https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-se-shodli-na-nove-spolecne-zemedelske-politice-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci se shodli na nové Společné zemědělské politice EU

24.10.2020 11:47 | BRUSEL (ČTK)
Kompromis schválený největšími parlamentními skupinami kritizovaly ekologické organizace jako málo ambiciózní.

Kompromis schválený největšími parlamentními skupinami kritizovaly ekologické organizace jako málo ambiciózní.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Po několikadenním hlasování o stovkách pozměňovacích návrhů dnes Evropský parlament schválil svůj postoj k novým pravidlům rozdělování zemědělských dotací v Evropské unii. Poslanci mimo jiné chtějí, aby třetina z přímých dotací šla na podporu ekologického hospodaření. Shodli se také na zastropování dotací pro velké podniky, ačkoli by mělo být při splnění určitých podmínek pro státy dobrovolné.
 

Kompromis schválený největšími parlamentními skupinami kritizovaly ekologické organizace jako málo ambiciózní. EP nyní začne o svém návrhu vyjednávat s členskými státy, jejichž představy se v mnohém liší.

Dotace pod hlavičkou Společné zemědělské politiky (SZP) tvoří tradičně téměř třetinu celého unijního rozpočtu. Ačkoli v rámci příštích sedmi let jejich podíl na celkovém balíku proti současnému období klesne, stále půjde asi o 350 miliard eur (9,5 bilionu Kč). Evropská komise se reformou SZP snaží nasměrovat unii k ekologičtějšímu hospodaření a zároveň podpořit malé farmáře, pro něž by mohla klimaticky šetrná opatření znamenat existenční zátěž.

Zatímco ministři zemědělství členských států se po dlouhém vyjednávání v noci na středu shodli na tom, že na ekologické projekty by měla jít povinně pětina přímých dotací, europoslanci dnes podpořili jejich třicetiprocentní podíl. Podle EP by tato hladina měla být dobrovolná, avšak její respektování by mohlo zemědělcům zvýšit příjmy. Z fondů rozvoje venkova, které jsou druhým pilířem SZP, by mělo být podle poslanců na trvale udržitelné projekty vyhrazeno 35 procent peněz.

Rozdílné pohledy mají země a parlament i na zastropování dotací, o němž se vede velká debata i v Česku. Ministři se shodli na tom, aby bylo pro státy dobrovolné, podle europoslanců by mělo být povinně nastaveno na částku 100.000 eur (2,7 milionu korun). Pokud by však stát vyhradil více než 12 procent z celkového balíku svých přímých dotací na podporu malých a středních zemědělských podniků, byl by pro něj zmíněný strop pouze dobrovolný.

"Reforma je dobrou zprávou pro malé a střední podnikatele a špatnou zprávou pro oligarchy," komentovala schválení balíku návrhů česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Právě její početně nejsilnější skupina spolu s dalšími dvěma velkými frakcemi - socialisty a liberály - kompromisní návrh prosadila.

Proti naopak byli členové menších skupin, zejména zelení. Ti stejně jako zástupci ekologických organizací schválený text kritizovali jako málo ambiciózní z hlediska ochrany přírody. Některým se nelíbí ani fakt, že státy budou za zmíněných podmínek moci k omezení výše dotací přistupovat dobrovolně.

"Veřejné peníze musí jít zejména k malým a středním podnikům. Nebudeme podporovat dotování evropských agrobaronů," řekl pirátský místopředseda EP Marcel Kolaja, který stejně jako jeho kolegové z klubu zelených pro přijatý návrh nehlasoval.

Schválený text počítá mimo jiné i s tím, že by členské státy měly zemědělce motivovat k tomu, aby alespoň desetinu své plochy pokryli keři, živými ploty, rybníky či dalšími prvky podporujícími rozmanitost druhů.

Parlament chce rovněž zavést vyšší sankce pro zemědělce, kteří opakovaně porušují pravidla spojená s ekologií či životními podmínkami zvířat. Zatímco dosud za to mohou přijít o pět procent svých příjmů z fondů EU, nově by to mělo být deset procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

24.10.2020 08:27
To je článek v podstatě o ničem. Musíme vyčkat na konkrétní závazná pravidla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2020 08:33 Reaguje na pavel peregrin
U nás to dopadne jak dycky. Odčerpají si to hlavně průmysloví jézedáci a my si za ty dotace nakoupíme ničení krajiny i půdy.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.10.2020 08:44
Dotace, resp. přerozdělování peněz je prapočátek všech problémů. Jediné řešení je postupné omezování dotací. Těch dotací v zemědělství je přespříliš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2020 16:25 Reaguje na Vladimír Hošek
Potom ale v Evropě zemědělství zmizí a budeme totálně závislí na dovozu potravin. Nejsem si jist, že je to dobrej nápad.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.10.2020 17:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Kromě dovozu z USA, Argentiny apod. mne nenapadá kdo by Evropu zásoboval potravinami.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.10.2020 23:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Zmizí akorát takzvané ekologické zemědělství, které na dotacích a na umělém zvyšování ceny eko a bio produktů zelenou propagandou stojí. Když dotace zmizí, jenm zelenou propagandou vysoké ceny neudrží a začnou krachovat.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

24.10.2020 16:30 Reaguje na Vladimír Hošek
Jediné řešení je postupné omezování dovozu potravin.
Odpovědět
sv

24.10.2020 22:31 Reaguje na Kamil Krabice
Tak, tak, soběstačnost dle vzoru KLDR.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2020 08:37 Reaguje na
Problém je, že bez potravinové soběstačnosti neudržíme ani ty zbytky svobody, které nám ještě EU nevzala.
Odpovědět
sv

25.10.2020 13:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Chcete říct, že neudržíme ty zbytky svobody o které nás nepřipravil svého času současný hradní čučkař a v současnosti agent bureš tím jak poklonkovali v Bruselu. O nějaké soběstačnosti ani ČR ani EU nemůže být dávno řeč. Svobodu si zachováme jen pokud bude deregulovat (například oblast GMO) a nikoli víc dotovat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2020 20:01 Reaguje na
Musíme dotovat rozumně to, co skutečně potřebujeme, a co likviduje masívně dotovaná konkurence ze starých zemí EU. Nebo z EU vystoupit a potraviny, prodávané za dumpingové ceny, sem buď nepustit nebo zatížit odpovídajícími cly.
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

27.10.2020 18:06 Reaguje na Vladimír Hošek
To jistě ano ale v celé EU. Protože dotace zemědělcům vyjednané panem chytrolínem /Jinak jistě kovaným zemědělcem/ Teličkou pro českou republiku jsou jen výsměchem českým zemědělcům.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

24.10.2020 19:12
Většinou závazná pravidla v EU ale už existují a v mnoha evropských zemích i fungují ! Zásady integrované produkce a ekologického pěstování mají už více jak třicet let v Rakousku a Německu. Oproti nám, jsou tam výraznější postihy za nedodržení předepsaných zásad. Zemědělské a lesnické školství tam výrazně bere zřetel na ochranu krajiny a přírody i v případech maturitních zkoušek a testů. Proto, asi je taková snaha vyvážet toxický a nebezpečný odpad do postsocialistické Evropy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.10.2020 22:58
Šílený návrh pro zemědělce. Desetinu své plochy dobrovolně z přinucení přeměnit z produkční plochy na neprodukční púlochu a to dozajista na své náklady a na své náklady ji udržovat. Ty zelené nápady jsou čím dál šílenější.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2020 08:40 Reaguje na Radim Polášek
Navrhují to lidé, kteří mají naprostou neúctu k soukromému vlastnictví. Kradli by (tj. "znárodňovali") majetek lidí, kteří jsou schopni pracovat a vytvářet hodnoty, protože oni sami jsou jen bezcenní lempli, kteří se poctivou prací nedokážou uživit.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.10.2020 23:01
Je dobře, že se , aspoň úplně neprosadilo zastropování dotací. Aspoň je pořád cesta k tomu prosazovat dotování podle úspěšnosti a produktivity a ne nuceně dotovat penězi daňových poplatníků, protože dotace nic jiného není, jen právě ty méně produktivní a hůř fungující podniky, kterými právě ty malé zemědělské podniky v průměru jsou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.10.2020 12:20 Reaguje na Radim Polášek
Víte, ona si fůra lidí ve svém svatém nadšení neuvědomuje jednu věc, a to, že zastropování dotací nepostihuje jen konkrétní podniky, Babiše nejlépe,že, ale mělo by to dopad na další navazující potravinářská odvětví.Čím větší zastropování, tím větší závislost na dovozu, více lidí na úřadech práce, závislých na dávkách atd. Vše souvisí se vším.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.10.2020 18:30
Nikdy jsem nebyl zastáncem trhu bez nějakých hranic a omezení, ale čím
dál tím více vidím tu zrůdnost netržních regulaci. Skutečnou cenu už
nezná ani producent, pokud používá netržně nakoupené vstupy a sám
uplatňuje netržní cenovou politiku u své produkce. Točíme se v kruhu,
kdy jednou zvýhodníme toho, pak zase jiného a nakonec pouze zaděláme
na další regulace. Bohužel cesta zpět je iluzí stejnou jako cesta
spravedlivé regulace. Spravedlivá regulace neexistuje, protože vždy
bude na úkor někoho. Stanovit míru a směr dotací je bohužel práce
lobbistů a momentální politické reprezentace. Takže nyní to dopadlo
tak a příště možná jinak, každopádně je obojí špatně. Cesta čistě
ekonomická zhuntuje krajinu, ale bez problémů uživí i 10 miliard.
Cesta čistě ekologická neuživí ani polovinu dnešní populace, ale
ani ona tu krajinu před lidmi nezachrání. Zbývá pouze kompromis
a nic jiného. U dotací záleží, kdy vyschnou jejich zdroje a pak
nastoupí neúprosný trh a v krizi k tomu zákonitě dojde, pokud
EU nepůjde stále tou cestou zadlužování a další deformace trhu.
Svět jde ale jinou cestou a vzdorovat celému světu asi moc
dlouho nepůjde a to nejen v zemědělství.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.10.2020 18:36
Zcela nedůsledný přístup. Již roky usilují ekologické organizace o přijetí evropské směrnice o půdě. /máme již o vodě,odpadech, ovzduší,druzích a stanovištích apod./, ale tuto základní složku ŽP agrochemická lobby úspěšně blokuje. Dobře ví proč.
Pokud by se podařilo definovat prioritní pojetí půdy jako základní složky životního prostředí, krajiny a veřejný zájem na zdravé půdě, spotřeba agrochemikálií by zamířila strmě dolů.
Jako vždy jde o peníze a o nic jiného - nové zásady Společné zemědělské politiky EU jsou z tohoto pohledu spíše nedostatečné.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.10.2020 20:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy to myslíte dobře, to už jsem pochopil, ale ten zásádní problém by po přijetí takového zákona vygradoval- dejme tomu, že by spotřeba agrochemikálií i zamířila dolů, jenže jednoznačně se sníží produkce, tím pádem se i ta minorita ziskových plodin propadne do mínusu a vyvstane problé, kdo to za takových podmínek utáhne. Pak se nabízí pouze dvě cesty- buď dovážet dotovanou produkci ze zemí, kde na tyto změny rezignovali nebo zadotovat zdravější potraviny u nás. V každém případě se ale peníze neušetří.
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

27.10.2020 17:57 Reaguje na pavel peregrin
Podívejte se do statistik spotřeby pesticidů zemí EU . U nás už toho moc snižovat nejde
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

27.10.2020 17:55
"Schválený text počítá mimo jiné i s tím, že by členské státy měly zemědělce motivovat k tomu, aby alespoň desetinu své plochy pokryli keři, živými ploty, rybníky či dalšími prvky podporujícími rozmanitost druhů" perfektní nápad , takže jedna desetina naší obhospodařované plochy je 9O ha. Pachtovné 3500 Kč/ha , takže 315OOO Kč mi to uhradí ??piráti a zelení ???? Tady už jsou snad všichni na hlavu . Čí pozemky necháme zarůst ??? Jen pozemky lidí sympatizujících s piráty a zelenými ??? Nebo naše vlastní ?? Viděli jste někdy nějakého vlastníka půdy , který si ji nechá dobrovolně zdevastovat ??? Takže já si mám pronajmout půdu ,abych nechal zarůst bordelem. To tady ještě nebylo.
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

27.10.2020 18:14
Kdo mi odpoví na to co je malý , střední a velký podnik v zemědělství ČR ?? Jsem v zemědělství 30 let ale stále mi na to nějak nikdo neodpověděl. Jednou je to dáno počtem zaměstnanců, jindy obratem ale málokdy v tom hraje roli počet ha. Jen tak pro zajímavost a možná hlavně pro ukázku naprosto nepochopitelných a nevím na čem postavených směrnic to určuje SZIF. Počtěte si :https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fdokumenty_ke_stazeni%2Fnejcastejsi_dotazy%2Fprv2014%2Fdmsp%2F1510735012841.pdf
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist