https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/forum-ekolistu-na-kolik-nas-prijde-fotovoltaicky-boom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fórum Ekolistu: Na kolik nás přijde fotovoltaický boom?

8.10.2010 07:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Řešit reálný problém s neúměrně vysokými cenami podpory za fotovoltaickou elektřinu lze i bez hysterie," říká Edvard Sequens. Na fotografii fotovoltaický panel v krajině.
„Řešit reálný problém s neúměrně vysokými cenami podpory za fotovoltaickou elektřinu lze i bez hysterie," říká Edvard Sequens. Na fotografii fotovoltaický panel v krajině.
Foto | jsoler13 / Wikimedia Commons
Debata o vlivu fovotovoltaického boomu na cenu elektrické energie je hodně divoká. Čísla jsou buď chlácholivá, nebo naopak alarmující. Jak to tedy je? Ekolist.cz oslovil vybrané odborníky s otázkou, o kolik příští rok kvůli povinnému výkupu energie z fotovolatických elektráren zdraží cena elektřiny pro domácnosti. Přečtěte si odpovědi ekonoma Miroslava Zajíčka, Edvarda Sequense z Cally, Bronislava Bechníka z Czech RE Agency a Martina Schreiera z ČEZu.
 

Redakce Ekolistu.cz oslovila několik odborníků a zástupců zainteresovaných institucí s žádostí o komentář k předloženému tématu. Tentokrát vybrala redakce téma:

"O kolik příští rok kvůli povinnému výkupu energie z fotovolatických elektráren zdraží cena elektřiny pro domácnosti? "

Své odpovědi nám poslali:

S čísly si lze hrát donekonečna

Podle Miroslava Zajíčka se v debatě o vlivu fotovoltaiky na cenu energií téměř výlučně hovoří jen o přímých nákladech. „Padají velmi rozdílná čísla a to bez toho, aby byly vyřčeny podstatné předpoklady pro jejich vytvoření,“ říká Miroslav Zajíček. Ve svém příspěvku pak započítává nepřímé náklady, které jsou vyvolané dodatečnými požadavky na podpůrné služby, vyvolané investice a náklady na regulační energii. Podle něho se výše příspěvku na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie zvýší o několik stovek korun na MWh na hodnoty kolem 400 Kč/MWh.

„A k tomu, abychom mohli rozsoudit, kdo má pravdu v procentním růstu vzhledem k ceně elektřiny, je nutné se rozhodnout, k čemu příspěvek na podporu výkupu elektřiny vztáhnout – jestli k ceně silové elektřiny, případně jakého produktu, nebo celkové ceně elektřiny, případně jaké sazby,“ píše Zajíček. Pak podle něho i jedna velikost příspěvku může vygenerovat různé procentní části od 30% - v případě 400 Kč/MWh vzhledem k ceně základního zatížení u silové elektřiny - k 8% v případě 400 Kč/MWh vzhledem ke koncové ceně elektřiny využívané většinou domácností.

„Jinými slovy, s čísly si lze hrát donekonečna, ale vždy jsou důležité předpoklady. I při těch nejkonzervativnějších však je jasné, že přímé náklady podpory výkupu elektřiny z fotovoltaiky budou dosahovat v následujících 20 letech desítek miliard korun ročně,“ říká Miroslav Zajíček a dodává, že v každém případě fotovoltaický boom v ČR rokem 2010 ve stávajícím rozsahu končí - ovšem se stovkami miliard budoucích nákladů. Celý text Miroslava Zajíčka

Lze to řešit i bez hysterie

Edvard Sequens z občanského sdružení Calla uklidňuje, že situace nebude tak horká, jak ji podávají mnohá média. Do konce roku 2010 bude počet instalovaného výkonu maximálně 1500 MWp na konci roku 2010. Řada odborníků z oboru fotovoltaiky odhaduje realisticky instalovaný výkon na konci roku 2010 ve výši 1200 MWp, píše Edvard Sequens.

Podle něho vychází, že na jednu spotřebovanou kilowatthodinu zaplatí spotřebitel majitelům slunečních elektráren v příštím roce 26 haléřů. „Vzhledem k tomu, že v konečné ceně elektřiny v roce 2010 se již podpora obnovitelných zdrojů promítá ve výši 0,17 Kč/kWh, nelze hovořit o meziročním růstu ceny o desítky procent kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie, ale u domácností a malých podnikatelů je to o cca 5 %,“ vysvětluje Edvard Sequens. Odhady instalovaných výkonů a následných dopadů do cen, které zveřejňuje ČEZ a dalších energetických firem, jsou podle něho lživé.

„Řešit reálný problém s neúměrně vysokými cenami podpory za fotovoltaickou elektřinu lze i bez hysterie. Jedním z opatření by mohla být i speciální daň pro elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010, která by jejich podporu uvedla do souladu se zákonem garantovanou 15-letou návratností investic,“ míní Edvard Sequens. Stát by podle něho jako většinový vlastník ČEZu mohl odložit spuštění ČEZem plánovaných obřích elektráren až na leden 2011, kdy budou platit nízké výkupní ceny. Celý text Edvarda Sequense

Nadhodnocené odhady?

„Za předpokladu, že v letošním roce bude instalováno 1200 MWp nových elektráren, dojde ke stagnaci spotřeby a stagnaci ceny silové elektřiny,“ říká Bronislav Bechník z Czech RE Agency. Podle něj bude příští rok podíl na příspěvku na obnovitelné zdroje 0,29 Kč/kWh, což je asi o 0,23 Kč/kWh více než v letošním roce. Upozorňuje však, že v těchto nákladech je uvažován rozdíl mezi výkupní cenou elektřiny z fotovoltaiky a cenou silové elektřiny na burze (Peak Load) (ERÚ uvažuje cenu zeleného bonusu) a nejsou uvažovány zvýšené náklady na systémové služby. Jinými slovy se Bechník domnívá, že odhady ČEPSu jsou nadhodnocené. Celý text Bronislava Bechníka

Je lepší, když to vlastní ČEZ

Cena silové elektřiny je jen jednou z položek, která se podílí na konečné ceně elektřiny pro spotřebitele. Své udělá i podpora obnovitelných zdrojů. „Platí rovnice, že čím více fotovoltaických instalací, tím dražší elektřina,“ tvrdí Martin Schreier. ČEZ podle jeho slov počítá s kritičtějším scénářem vývoje instalovaného výkonu ve fotovoltaických elektrárnách, který v ČR přibude do konce roku. „Nově instalovaný výkon fotovoltaických elektráren by podle našich odhadů měl letos v ČR přesáhnout 1 800 MW a znamenat tak zvýšení ceny elektřiny pro domácnosti o zhruba 18 procent. U velkých podniků by šlo o ještě dramatičtější nárůst pohybující se podle současných odhadů v intervalu 22 – 25 %,“ říká Martin Schreier.

„Solární lobby v zájmu ochrany svých budoucích zisků a ve snaze odvést pozornost od jediné skutečné příčiny růstu cen elektřiny (kterým je růst počtu fotovoltaických elektráren) spustila v poslední době silnou mediální kampaň, které v sobě bohužel nese i prvky dezinformací a klamání veřejnosti,“ tvrdí Martin Schreier. ČEZ sám prý fotovoltaiku nerozvíjí. Jen nakupuje projekty, které již mají všechna povolení a je jisté, že budou zapojeny a je jen otázka, kdo je bude vlastnit. „Podle našeho naprostého přesvědčení je pro občany ČR lepší, pokud se zisk občanům ze 70 procent vrátí zpět přes vlastnictví v ČEZ, než když zcela odteče do zahraničí, jak si přejí jiní,“ vysvětluje Martin Schreier. Celý text Martina Schreiera


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist