https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-budoucnost-ceskych-lesu-je-i-ve-vice-penezich-pro-lesniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Budoucnost českých lesů je i ve více penězích pro lesníky

9.9.2019 00:20 | BRNO (ČTK)
Projednávaná novela lesnického zákona by měla být jen tím nejnutnějším a základním startem obnovy lesů po rozsáhlé kalamitě způsobené dlouhodobým suchem a přemnoženým kůrovcem. / Ilustrační foto
Projednávaná novela lesnického zákona by měla být jen tím nejnutnějším a základním startem obnovy lesů po rozsáhlé kalamitě způsobené dlouhodobým suchem a přemnoženým kůrovcem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Pospíšil / Ochrana přírody
Pokud chce Česko v budoucnu stabilní a odolné lesy, musí být nejen druhově a výškově rozrůzněné, ale zároveň musí vlastníci lesů dostávat od státu mnohem více peněz než dosud. V rozhovoru s novináři to řekl lesnický odborník Aleš Erber. Stát má podle něj lesníkům platit za to, že udržují mimoprodukční funkce lesa výhodné pro společnost a nemají tak velký výnos z těžby jako dosud. Podle Erbera společnost i lesníci procházejí evolucí, dnes možná i revolucí, a dynamicky se mění chápání lesa i péče o něj, řekl.
 

"Pro stát bude klíčové nalézt rovnováhu v trojúhelníku lesník - průmysl - společnost a vyvažovat funkce lesa ve prospěch všech tří stran," uvedl Erber. Podle něj je 1,5 miliardy korun za letošní rok pro majitele lesů jako kompenzace velmi málo, mělo by jít o osm až deset miliard s ohledem na velikost rozpočtu ministerstva zemědělství a rozlohu lesů vůči polím.

Projednávaná novela lesnického zákona by měla být jen tím nejnutnějším a základním startem obnovy lesů po rozsáhlé kalamitě způsobené dlouhodobým suchem a přemnoženým kůrovcem. Z krajiny zmizely tisíce hektarů nejen smrků, ale i borovic. Problémy začínají mít buky i duby.

Klíčovým bodem navrhované novelizace je možnost kompenzovat vlastníkům lesů ztráty z prodeje dříví při mimořádných událostech a prodloužení lhůty na zalesnění holiny ze dvou na pět let. "Budoucí les by se měl skládat z více druhů dřevin včetně smrku, pokud poroste ve stínu starších stromů. Stálé sázení smrku na rozpálené holiny je cesta do pekel," řekl Erber.

"Ještě důležitější než druhová je výšková rozrůzněnost. Stromy v různých výškových patrech si nekonkurují. Díky tomu mají větší prostor pro korunu a jsou odolnější. Takový les zajišťuje lepší fungování ekosystému, lépe zachytává vodu a i když se v něm těží, je na pohled stálý. Navíc když po silném větru spadne nejvyšší část, nevznikne holina a les v nižším patře může růst nahoru. To znamená, že se nemusí sázet, což je ekonomicky výhodné," uvedl Erber.

Zřejmě důležitější normou pro obnovu lesů bude novela mysliveckého zákona. Snahou lesníků je snížit stavy spárkaté zvěře. "Jednoznačně jde po kůrovci o největší problém. Roční škody za poškození lesů, ztráta za znehodnocení stromů a zbytečné náklady na ochranu lesa proti zvěři odhaduji na základě mých výpočtů na pět až sedm miliard. Jaké škody působí zvěř na polích, je otázkou. Ministerstvo zemědělství obdobnými ekonomickými analýzami nedisponuje," uvedl Erber.

Podle něj si myslivci uvědomují neúměrné škody na lesích a jsou opatřením nakloněni. Rychlému snížení by pomohla lepší evidence ulovené zvěře, prodloužení doby lovu a zavedení dočasného zástřelného. "A zatím zákaz střílení šelem," řekl Erber. Podle něj je regulace zvěře výrazně efektivnější a levnější řešení než investice do oplocení chránícího novou výsadbu.

Ve vybraných částech republiky, kde je to ještě možné, by podle Erbera měl pokračovat efektivní boj s kůrovcem, a tam, kde už lesy zpustošil, by mělo mít ministerstvo odvahu říct, že se nemusí kácet a lesníci dostanou potřebné kompenzace, aby přežili a mohli les obnovovat. "Samozřejmě pro vznik nového lesa je lepší mrtvý les než holina," poznamenal Erber.

Pomáhat by podle něj měly i kraje. Dobrým příkladem je Kraj Vysočina a Pardubický kraj. Dotační tituly nemají pouze Jihomoravský a Jihočeský, který se podle něj navíc vyčerpává nesmyslnou kampaní proti ekologickým aktivistům, místo aby pomohl lesníkům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

9.9.2019 07:48
Není nám to nic platné když si pustíme do ministerské funkce zločince a ekoteroristu Bursíka,který způsobil miliardové škody.Nějak mě uniklo,že by se tento darebák z něčeho zodpovídal.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.9.2019 12:44 Reaguje na Václav Kain
Jo ten zrovna může za špatný stav lesů v ČR.... vy jste ignorant....
Odpovědět
BP

Bohdan Podlena

11.9.2019 10:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano Bursík pomáhal na ministerstvu šířit kůrovce není to ignoranství ale fakt. A Vy jste nevidoucí.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.9.2019 12:43
Ti co budou opravdu společnosti poskytovat svým šetrným a udržitelným hospodařením mimoprodukční funkce si za to něco od státu jistě zaslouží... ale POUZE TI ZODPOVĚDNÍ JEJICHŽ ČINNOSTÍ JE LES OPRAVDU TAKOVÝ JAKÝ BY MĚL BÝT A POKUD OPRAVDU TYTO MIMOPRODUKČNÍ FUNKCE PŘINÁŠÍ...

Dnes je to tak, že současní vlastníci (né všichni samozřejmě) zničili ČR a přinesli svou nezodpovědností obrovské škody (sucha, povodně,....), vytvořili škody za stovky miliard kč, ještě natahují ruce a chtějí za to peníze od státu....


Zvrhlá realita dneška....
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

9.9.2019 14:02 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Souhlas
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

26.9.2019 18:08
Pan Erber je typickým představitelem parazita. Dotace, dotace a zase jen dotace. . . Cituji :
"ale zároveň musí vlastníci lesů dostávat od státu mnohem více peněz než dosud. V rozhovoru s novináři to řekl lesnický odborník Aleš Erber. Stát má podle něj lesníkům platit za to, že udržují mimoprodukční funkce lesa výhodné pro společnost a nemají tak velký výnos z těžby jako dosud."
Čtete dobře jo ???
Nejenom, že by chtěl dotace lesníkům - a to až 10 miliard ročně. . . . ale on chce nahradit bývalé zisky : "a nemají tak velký výnos z těžby jako doposud" o které přišli svoji chamtivostí a nezodpovědným pěstováním lesa. Takže si smlsnul kůrovec.
České země nikdy nebyly územím smrkové monokultury. . . vždy tu byly lesy smíšené, které bránily šíření kůrovce. To není z mé hlavy - nejsem odborník, tak jsem si informace našel.
Ono je hrozně jednoduché - z chamtivosti či nezodpovědnosti něco zmrvit - a pak natáhnout ruku ke státní pokladně.
A já se ptám pane Erbere : co dostávají od státu firmy, které skutečně něco vymýšlí, mají vlastní vývoj a výzkum. . . vymýšlí nové výrobky a nové postupy ??
Co dostávají firmy, které se zabývají ekologií, recyklací ??
NIC. . . .
Nechť se lesníci naučí hospodařit v dlouhodobém časovém horizontu, jak to uměli Rohanové a další a nebudou potřebovat státní podporu - z našich daní, když si před tím mastili kapsy. . . . že ? !!!
A jestli to neumí - tak zbankrotují - a jejich pozemky převezmě někdo, kdo je zodpovědný, tedy úspěšný. . . a život v pohodě půjde dál.
To je přirozená ekonomická selekce druhu. . . .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist