https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-jeden-svet-se-zameri-na-zmeny-klimatu-nabidne-133-filmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival Jeden svět se zaměří na změny klimatu, nabídne 133 filmů Video

23.2.2020 00:57 | PRAHA (ČTK)
Změny klimatu a jejich dopad na krajinu a život lidí se staly hlavním motivem letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět.
Změny klimatu a jejich dopad na krajinu a život lidí se staly hlavním motivem letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Změny klimatu a jejich dopad na krajinu a život lidí se staly hlavním motivem letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Dvanáctý ročník přehlídky představí 133 dokumentů ze 60 zemí. Od 5. do 14. března je budou moci vidět diváci v Praze, poté se akce přesune do 35 dalších měst v Česku a také do Bruselu. Festival pořádá společnost Člověk v tísni. Organizátoři ve středu program představili na tiskové konferenci. Za letošní festivalový slogan si vybrali úsloví "Až naprší a uschne".
 

"Minimálně pět let jsme v české krajině svědky výkyvů teplot a změn počasí. Slogan popisuje dvě stránky problému. Ta první je, že s rostoucí teplotou a špatnou péčí voda v krajině dlouho nevydrží. Ta druhá je vzkaz říkanky, kterým jsme jako děti říkali tak trochu ´trhněte si nohou´. Máme pocit, že ho vysílají ti, kteří jsou u moci a měli by myslet na příští generace," řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

V letošní festivalové znělce krajinou běží jelen, za ním jsou vidět známé dominanty jako Pražský hrad či Karlštejn. Stromy postupně schnou, vegetace se mění a nakonec zůstává poušť. Mění se i samotný jelen, postupně se z něj stává velbloud. Jen obrysy známých staveb na pozadí zůstávají. Znělku pořadatelé přizpůsobili pro každé město, kde se bude Jeden svět konat.

Festival zahájí snímek Země medu o makedonské včelařce a jejích divokých včelách. Mezinárodně oceňovaný snímek ukazuje poklidný život v souladu s přírodou, který naruší kočovná rodina.

Kromě hlavní kategorie Zemětaje festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších třináct tematických kategorií. Součástí programu je i retrospektiva: Nanfu Wang.

Pořadatelé letos vybírali z 1500 filmů. Program rozdělili do 16 kategorií, z nichž tři jsou soutěžní. "Mezinárodní soutěž představuje nejnovější a nejoriginálnější snímky. Skoro tři čtvrtiny z nich uvidí diváci v mezinárodní či světové premiéře," uvedl programový ředitel Ondřej Moravec. Světovou či evropskou premiéru bude mít v Praze 27 filmů.

Řady projekcí se zúčastní tvůrci či hlavní hrdinové, publikum s nimi bude moci debatovat. Celkem jich dorazí přes 130. Bude mezi nimi třeba vietnamská písničkářka Mai Khoi, čínská režisérka Nanfu Wang, švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová, zvláštní zpravodajka OSN pro dostupné bydlení Leilani Farhaová či klimatolog Stefan Rahmstorf.

Dopolední představení pořadatelé vyhradili školákům. Pro žáky základních škol připravili několik bloků krátkých filmů, pro středoškoláky šest dokumentů. "V Praze máme v podstatě už vyprodáno všech 15.000 míst. Za půl hodiny od spuštění se na projekce přihlásilo 12.500 dětí," řekl šéf programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Školy mohou ve výuce využívat i materiály a filmy z portálu www.jsns.cz.

Součástí programu je pátým rokem také virtuální realita. Pro zájemce a zájemkyně je připraveno 14 projektů v centru DOX.

Předprodej vstupenek začal ve středu. Lístky budou v první předprodejní vlně za 70 korun, ve druhé za 90 korun a v době festivalu za 110 korun. Senioři a lidé s průkazem postižených zaplatí polovinu. K dispozici budou i "zavěšené vstupenky" pro lidi, kteří si nemohou dovolit vstup zaplatit. V pasáži Lucerna a v Městské knihovně mohou dárci koupit lístek navíc a zavěsit ho na stojan.

Program je na webu www.jedensvet.cz. Všechny filmy jsou i pro neslyšící či nedoslýchavé. České titulky budou mít nejen zahraniční dokumenty, ale i ty české. Zahájení, zakončení a důležité debaty se budou tlumočit do znakové řeči. Čtyři projekce doprovodí komentář pro nevidomé, tři promítání se přizpůsobí lidem s mentálním postižením, autismem či epilepsií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

23.2.2020 09:34
Jako každý rok to bude přehlídka bezcenných ultralevicově orientovaných politických agitek, většinou velmi primitivních.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.2.2020 11:14 Reaguje na Jan Šimůnek
Možná tam bude i film, který bude ukazovat příznivý vliv oteplení, ale předpokládám, že to by se architektům nehodilo do celkového vyznění.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.2.2020 15:06 Reaguje na Richard Vacek
Rozhodně tam nebude film, který bude ukazovat příznivý vliv monokultury řepky, nebo kukuřice, jak by si to přál Jan Šimůnek (myslím, že zmíněný Šimůnek není zemědělec, ale skoro jistě farmář).
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2020 09:53 Reaguje na Jiří Daneš
Vzhledem k tomu, že monokultury řepky a kukuřice jsou výsledkem lhaní ekologů o "antropogenním globálním oteplování", tak bych uvítal film, který by tyto monokultury (a další podobné prasečiny) tvrdě zkritizoval, včetně ideologických lží ekologů, na kterých jsou založeny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2020 16:58 Reaguje na Jan Šimůnek
Jste asi na jiném festivalu. Tohle předvádí pouze ropáci. Stačí se podívat z okna na tři milirdy kompenzací za suchem zničené lesy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2020 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Lesy ničí "lékař lesa" kůrovec, kterého na ně vypustil ekolog Bursík, a který chránili a chrání členové ekologických organizací.
Odpovědět

Lenka Č.

24.2.2020 10:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Jak vidno, pan Šimůnek raději tráví čas demagogickým komentováním, aniž by jakýkoli film z tohoto festivalu viděl.
Občas nějaký film zhlédnu (všechny nedám). Přiznávám, některé zaujmou, některé vůbec, ale žádný z nich není tak bezcenný a primitivní, jako příspěvky pana Šimůnka.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2020 09:55 Reaguje na Lenka Č.
Prostě jste ekologický extrémista a kritika této totalitní ideologie a lží, které jsou s ní neoddělitelně spojeny, vám vadí.
Odpovědět

Lenka Č.

25.2.2020 15:15 Reaguje na Jan Šimůnek
Jasně, extrémismus se projevuje tak, že nebudu kritizovat něco, o čem nic nevím :). Nepřipadá Vám to divné?
Vy tady vnucujete svůj názor tak, jako to dělali komunisté za minulého režimu, ale oháníte tím, že se svým názorem bráníte jakési ekologické totalitní ideologii, což je neexistující termín.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

25.2.2020 12:48 Reaguje na Lenka Č.
Tak, a máte to. ;P
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist