https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-se-memorandem-prihlasily-ke-krokum-k-udrzitelne-budoucnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy se memorandem přihlásily ke krokům k udržitelné budoucnosti

11.2.2021 17:55 | PRAHA (ČTK)
Významné mezinárodní firmy působící v Česku se ve společném memorandu přihlásily ke krokům k udržitelné budoucnosti. Dokument byl představen na ekonomickém fóru pod záštitou Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK). Memorandum společně vypracovaly a podepsaly firmy Škoda Auto, Siemens, Bosch, Vodafone, E.ON, Kaufland, Brose, Borgers, Hochtief CZ, ING, Schunk a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze.
 

Podniky se v dokumentu zavázaly k podnikatelské činnosti, která snižuje emise oxidu uhličitého, šetří přírodní zdroje a usiluje o co možná nejrozsáhlejší zavádění principů takzvané cirkulární ekonomiky. Signatáři dále vyzvali českou vládu, aby cíle v oblasti udržitelnosti co nejrychleji zapracovala do strategických dokumentů a aktivně podporovala jejich prosazování, například při veřejných výběrových řízeních.

"Naše chápání udržitelnosti je na míle vzdálené ideologickým rozepřím, o to blíže je však opravdové podnikové praxi," uvedl výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Podepsané firmy se zavázaly, že budou šířit osvětu mezi zaměstnanci, dodavateli a zákazníky, zapojí se do vzájemné strategické výměny vizí a budou tak usilovat o to, aby se "udržitelné podnikání a udržitelná spotřeba staly v ČR celospolečenským trendem a samozřejmostí".

"Rok 2020 byl nejen rokem, kdy propukla epidemie covidu, ale také rokem, který byl globálně druhým nejteplejším v dějinách měření. Česká republika, stejně jako celý svět, dnes musí řešit nejen aktuální epidemickou situaci, ale i dlouhodobou existenci. Jako technologická firma se snažíme co nejvíce zapojit do řešení nejzávažnějších otázek dnešního světa," řekl dnes generální ředitel Siemens ČR Eduard Palíšek.

Generální ředitel společnosti E.ON v ČR Martin Záklasník uvedl, že klima se mění a energetika se na tom historicky zásadním způsobem podílela. "Uvědomujeme si to a dlouhodobě se udržitelnosti a energetickým úsporám věnujeme," sdělil.

"Instalujeme na své střechy solární elektrárny, zvyšujeme počty elektromobilů a CNG aut ve vozovém parku, 13 let pořádáme ekologickou soutěž E.ON Energy Globe, hledáme zelená řešení všude, kde to je možné," dodal. Firmy E.ON Energie a EG.D (dříve E.ON Distribuce) se dnes také připojily k dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu o energetických úsporách.

Předseda představenstva stavební firmy Hochtief CZ Tomáš Koranda doplnil, že s ohledem na omezené množství přírodních surovin je patrné, že budoucnost stavební výroby je v uplatnění recyklovaných materiálů. "Je proto nezbytné, aby byly podporovány a rozvíjeny principy udržitelného stavění," dodal.

Podepsané firmy jsou členy platformy #PartnersForSustainability, jež je platformou ČNOPK, partnerských firem a institucí, která pomáhá skloubit ekonomickou konkurenceschopnost s ekologickou a sociální odpovědností a spoluutváří tak přechod do udržitelné budoucnosti. Partneři jsou přesvědčeni, že restart po pandemii se může smysluplně uskutečnit pouze tehdy, pokud dojde k transformaci k udržitelné ekonomice.

ČNOPK je se svými 700 členy největší bilaterální hospodářskou komorou v ČR. Jejím posláním je prostřednictvím rozsáhlých služeb podporovat česko-německý byznys.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist