https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsti-zemedelci-ziskali-castecnou-vyjimku-z-pravidel-pro-ponechani-pudy-ladem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropští zemědělci získali částečnou výjimku z pravidel pro ponechání půdy ladem

14.2.2024 01:15 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští zemědělci získali částečnou výjimku z pravidla, že musí část půdy, kterou obdělávají, nechat ladem. Informoval o tom mluvčí Evropské komise Olof Gill. Protesty farmářů namířené mimo jiné proti zemědělské politice Evropské unie zasáhly v uplynulých týdnech celý kontinent.
 

"Částečná výjimka je reakcí na několik žádostí od členských států o větší flexibilitu s cílem lépe reagovat na výzvy, kterým čelí zemědělci v Evropské unii," uvedla EK ve svém prohlášení. Nařízení vstoupí v platnost ve středu 14. února a je platné retroaktivně od 1. ledna po dobu jednoho roku, tedy do 31. prosince.

Aby zemědělci obdrželi podporu, na níž mají v rámci společné zemědělské politiky nárok, musí dodržovat soubor devíti norem, které jsou přínosné pro životní prostředí a klima. Tyto základní normy se označují zkratkou DZES, což znamená "dobrý zemědělský a environmentální stav". Standard DZES 8 mimo jiné vyžaduje, aby zemědělci vyhradili určitý minimální podíl orné půdy na neprodukční plochy či prvky. Jedná se většinou o půdu ponechanou ladem, ale také o živé ploty či stromy. Zemědělské podniky s méně než deseti hektary orné půdy jsou z této povinnosti obvykle vyňaty.

Evropská komise nyní zemědělcům v EU umožnila, aby si nárok na výplatu své základní přímé platby ze společné zemědělské politiky zachovali, i když výše uvedený požadavek nesplní v jeho původní podobě. Bude se mít totiž za to, že příslušný požadavek je splněn, pokud zemědělci v EU sice neponechají čtyři procenta své orné půdy ladem nebo bez produkce, ale budou na čtyřech procentech své orné půdy pěstovat plodiny, které vážou dusík, například čočku či hrách, nebo meziplodiny. Meziplodinami se rozumí rostliny, které se pěstují mezi dvěma hlavními plodinami. Mohou sloužit jako krmivo nebo jako zelené hnojení.

"Pěstování plodin, které vážou dusík, a meziplodin přináší řadu environmentálních přínosů pro zdraví půdy, včetně biologické rozmanitosti půdy, a zamezuje vyplavování živin," uvedla Evropská komise.

Členské státy, které budou chtít navrhovanou odchylku vnitrostátně uplatnit, musí tuto skutečnost oznámit Evropské komisi do 15 dnů, aby bylo možné zemědělce informovat co nejdříve.

"Pouze pokud budou moci naši zemědělci žít ze své půdy, budou investovat do budoucnosti. A pouze pokud společně dosáhneme našich cílů v oblasti klimatu a zemědělství, budou moci zemědělci i nadále vydělávat na své živobytí. A naši zemědělci si toho jsou dobře vědomi," uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Toto opatření nabízí zemědělcům flexibilitu a zároveň je odměňuje za jejich klíčovou roli při zajištění potravin v EU. Brzy předložíme další návrhy, které pomohou zmírnit tlak, kterému naši zemědělci čelí," dodala.

Rozhodnutí ocenil i eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechovski. "Vítám rozhodnutí udělit částečnou výjimku z DZES 8 a věřím, že to uvítá i mnoho zemědělců v celé Evropské unii," uvedl. "Odráží mimořádné okolnosti, kterým naše zemědělská komunita čelí a ukazuje, že komise těmto potřebám naslouchá, zapojuje se a reaguje na ně v reálném času," dodal.

Evropské farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci a omezení, která s sebou přináší unijní boj se změnami klimatu. Právě dnes vyzvaly zemědělské organizace střední a východní Evropy k dalším protestům proti agrární politice EU. Mají se uskutečnit 22. února.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 08:30
Vlastnosti orné půdy by se měly měřit nikoli jen ponechat ladem. Do půdy je třeba dodávat co nejvíce biomasy a i uhlu, aby se zvýšila vodní akumulace. Tedy žádné biomasové elektrárny na spalování slámy či štěpky a bioplynky. Je třeba vyrábět biouhel pomocí zplynování a hnůj či kompost z odpadní hmoty. A pěstovat plodiny zvyšující obsah uhlíku v půdě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.2.2024 09:47
Uvidíme, co z toho nakonec vzejde. Momentálně nikdo nic neví a zemědělská veřejnost čeká. A neodpustím si jedn komentář- vracet se k úhorovému hospodaření , znamená vracet se tak o 200 let zpátky. Nebo si ty skopové hlavy v Bruselu myslí, že norkfolkský osevní postup byl vymyšlen jen proto, že se někdo nudil? Asi nikoliv, že, norfolk znamenal ve své době průlomovou změnu a umožnil prudké zvýšení jak výtěžnosti půd, tak jejich úrodnosti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.2.2024 10:03 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 11:33 Reaguje na pavel peregrin
No nejsem si ale jistý, zda to není jen dočasné zvýšení úrodnosti.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.2.2024 11:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
Norfolkský postup zařadil místo úhoru jeteloviny, takže určitě ne.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 16:59 Reaguje na pavel peregrin
No jeteloviny budou určitě lepší než krátkodobý úhor. Ale za 50-100let? Měřil to někdo?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.2.2024 21:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Měření jsou dostupná za minimálně 70 let. Tady jde hlavně o daleko efektivnější využívání půdy při zachování její úrodnosti.
Odpovědět
MD

Marek Drápal

19.2.2024 14:59 Reaguje na pavel peregrin
Kdyby se norfolk používal dodnes, tak bychom byli úplně někde jinde pokud jde o kvalitu půdy. Jenže nikdo tu jetelotrávu nechce/nezkrmí/nekoupí. Tak se holt hledají jiné možnosti. A mimochodme do 10 ha není úhor třeba.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.2.2024 16:50
Ponechání půdy ladem je jedna z největších zelených zemědělských šíleností.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 17:01 Reaguje na Radim Polášek
Ani ne. Půdu ladem můžete poorat a neztratí úrodnost. Skladovací haly a parkoviště ... nepooráte.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.2.2024 22:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak když půdu pooráte, tak ji rozhodně vyloženě nezúrodnujete a uhlík už vůbec neukládáte.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.2.2024 09:02 Reaguje na Jiří S
Lidé čtěte.
Ad a) Ponechání půdy ladem je jedna z největších zelených zemědělských šíleností.
Ad b) Půdu ladem můžete poorat a neztratí úrodnost. Skladovací haly a parkoviště ... nepooráte.
Ad c) Já netvrdil, že pooráním se úrodnost zvýší jak mi vkládáte do úst, jen to, že jako úhor úrodnost neztratí, ale jako hala ano.
Odpovědět
JS

Jiří S

15.2.2024 10:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já číst umím, vy se naučte vyjadřovat.

Protože v dalším příspěvku jste to rozepsal, tak s Vámi ve všech bodech souhlasím, ale z předchozího příspěvku bylo patrno jen váš bod B, takže jsem Vám do úst nic nevkládal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.2.2024 16:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ponechat půdu ladem, je jako ponechat les po vytěžení náletům. Na půdě ladem vám vyklíčí i plevely a invazní rostliny, které pouhou orbou nezničíte. A když se stihnou vysemenit a nebo namnožit oddenky, tak před oráním musíte použít chemii. Je lépe půdu osít zúrodňovací směskou,
která bude vázat vzdušný uhlík, dusík(jetele, hrách atd.)
a vytáhne z hloubky pro plytce kořenící plodiny živiny,
jak to umí třeba vojtěška. K tomu přidat kvetoucí pícniny
a třeba slunečnici, hořčici atd. pro hmyz a ptáky. Úhor
je přežitek z doby, kdy o vlastnostech směsek lidé nic
nevěděli a byly pro ně nedostupné a drahé. Taková směska
půdu nejenom ozdraví, ale pomůže i hmyzu a živočichům
nalézat něco jiného, než jednotvárnou potravní nabídku
současné zemědělské produkce a ve sterilní krajině.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist