https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-cr-pristoupi-k-zavazku-snizit-emise-metanu-nejmene-o-30-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: ČR přistoupí k závazku snížit emise metanu nejméně o 30 procent

7.11.2022 01:59 | PRAHA (ČTK)
Česko se chystá na nynější klimatické konferenci přistoupit ke globálnímu závazku snížit do roku 2030 nejméně o 30 procent emise metanu v porovnání s rokem 2020. Tímto krokem chce česká strana vyjádřit svoji podporu celosvětovému úsilí omezit emise tohoto plynu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) před odletem na klimatickou konferenci OSN v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Informoval také, že se pokusí tuto příležitost i ke dvoustranným jednáním nejen s politiky, ale i s reprezentanty důležitých firem. Premiér se účastní konference také jako představitel země předsedající v Radě EU.
 

Jako příklad uvedl setkání s výkonným ředitelem norské energetické společnosti Equinor Andersem Opedalem. "S ním chci mluvit o možnost spolupráce, která by České republice mohla zajistit spolehlivý zdroj ropy a především zemního plynu," popsal.

"Česká republika je přesvědčena, že musíme dosáhnout dohody na globální úrovni, protože pokud se nám to nebude dařit, tak v tom případě by EU a tedy i ČR čelily negativním dopadům na průmysl a ekonomiku," řekl premiér.

Premiér má v programu třídenní cesty mimo jiné bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či setkání s českými vojáky. Příslušníci českého kontingentu mise MFO (Multinational Force and Observers) mají na základně nedaleko od Šarm aš-Šajchu za úkol dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. V rámci summitu premiér vystoupí na plenárním zasedání s projevem, zúčastní se kulatého stolu k hospodaření s vodou a otevře panelovou diskusi o podpoře vzdělávání v klimatických změnách. "My se musíme naučit naslouchat všem vědecky podloženým názorům a řídit se odborným poznáním a být schopni toto i zprostředkovávat mladým lidem," poznamenal Fiala.

Konference usiluje o společný postup v boji proti globálnímu oteplování. Podle informací agentury Reuters se delegáti v úvodu shodli, že projednají, zda by měly bohaté státy vyplácet kompenzace chudším zemím ohroženým klimatickými změnami. Klimatická konference COP27 se letos poprvé od roku 2016 koná v Africe. Potrvá dva týdny a očekává se, že se na ní sjede kolem 45 000 účastníků z téměř 200 zemí včetně představitelů Evropské unie, amerického prezidenta Joea Bidena či britského premiéra Rishiho Sunaka.

První klimatická konference se konala v roce 1992 v brazilském Riu de Janeiro. S krátkým přerušením do roku 1995 jednají o otázkách ochrany klimatu státy světa znovu každý rok, pokaždé v jiném městě. Nejvýznamnější klimatické summity s důležitými závěry se konaly v roce 1997 v Kjótu, v roce 2009 v Kodani a v roce 2015 v Paříži.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (46)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.11.2022 02:51
Měli by jsme si uvědomit, že Evropa je ve fázi zániku. Dosáhla stavu, zániku západořímské říše. Vysoká inflace, dluhy, vysoké výdaje, korupce, neřízených migrace = rozvrat. My žádné závazky přijímat nemůžeme, protože na to nemáme. Globální ekonomika se částečně zhroutí. Státy, nebudou moci platit své závazky a to hrozí i ČR a to poměrně brzo do pěti let. Finančnictví půjde do kolapsu, nebude schopno požívat samo sebe. Jak napsal Eckhart Tolle NOVÁ ZEMĚ
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.11.2022 05:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
A při řešení těchto problémů, nebude čas na nesmysle zelených a těch v Bruseli - půjde o život a na to se v Evropě zapomnělo !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 07:20 Reaguje na smějící se bestie
O život jde už dávno všem panikářům a zmatkařům, kteří jsou doblblí ruskou demagogií a chtěli by vše řešit střelbou do imigrantů, vystupováním z EU a NATO a nejlépe rozpoutáním války se sousedy.
Přesně tohle po nám chce ta zrůda z Kremlu, zkuste vymudrovat, proč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 07:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Totální nesmysl.
Evropa se velmi dobře vypořádala s koronáčovou krizí (na rozdíl od Číny), velmi dobře bojuje v energetické válce a HDP sice málo, ale stále roste.
Samozřejmě státní dluhy jsou stále vyšší, ale komu všichni dluží?
Sami sobě.
Velmi silný energetický hráč se zhroutil a to rozhodilo celosvětový systém obchodování s energiemi a bude nějakou dobu (odhaduji aspoň rok) trvat, než si najde novou rovnováhu.
Žádné finančnictví se nikam neřítí, jediný silný negativní prvek je mediální zmatkování, katastrogické scénáře a prostě přesně to, co tu předvádíte.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2022 07:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, HDP o ničem nevypovídá. Tedy pouze o tom, že tu děláme jako magoři a máme za to kulový, ležérně řečeno. Dluh je vyšší ale taky záleží jak rychle s na co se zadlužujeme. My už si půjčujete peníze na svojí vlastní spotřebu. Sobě nedlužíme, protože stát nevlastní vlastní dluhy ale zadlužuje se na mezinárodním bankovním trhu a ty peníze někdo bude chtít vrátit. Vysokou inflaci zapříčiňuje i množství peněz v oběhu, což má přímí vliv i na kurz měny. Zkratka, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 08:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nic se netrhá, je krize a v té se sekají dluhy a roste inflace.
Za Velké hospodářské krize 30. let, kdy HDP šlo běžně o 30% dolů a inflace byla šílená, si taky lidé mysleli, že to je konec naší civilizace a dopadlo to jak?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nástupem Hitlera a Druhou světovou ... děkuji nechci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Hluboký omyl. Hitler byl Stalinův užitečný idiot.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
"Krize pro Němce začala už v roce 1928. Těch několik roků předchozí prosperity (silně dotované velkými americkými půjčkami) uběhlo velmi rychle. Po krachu na newyorské burze USA skončily s půjčkami a Německo se stalo první zemí Evropy, kam dorazila krize. V roce 1932 bylo téměř 45 % Němců bez práce."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize#N%C4%9Bmecko

Jak tohle Džugašvili dokázal je mi teda záhadou.

Ok, tak nedokázal a vy jen klasicky ukazujete, co jste za pitomce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 15:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Už jsem to psal. Stalin podporoval Hitlerovu cestu k moci a když Německo spadlo do krize, Hitlerovi pomohl ke kancléřskému křeslu a začal celé Německo zásobovat surovinami a hlavně potravinami i když na to zemřelo 6 miliónů Ukrajinců. Proto se Německo tak rychle vzpamatovalo a Hitler se stal národním hrdinou. As rozpoutáním válkyse to ještě zlepšilo.
"Nemecko v roku 1940 pociťovalo deficit dôležitých
surovín, morské cesty boli zablokované, preto Hitler mohol tieto suroviny nakupovať jedine
od Stalina." Suchodolinsky - kritika Suvorova.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 15:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Na Suvorova nemáte, to nepochopíte, ale Šajtar je náš velmi poctivý faktograf. Tohle je schůdnější:
https://www.reflex.cz/clanek/historie/107867/80-let-od-utoku-nemcu-na-sssr-zahajenim-planu-barbarossa-se-sovetsky-svaz-ocitl-krok-nad-propasti.html

Odpovědět
Anyr

Anyr

7.11.2022 07:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-10-dil-6-paragraf-357
Odpovědět
Pe

Pepa

7.11.2022 07:51 Reaguje na Anyr
Ale jdi ty, bláboly toho Jarina nikdo nemůže brát vážně..
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2022 08:09 Reaguje na Anyr
umíte pobavit...ale když jste tak znalí, tak mi vysvětlete, proč si poslanci sami sobě navyšují platy o desetitisíce bez objektivního důvodu, jen proto, že můžou. Tam se zaměřte. PROČ POSLANCI JSOU NADLIDI spolu se soudci a proč soudci když to někdy poslanci ty pravidelné valorizace zablokují se hned soudí a posílají stížnosti. Aspoň tím byste mohl společnosti prospět
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2022 08:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
po znalý
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

7.11.2022 07:27
Jaký metan vypouští ČR? Bahenní plyn nemáme, blata jsou z meliorované, uhelné doly odstavené (větráním se nějaký ten metan mohl uvolnit). Skot co byl v každé vesnici je vybit. Proti roku 1990 je stav 42%. Tak to nic, budeme ještě ničit jíst místo svíčkové amarony.. Jak pohnojíme organikou pole, aby zadržela vláhu?
Bože chraň nás před voli z pětikolky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.11.2022 08:17 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Tak bude stav skotu ještě nižší. Proč by se soudruh Fiala nemohl rozhodnout k ještě smělejším budovatelským závazkům? On na jídlo mít bude.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.11.2022 08:45 Reaguje na Jaroslav Vozáb
To je asi Fialova obrana proti budování dalších mokřadů a návratu řek k jejich přirozenému meandrování.
Chcete další mokřad? - Nejde to, kvůli unikajícímu metanu.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

7.11.2022 09:43 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Jo, už vím. Zakážeme konzumovat luštěniny, protože po nich české obyvatelstvo vypouští do ovzduší nepřiměřené množství metanu, čímž ohrožuje kvalitu atmosféry. Lidí máme násobně víc než skotu, tudíž omezení zkrmování nadýmavých luštěnin obyvatelstvu je podstatně efektivnější, než řezat krky kravám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:25 Reaguje na Jaroslav Vozáb
V článku jsou jen nekonkrétní pindy, ale jak chceme ušetřit 30% metanu a na čem, tam prostě není. Nebezpečný je ten fosilní, z plynu a uhlí (možná i ropy).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2022 07:58
Včera jsem jel přes pár obcí , kouř zleva, kouř zprava a různých barev. A to vlastně zima ještě nezačala. Lidé zkrátka odvrhli elektřinu a plyn, vytáhli nebo zprovoznili staré kotle a budou spalovat vše co shoří.

Než bláboly o českém metanu bych rád viděl odbornou studii s názvem "Jak se vysoké ceny plynu a elektřiny promítnou do emisí skleníkových plynů na území ČR" . Možná by se podivil i pan Hanzl, a to je co říct.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 08:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
Já to vysvětluji pořád dokola, jenže demoralizovaný jedinec nemá šanci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 12:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl a jeho kydy, jako vždy.
Tak nám napište kolik toho metanu ČR do ovzduší vypouští a jaké jsou jeho primární zdroje.
Třeba vám to pak sepne.
Třeba ne.
Asi ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:27 Reaguje na Svatá Prostoto
A já chci šetřit metan, trubo? Ať to vysvětlují ti, kteří to slibují. Třeba to i vysvětlili, jenže novináři neráčí to sem napsat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
No zřejmě ano, protože jinak byste se nemontoval jak úplný trotl do příspěvku pana Vinklera. Leda že by jste prostě jen měl nutkání něco napsat:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 15:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Pan Vinkler má svět naopak a já se snažím zjistit, jak je to možný.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.11.2022 08:18
Kdo jste tuhle pakáž volili, přiznejte se?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2022 08:35 Reaguje na Viktor Šedivý
jsme v jiné situaci než před rokem, kdy byly volby. Jsme duševně vyčerpaní a buď se z toho zblázníme nebo se budeme starat o to, aby jsme se nezbláznili tedy o své duševní zdraví, duševní hygienu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vyčerpaní jsou jen vyděšení vohnouti, kteří vůbec netuší, co se děje a špinavci s nimi mávají dle svých představ. Ovšem duševní vyčerpání by mělo souvislet s duší, což se ale těmto jedincům přihodit nemůže. To je nejspíš jen předposranoat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.11.2022 11:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Se ukáže, jestli má Hanzl "koule" :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 12:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Já.

Lepšího nic nebylo, sorry jako.

O čem to svědčí ať si každý zodpoví sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Truba prostatik vždycky hópne na každou cypovinu a když mu někdo nakecá, že je to cypovina, tak je zmatený. Bo nepozná, jestli to cypovina je nebo není.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
No, vy jste volil SPOLU taky, takže jste to napsal podle sebe, že jo:-)?

Vaše schopnost ze sebe udělat vola je opravdu bezkonkurenční.-)

Odpovědět
JO

Jarka O.

8.11.2022 12:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Já Vám tehdá psala - nevolte Vystrkala a tydlety, flašku švestek z vlastní zahrádky jsem Vám myslím i snad nabízela :-) a vidíte, nechal jste se zmást Hanzlem a on se Vám teťka za to ještě směje:(!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:29 Reaguje na Viktor Šedivý
Já pitomia, falákanca, cajta, nebo hrabivého estébáka fakt nevolil!! A kromě nich a ještě komunistů u nás jinou pakáž nevidím.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

7.11.2022 08:46
Snížíme emise metanu o 30%? Konkrétně jak a hlavně proč? Abychom sami sebe omezovali a poškozovali, i když v celkovém součtu emisí metanu do atmosféry tvoří ten náš absolutní minimum? A co budeme konkrétně v ČR omezovat, abychom snížili metan o 30%? Definitivně zakážeme topit uhlím? Zakážeme topit i zemním plynem? Vytlučeme ten zbyteček dobytka, co nám tady ještě zbyl? Nemohl by pan akademik, než začne lézt klimaalarmistům do zadní části těla, nejprve přemýšlet, jestli České republice to jeho řiťolezectví nebude spíš ke škodě, než k užitku?
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2022 09:06 Reaguje na Marcela Jezberová
Panevropista neví, co slibuje a co je metan. Metan se tu zatím netěží, uhlí brzo taky ne, krav je málo. Aby mohl snížit ty emise, musel by z ČR udělat Saharu, asi chce to.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.11.2022 14:53 Reaguje na Jarka O.
Emise metanu se v podstatě nedají měřit, to je ideální závazek!
Odpovědět
va

vaber

7.11.2022 08:53
pan premiér slibuje ,to umí každý podvodník a šmejd skvěle,
jak toho dosáhnout ,co musí udělat vláda a každý z nás pro dosažení slíbeného cíle,to se nikdy nedovíme,protože to ani premiér neví
hlavně že si popovídal s našimi válečnými hrdiny co lezou do cizích zemí stejně jak náš úhlavní nepřítel a škemral o plyn u Norů , Norsko má asi nafukovací zásoby plynu
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2022 10:45

Hanzlova realita :

Čtyřpatrový panelák se čtyřmi vchody nedaleko centra Vrbna pod Pradědem. Patří městu.
Na nástěnce je – vedle rozpisu úklidu společných prostor – připíchnutý letáček s tučným upozorněním: Změna výše zálohy na teplo od 01. 11. 2022. Píše se na něm, že v červenci byla záloha za teplo zvýšena o 50 %, nyní bude zvednuta o dalších 122 %.

To samé v Rokytnici p. Orl.horami, to samé sídliště Poštorná, Břeclav

Jenom Hanzl a hlupci se radují ,kam jsme to dotáhli. Místo snižování emisí metanu zajistěte občanům ČR teplo za sociálně únosné ceny.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.11.2022 15:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Občané ČR volili strany, které slibovaly, že budeme předvojem světa v boji s CO2. Občané s tím souhlasili, i když k tomu bylo varování, že to znamená dražší energie a pokles životní úrovně.

Takže co jste chtěli, to tu teď máme. Ve volebních programech nebylo nic o tom, že nám bude teplo - obsahovaly pouze závazek slepě aplikovat evropskou destrukci energetiky.


Nenadávejte paňácovi Fialovi, jděte k zrcadlu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy máte fakt pocit, že nedostek zemního plynu je způsobený tím, že jsme "předvojem světa v boji proti CO2"??
My jsme si to zašpuntovali na Jamalu celý? Nebo to byl grýndýl??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 18:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč pořád bečíte tady? Jděte bedákat za tím, kdo měl dodat od loňského listopadu do Evropy 150 miliard kubíků plynu a dodal maximálně třetinu!!!
A jděte se poklonit tomu, kdo těch 100 scházejících miliard narycho sehnal!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2022 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
A ještě byl Putin takový gauner, že si sám poškodil NS I a II.
Hanzl, dají si mokrý hadr na čelo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak kdo to udělal?
Zůstala tam nepoškozená jediná trúba z NS2 a zrůda se ihned vnucovala Němčourům, že tou začne posílat ten krvavý plyn. Tak kdo to odbouchl? logiku v ruském jednání nehledejte.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.11.2022 11:42
To jsem zvědav, co nás ten nesmysl fialového tvarohovitého zase bude stát. Co všechno to zase zdraží a úplně zbytečně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist