https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fencl-navrh-evropske-komise-je-pro-cr-neprijatelny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fencl: Návrh Evropské komise je pro ČR nepřijatelný

30.1.2002 18:01 | PRAHA (ČIA)
Ministr zemědělství Jan Fencl "není připraven vzdát vyjednávanou pozici českého zemědělství po vstupu ČR do Evropské unie, není na to připravena ani stávající Vláda ČR a neměla by se jí vzdát ani vláda příští". Uvedl to na dnešní tiskové konferenci k dnes zveřejněnému dokumentu Evropské komise (EK), který předpokládá v prvních letech po vstupu kandidátských zemí výrazně nižší takzvané přímé platy zemědělcům z těchto zemí oproti zemědělcům ze současné EU.
 

Dokument přitom předpokládá, že zemědělci kandidátských zemí dostanou po vstupu do EU 25 procent přímých plateb v roce 2004, 30 procent v roce 2005 a 35 procent přímých plateb oproti zemědělcům současných členských zemí EU v roce 2006. Dokument EK navíc předpokládá zhruba desetileté přechodné období, kdy dotace zemědělcům z nynější EU a zemědělcům z kandidátských zemí nebudou v rovnováze.

ČR nicméně s plnou výší přímých podpor podle hlavního vyjednavače ČR za resort zemědělství, náměstka ministra Tomáše Zídka počítá, a přizpůsobila tomu doposud veškeré legislativní a realizační kroky. "Naše pozice je postavena na rovném zacházení se všemi členy EU," potvrdil Zídek. To podle ministra vyplývá i z článku 34 takzvané Amsterodamské smlouvy, který vylučuje jakoukoli diskriminaci uvnitř EU.

"Považoval bych za velmi nešťastné a nedůstojné, kdyby ve sjednocené Evropě někdo někoho přechytračil," konstatoval Fencl. Podle jeho názoru má EU i kandidátské země společnou odpovědnost za "velmi křehké zboží", kterou je důvěra občanů kandidátských zemí ve vstup do EU, o němž budou rozhodovat v referendech. ČR si přitom podle Fencla nejde do EU pro peníze. "Nechceme mít plné přímé platby, pokud je nebude mít EU. Potřebujeme ale rovné zacházení, protože není možné, aby někdo dostával méně peněz a zároveň byl konkurenceschopný," zdůraznil Fencl. Společná zemědělská politika EU, kterou ČR podporuje, musí podle něj platit pro všechny.

Dokument EK není konečným řešením. "Před námi je ještě 12 měsíců před podpisem přístupové smlouvy, na vlastní jednání máme tři měsíce. Budeme hájit český zájem," řekl Fencl. Jednou z priorit bude nyní aktivně se zúčastnit diskuse o budoucí podobě společné zemědělské politiky EU. "Dosud jsme tak nečinili, ale zdá se, že to musíme říci již teď, protože bychom jinak ztratili možnost ovlivnit její vývoj," dodal.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist