https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmari-asi-budou-muset-vest-evidenci-hnojiv-i-vynosu-sklizne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmáři asi budou muset vést evidenci hnojiv i výnosů sklizně

13.5.2021 12:17 | PRAHA (ČTK)
Zemědělci po zavedení jednotné elektronické evidence hnojení už nebudou muset odevzdávat výkazy o spotřebě hnojiv, což odbourá jednu z jejich byrokratických povinností.
Zemědělci po zavedení jednotné elektronické evidence hnojení už nebudou muset odevzdávat výkazy o spotřebě hnojiv, což odbourá jednu z jejich byrokratických povinností.
Farmáři asi budou muset vést nejen evidenci hnojiv, ale i výnosů sklizených plodin. Pokud hospodaří na více než 200 hektarech, budou muset evidenci vést v elektronické podobě. Sedmiletá lhůta na uchovávání evidence se nemění. Novinky zavede od roku 2022 vládní novela o hnojivech, kterou Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.
 

Údaje z jednotné elektronické evidence budou mít k dispozici Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní zemědělský a intervenční fond a Český statistický úřad. Podle vlády se tak kontroly zefektivní a zpřesní, protože odpadne přepisování papírových evidencí nebo zpracování dosavadních různých elektronických forem evidence, které už používají čtyři pětiny zemědělců.

Poslanec ANO Josef Kott se postavil proti tomu, aby se povinnost vést elektronickou evidenci vztahovala jen na velké farmy. Podle něj by se měla vztahovat i na farmy o výměře nad 20 hektarů. Poslanec to zdůvodnil tím, že by se používání chemických hnojiv dostalo pod větší kontrolu.

Zemědělci po zavedení jednotné elektronické evidence hnojení už nebudou muset odevzdávat výkazy o spotřebě hnojiv, což odbourá jednu z jejich byrokratických povinností.

Další poslanec ANO David Pražák navrhl novelou uložit Státnímu pozemkovému úřadu zajistit výstavbu státních závlahových a protierozních staveb a zařízení. Zdůvodnil to potřebou omezit následky sucha. Platný zákon umožňuje úřadu pouze s těmito stavbami a zařízeními hospodařit, podotkl poslanec.

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) upozornil na možný zákaz hnojení neupravenou močovinou. Podle Bendla by to znamenalo zásah do hospodaření mnoha sedláků, kteří chovají dobytek, a nutnost větší poptávky po hnojivech z produkce holdingu Agrofert. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) slíbil záležitost ještě projednat ve sněmovním zemědělském výboru.

Novela vychází z nového unijního nařízení a má upravit seznam přípravků používaných ke hnojení. Norma zavádí pojem "rostlinný biostimulant", který nahrazuje pojem "pomocné rostlinné přípravky". Rostlinný biostimulant je výrobek, jehož funkcí je stimulovat vyživovací procesy rostliny za účelem zlepšení jedné nebo více z jejích charakteristik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

13.5.2021 14:35
Snůška blábolů jako vždy a jen potvrzení naprosté nekompetentnosti poslanců. Evidence hnojiv je povinná již nyní a to, že si ji někdo vede v papírové podobě, je pouze jeho problém, o to těžší má pak výkaznictví.
Dále nechápu, co má co společného zákaz hnojení neupravenou močovinou s chovem dobytka?? Ví vůbec Bendl, co se myslí pod pojmem"neupravená močovina"?
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

13.5.2021 15:04 Reaguje na pavel peregrin
Naprostý souhlas. Tu fatální neznalost problematiky bych ještě rozšířil na Brusel. Je až ostudné, jaké hovadiny zemědělcům tito (MZe, PSČP a Bruse) připravují (vlastní zkušenost 310 ha zemědělce). A je s podivem, kterak různé zájmové skupiny. bohužel i zemědělské, si přilévají do ohně, aby dosáhly svých egoistických cílů, bez ohledu kterak celé zemědělství poškodí. Jako by ani nikdy nesnídali....
Přímo zářným příkladem je všeobjímající všestranický a všeneziskovský boj proti Babišovi, kdy pro odstranění politického rivala, jediného člověka, dehonestují padesát tisíc pracovitých zemědělců. Jako by nikdy neobědvali....

A zarážející je, že se toho všeho jako největší křiklouni účastní i na pohled profesní zemědělské organizace, pardon Asociace. Jako by nikdy nevečeřeli....
Mimochodem, močovinu ("NEUPRAVENOU", nejlevnější a kytce nejpřístupnější živina) používám se síranem am. jako základní hnojivo. Avšak vždy s přímým zapravením do půdy při přípravě, setí a plečkování. Tedy na povrchu není ani sekundu, NIC do vzduchu neuteče , to je fabulace. A proč takhle? Představte si,já to hnojivo musím zaplatit!!!!!. Rozmetadlem neházím ani tu "UPRAVENOU".
Odpovědět
JS

Jiří S

13.5.2021 15:12 Reaguje na pavel peregrin
Jediné co mě napadá, že nejvíce močoviny se asi vyaplikuje pro kukukuři (tedy siláž???). Akorát neznám podnik, kde by se okamžitě nezapravila.
Odpovědět
ag

agrice

13.5.2021 15:38
Nevyšlo to náhodou ve Sbírce již loni v létě? A nějak jsem nezaznamenal, že by se ČSÚ mírnil v požadavcích na výkaznictví.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2021 20:03
Farmaři musí mít za povinnost především evidovat prdění krav.Metan
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

14.5.2021 07:20
tak tohle jsou opravdu bláboly. Nadpis má znít: "Zemědělci budou muset vedle již dnes povinné evidence hnojiv povinně i evidenci výnosů".
A pan Bendl je opravdu mimo mísu, když slučuje chov skotu a močovinu. Močovina není moč zvířat.
Nicméně zde zapadlo zejména to, že se chystá povinná evidence na portálu farmáře. To je opravdu nové, dosud to firmy mohly mít v soukromém software propojeném s výnosovými mapami pozemků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist