirody.bylo-to-tesne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili normu o obnově přírody. Bylo to těsné

12.7.2023 15:20 | ŠTRASBURK (ČTK)
Pole rozdělené travnatým pásem.
Pole rozdělené travnatým pásem.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Evropský parlament dnes po nebývale těsném hlasování podpořil návrh na obnovu přírody na územích dotčených lidskou činností. Pro klíčovou součást environmentální politiky Evropské unie hlasovalo 336 poslanců, většinou z levicových skupin či liberálů. Proti se postavilo 300 zástupců pravicových frakcí včetně většiny nejpočetnějších lidovců. Europoslanci nyní začnou o konečné podobě pravidel vyjednávat se členskými státy.
 
Evropské země hlavně kvůli intenzivnímu zemědělství, odlesňování a rozšiřování městských ploch přicházejí o řadu druhů rostlin a živočichů. Podle odhadů expertů hrozí vymření až milionu druhů. Evropská komise (EK) proto loni navrhla normu, kterou vítají ochránci přírody, avšak zemědělci ji kritizují.

EU by na jejím základě měla na pětině suchozemských a vodních ploch zavést opatření pro obnovu přírodních ekosystémů. Pravidla počítají s obnovou desítek tisíc kilometrů říčních koryt, rozšiřováním městské zeleně nebo zakládáním remízků či ploch k zadržování vody na části zemědělských ploch.

"Zdravá příroda je naše nejcennější bohatství. Čistí nám vzduch a vodu, mírní extrémní vedra, záplavy i požáry, je naším největším spojencem v boji proti změně klimatu," vyjmenoval některé argumenty zastánců zákona pirátský europoslanec Mikuláš Peksa z frakce evropských zelených.

Zastánci i odpůrci normy vedli v posledních dnech nevídaně intenzivní kampaň a vzájemně se obviňovali z politizace tématu ochrany přírody kvůli blížícím se evropským volbám.

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," kritizoval normu občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Mezi největší odpůrce návrhu patřil německý šéf nejsilnější lidovecké frakce Manfred Weber, podle něhož návrh v současné podobě neúnosně zkomplikuje život zemědělcům, kteří se už tak potýkají s vysokými náklady a problémy s odbytem. "Obáváme se, že tento zákon bude kontraproduktivní a bude mít významné sociální a ekonomické dopady," uvedli na twitteru po hlasování evropští lidovci. Část českých poslanců z této skupiny však návrh nařízení podpořila.

"S obnovou přírody nemůžeme ztrácet čas. Například opylovači nám velmi rychle mizí," řekl europoslanec za STAN Stanislav Polčák. Stejně jako část jeho kolegů tvrdí, že navržená pravidla neohrozí zemědělskou produkci, ale naopak přispějí k tomu, aby bylo potravin i nadále dost.

Zásadní spor se vedl o to, zda a jak v normě stanovit podíl zemědělských ploch, kde mají vzniknout remízky, živé ploty, vodní nádrže nebo další úpravy bránící odvodňování krajiny či erozi půdy. Komise navrhovala deset procent, poslanci ale konkrétní údaj vypustili a nechali rozhodnutí na jednotlivých státech.

Zákonodárci se rovněž shodli na tom, že nařízení nezačne platit dříve, než komise analyzuje, zda neohrozí dostatek potravin. Kritikům vyšla vstříc také úprava, podle níž bude možné plnění cílů odložit, pokud by hrozily vážné socioekonomické následky.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (50)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.7.2023 17:36
Navenek návrh vypadá dobře , ale po zkušenostech s praktickou politikou EU v oblasti životního prostředí a zejména tvorbě a prosazením Green Dealu , jsem zcela skeptický a Bruselu nevěřím ani nos mezi očima.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.7.2023 18:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 18:19
"Zásadní spor se vedl o to, zda a jak v normě stanovit podíl zemědělských ploch, kde mají vzniknout remízky, živé ploty, vodní nádrže nebo další úpravy bránící odvodňování krajiny či erozi půdy."
O to přece vůbec nejde, jde o to, že zejména tyto plochy musí být obhospodařovány vhodným způsobem a s nimi i plochy rezervací. Pokud budou obhospodařovány špatně, tak je to horší než vůbec. Co to je dobře = je to co lze nejobtížněji stanovit. V zásadě by to měla být obdoba metod z minulého století. Mozaiková seč, vypalování trávy, zabránění zarůstání, vytváření mělkých vysýchavých louží.... vybudování ryboprůchozích jezů místo velkých, zrušení MVE....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 19:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
vždy se Green deal stanovil tak, aby státy "západu" se nepotýkali s výraznými obtížemi, nyní konečně došlo i na ně.

udeřila kos na kámen
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 19:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
kosa
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

12.7.2023 22:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Všechna zminovaná opatření budou jen málo účinná, pokud se v sousedství vyčleněných ploch bude intenzivně hospodařit a budou se používat pesticidy, aby to mělo smysl, musely by být vyčleněné plochy tak velké, aby jejich významná část pesticidy nebyla zasažena, takže o přínosu remízku mezi dvěma lány na biodiversitu pochybuji.Ovšem jsem jen laik a tak se mohu mýlit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2023 18:39
..."Zastánci i odpůrci normy vedli v posledních dnech nevídaně intenzivní kampaň a vzájemně se obviňovali z politizace tématu ochrany přírody kvůli blížícím se evropským volbám."...

Toto napadání z "politizace tématu" obzvláště miluji:-) To je podobný blábol, jako bych řekl, že někdo politizuje politiku. ŽP je stejné politikum jako zdravotnictví, doprava či cena potravin. Akorát jsme se tak nějak naučili brát, že příroda je zadarmo, byla je a bude. Ano, bude - ale jaká? O to je třeba se porvat, protože spousta lidí nechápe význam a dopad přírodních dějů vs lidských zásahů na náš všední život. Počínaje dostatkem "samozřejmé" vody, lesů k rekreaci a zdravými potravinamim. Do toho všeho se promítá náš vztah k okolnímu prostředí. Hlasováním ovšem nic nekončí, důležitější bude body programu prosadit do praxe, tj zákonů. A zde jsem rovněž poněkud skeptický, těch háčků a vidlí bude po cestě hodně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 19:18 Reaguje na Karel Zvářal
každý se bojí akorát o své tučné pupky, že budou muset zhubnout...
to, jak se postupuje a postupovalo k devastaci krajiny, až marginalizaci své zásadní funkce ve prospěch zneužívání vše pro byznys naprosté bezohlednosti na přirozené schopnosti a potřeby živé krajiny se pokračovat nadále nedá.

Adaptace krajiny na změny musí proběhnout tak, že se změní náš přístup.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 20:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jasně, optimalizovat životní úroveň jako konec 19. století KUK. V každé chaloupce kravka, prasátko, slepičky....Idylka dle p. Lady.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 21:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
sedláci byli i v 19. století nebo si myslíte, že se tu objevili až na rozkaz komunistů?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2023 21:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Sedláci dnes chovají jorkšíra, mají okrasnou sterilní zahradu s tujemi, bazén a bavoráka. To je celá jejich příroda, a víc (plevele a mravenců) chtít nebudou...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.7.2023 07:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Byli i velkostatkáři (obvykle šlechta) nicméně z vlastní zkušenosti vím, že většina středních a menších sedláků si chválila hospodaření v družstvu (měli dovolenou...) a dodnes se neosamostatnili.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

13.7.2023 15:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
A 7 lidí v jedné světnici.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.7.2023 19:49
Už dlouho probíhá kritika, že se právní systém zapleveluje. No a Brusel si nedá pokoj a v tom zaplevelování pokračuje stále rychleji.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

12.7.2023 22:29
Mě by zajímalo, zda je možný i opačný proces. Tam kde v minulosti byly políčka a pole, jsou dnes sečené louky. Zda je pro aktivisty myslitelné, aby na těch loukách zase vznikala drobná políčka s mezemi a třeba i tůněmi. Protože pro mladé lidi je dneska nemožné, pokud nežijí u polí, které někdo prodáva a parceluje, koupit za smysluplné peníze pozemek či zahrádku a začít něco drobného pěstovat. Dle mého má být motivací EU dostat více lidí do zemědělství a ekology seznámit prakticky s tímto prostředím. Třeba několika měsíční praxí. Ono by se pak třeba otupila ostří obou skupin a byla by třeba možná i dohoda. Ne jen boj nad nařízeními.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

12.7.2023 23:04 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Jste si jistý zájmem mladých lidí nšco drobného pěstovat?Něco jiného jsou "komunitní zahrady" ve městech, kde je sice možnost drobného pěstování silně zpoplatněna, ale máte alespon po ruce vodu.Myslím, že na políčku někde za obcí toho bez zálivky moc nevypěstujete(myslím tím běžnou zeleninu).Co je to drobné políčko?Já se starám o zahradu cca 2000m2, z toho cca 500m2 zelenina a při zaměstnání toho mám plný kecky(ruční pletí, žádné pesticidy),ale z hlediska zemědělství je to o ničem.Sousedé kolem mají zahrady zhruba stejně velké, ale mladí v nich mají hlavně bazén,trávník a zeleninu tak na 50m2, k tomu tak maximálně 4 stromky zákrsky aby nerbylo moc listí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.7.2023 07:00 Reaguje na Jaroslav Bobr
No například v Brně je dost zahrádkářských kolonií kde je příroda ve městě. Nicméně pozemky patří městu, a tak se mnoho kolonií se ruší a za příslušný obolus prodává developerům.
Odpovědět
va

vaber

13.7.2023 08:10 Reaguje na Slavomil Vinkler
stát rozprodal co mohl a nyní je zcela bezmocný, to území není jeho a tak bude dávat dotace soukromníkům ,nebo draze vykupovat,
hmotná zodpovědnost neexistuje ,zcela záměrně ,aby takové prodeje prošly, bez postihu viníků
ať zkusí stát nebo obce co rozprodali pozemky říci někomu ,že by chtěli kopit kousek jeho pozemku ,
bude na ně koukat jak na blázny,ale když je to opačně, vesele se prodává
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.7.2023 10:08 Reaguje na vaber
Smutné je, že v době, kdy stát prodával státní půdu ve velkém ( a tenkrát v podstatě za hubičku) se ozývalo hodně lidí s varováním, že až bude potřeba půda na veřejné projekty, stát ji mít nebude. Nikdo toho nedbal, ani politici, ani úředníci. Tak se dnes za velké sumy skupuje na stavbu dálnic půda prodaná před dvaceti lety za pár haléřů. Ovšem obávám se, že jelikož na "obnovu přírody" nebudou žádné EU peníze, bude se postupovat silou. Vůbec netuším, jak chtějí politici zařídit změny na půdě bez souhlasu majitelů, protože dobrovolně se svého majetku nebo jeho hodnoty asi vzdá málokdo. Obávám se, že nikdo z autorů tohoto budování zelené vlasti nad provedením nepřemýšlel.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.7.2023 14:13 Reaguje na Marcela Jezberová
Kdyby se chtělo, tak by šlo využít pozemků Dunaj, Odra, Labe, než je prodají na sklady.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.7.2023 10:16 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Ta políčka ale "nevzniknou". Někdo musí tu půdu od majitelů vykoupit (nebo jim pod nějakou sankcí jejich zřízení nařídit) a někdo se o ty krcálky bude muset starat a hospodařit na nich. Opět, bylo by potřeba majitele nebo uživatele donutit, aby místo louky, která tam dává smysl z hlediska kvality půdy nebo dostupnosti pro techniku, opět udělali pole. Ovšem rozorání travního porostu je podle klimaaktivistů fatální pro atmosféru, protože uvolní naráz spoustu uhlíku uloženého v půdě pod travním drnem. A dále, musel byste donutit majitele té půdy, aby ji někomu prodal, i když nechce. Tady vůbec nejde o nějaké "aktivisty", ale o majitele pozemků, kterým teď hrozí, že přijdou o práva ke svému majetku.
Odpovědět

Radek Čuda

13.7.2023 11:23 Reaguje na Marcela Jezberová
"A dále, musel byste donutit majitele té půdy, aby ji někomu prodal, i když nechce. " ... to už tu bylo, i když ten nucený výkup byla ještě ta lepší varianta.

Prostě to holt vypadá, že v centrálně řízené společnosti jsem se narodil, a v centrálně řízené společnosti taky umřu:-/.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

13.7.2023 12:52 Reaguje na Marcela Jezberová
TAsi jsme se asi nepochopili. Já mluvím o tom, že někdo koupí louku a bude chtít na ní pěstovat, pač třeba kdysi byla polem. Otázka je, zda ekologové budou chtít striktně limitovat zemědělství či drobné pěstování jen již obsazené plochy, které chtějí ještě parcelovat na ty remízky apod.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.7.2023 14:50 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Zemědělství budou ekologové limitovat nepochybně, dělají to už dnes. Drobné pěstování jako na zahradách zatím jejich pozornosti uniká, ale kdo ví, třeba se také dočkáme nějaké regulace ve jménu "obnovy".
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.7.2023 14:17 Reaguje na Marcela Jezberová
Znárodnění si dovedu představit ale vhodnou péči, aby vedla ke zvýšení biodiverzity NE, tedy pastvu koně, krávy, mozaikovou seč, odkeřování...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2023 09:28
https://echo24.cz/a/HPib2/zpravy-svet-europoslanci-podporili-normu-o-ochrane-prirody

Ne, je to přesně obráceně, pane Vondro a další! To člověk doposud brutálně drancoval přírodu, její půdu, vodní zdroje a lesy. To vše se podílí na projevech klimatické změny, počínaje betonovou džunglí, hliněnými gigatetelíny, čerpání spodních vod, až po unifikaci a sterilizaci intravilánů i polních "biotopů". Čas na změnu dozrál, nevidět to může jen ten, kdo katí krajinou uzavřen v kabině svého BMW.
Odpovědět
DA

DAG

14.7.2023 08:21 Reaguje na Karel Zvářal
Ale pan Vondra pro ni hlasoval. Není to totiž černobílé. Nám totiž média předkládají ušlechtilý obraz, ale co je uvnitř skrytého my netušíme.
https://echo24.cz/a/HXJzY/zpravy-svet-obnova-prirody-evropska-komise-eu-alexandr-vondra
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 16:58 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," kritizoval normu občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:00 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:00 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:01 Reaguje na DAG


"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...




Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:01 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:01 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:05 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:05 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:06 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:07 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:07 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:10 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:10 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:11 Reaguje na DAG

"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:11 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:11 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:11 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:11 Reaguje na DAG
"Brutálně zasahuje do kompetencí členských států a vytváří nekryté náklady," KRITIZOVAL občanský demokrat Alexandr Vondra z politické skupiny konzervativců.

Tak nevím, zdá se že novináři vkládají do úst vlastní interpretace...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:14 Reaguje na Karel Zvářal
Já pořád hledím na místo, kde jsem to pověsil, a ono si to vylezlo úplně jinde. Každopádně asi rekord dnešního dne:-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.7.2023 17:16 Reaguje na DAG

viz výše
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.7.2023 12:29
Ten zákon nepřinese nic dobrého. Je to nátlak, nectí subsidiaritu a životní prostředí států není v kompetenci EU, státy mají vlastní legislativu. Jak vlastne člověk "obnovuje" přírodu, vždyt to nedává smysl.
:-( Vondra nepřekvapil.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.7.2023 12:29
Ten zákon nepřinese nic dobrého. Je to nátlak, nectí subsidiaritu a životní prostředí států není v kompetenci EU, státy mají vlastní legislativu. Jak vlastne člověk "obnovuje" přírodu, vždyt to nedává smysl.
:-( Vondra nepřekvapil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist