https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expertka-textilni-prumysl-je-v-evrope-pod-cim-dal-vetsim-enviromentalnim-tlakem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expertka: Textilní průmysl je v Evropě pod čím dál větším enviromentálním tlakem

20.2.2023 01:35 | BRNO (ČTK)
Novinkou, o které se vede velká diskuse, je tzv. digitální pas výrobku. Pomocí čárového či QR kódu na oblečení má být přístupná veškerá dokumentace o výrobě, původu materiálu, informace o recyklovatelnosti a další technologické specifikace.
Novinkou, o které se vede velká diskuse, je tzv. digitální pas výrobku. Pomocí čárového či QR kódu na oblečení má být přístupná veškerá dokumentace o výrobě, původu materiálu, informace o recyklovatelnosti a další technologické specifikace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Textilní průmysl je v Evropě s ohledem na ochranu životního prostředí pod stále větším tlakem. Výrobci a prodejci budou muset postupně dodržovat stále více nařízení, která mají přispět k tomu, aby průmysl produkoval výrobky udržitelné od návrhu a výroby materiálů až po ukončení životnosti. Zároveň mají být maximálně recyklovatelné. Snahou Evropské komise, která před rokem připravila první balíček navrhovaných opatření, je to, aby se udržitelná a cirkulární móda stala normou, řekla na přednášce na brněnských veletrzích módy Styl a Kabo Olga Chybová ze společnosti Inotex. Firma se zabývá výzkumem, vývojem a transferem technologií v oblasti textilního zušlechťování.
 

Návrh opatření obsahuje obecné principy, které spočívají v tom, že výrobky mají být trvanlivé, opravitelné a recyklovatelné. Zároveň mají být alespoň částečně vyrobené z recyklovaných vláken, bez nebezpečných chemikálií. "Spotřebitelé mají mít možnost koupit si kvalitní a cenově dosažitelné výrobky. A zákazník má být nasměrovaný k tomu, aby si nekupoval rychlou módu," řekla Chybová.

Mezi další témata patří zabraňování uvolňování mikroplastů z umělých vláken do prostředí, systém poplatků, jež budou vyšší pro méně udržitelné výrobky, povinnost zveřejňovat množství neprodaného a zlikvidovaného textilu, která platí zatím jen ve Francii.

Novinkou, o které se vede velká diskuse, je tzv. digitální pas výrobku. Pomocí čárového či QR kódu na oblečení má být přístupná veškerá dokumentace o výrobě, původu materiálu, informace o recyklovatelnosti a další technologické specifikace.

Zdá-li se někomu, že některé termíny ne úplně sedí na textilní průmysl, je to proto, že principy vycházejí z opatření pro elektrotechnický průmysl, řekl v další přednášce Pavel Malčík z Textilního zkušebního ústavu. Například pod trvanlivostí si lze spíše představit životnost. Malčík uvedl, že je otázkou, jak na snahu EU zareaguje zákazník a zda si bude ochotný kupovat oděvy, které by mu měly vydržet déle než nyní.

"Některá móda má trvanlivost například jen dva týdny kvůli influencerům," dodal Malčík.

Zavádí se také termín ekodesign, který zahrnuje postupy od samotného návrhu, aby vznikalo co nejméně odpadu a výrobky maximálně odpovídaly cirkulární ekonomice.

Návrhy Evropské komise se mají postupně propisovat do zákonů. Například od 1. ledna 2025 budou mít státy povinnost zajistit oddělený sběr textilních odpadů, což bude úkol pro obce. Nyní textil končí ve směsném odpadu s výjimkou Francie a Estonska. Zákonem má být také zakázaná likvidace neprodaného textilu, který by mohl snížit nadprodukci, protože velká část oděvů se vůbec neprodá a později se odváží na skládky nebo spaluje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

20.2.2023 08:42
v Asii, kde je mnohem méně el. energie se vyrábí udržitelněji. Umělá vlákna často nahrazuje např. len, protože lněná košile vydrží mnohem déle a je pevnější a to výrobci nepotřebují, neb musí přece vyrábět. Z petek máme třeba ty úžasné dresi.
Menší uvolňování mikroplastů je záhada samo o sobě.

Digitální pas čehokoliv mě nezajímá, neb mám telefon OFF line. Je otázkou, zda se nevytváří systémem relativizace praxe druhořadého občana a diktátu toho co má dělat a jak žít pod taktovkou Bruselských lumenů a lepšího autoritářství
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist