https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotovoltaicka-elektrana-pokryje-tretinu-spotreby-cov-v-obci-nemile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotovoltaická elektrána pokryje třetinu spotřeby ČOV v obci Nemile

1.6.2021 01:50 | ŠUMPERK (ČTK)
Elektráren na střechách obecních budov v posledních měsících podle ředitele ČEZ ESCO pro komoditní služby Martina Ludvíka rychle přibývá.
Elektráren na střechách obecních budov v posledních měsících podle ředitele ČEZ ESCO pro komoditní služby Martina Ludvíka rychle přibývá.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Bezmála třetinu celoroční spotřeby elektřiny v obecní čistírně odpadních vod v obci Nemile na Šumpersku pokryje nová fotovoltaická elektrárna, kterou na střeše čistírny vybudovala společnost ČEZ ESCO. Elektrárna ročně vyrobí 19 MWh elektrické energie. "Za dobu své životnosti uspoří na energiích přes dva miliony korun a přírodě ušetří 310 tun emisí oxidu uhličitého," sdělil ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.
 

Obec Nemile za fotovoltaickou elektrárnu zaplatí jednu korunu, elektrárna se podle Sobola splatí v průběhu 15 let provozu. Společnost ČEZ ESCO bude do té doby fotovoltaickou elektrárnu provozovat a zajišťovat její údržbu, zatímco obec bude elektřinu vyrobenou solárními panely vykupovat za předem dohodnutou cenu, což podle Sobola přinese vesnici s necelými sedmi sty obyvateli další úspory. "Ty budou znamenat stabilizaci cen za stočné pro obyvatele Nemile i sousední obce Jestřebí, která je na čistírnu odpadních vod také napojena," podotkl Sobol.

Fotovoltaické panely jsou na střeše instalovány v pěti řadách po deseti kusech a zabírají 110 čtverečních metrů, tedy téměř celou část střechy obrácenou na jih. Instalovaný výkon elektrárny je 19,25 kWp. "Samozřejmě nás těší všechny finanční úspory, ale v dnešní době se díváme stále více i na ekologickou stránku. Jsme rádi, že můžeme přírodě pomoci alespoň svým malým dílem," uvedl starosta obce Nemile Petr Šimek.

Elektráren na střechách obecních budov v posledních měsících podle ředitele ČEZ ESCO pro komoditní služby Martina Ludvíka rychle přibývá. "Zastupitelé si jako dobří správci obecního majetku začínají uvědomovat ekonomické i ekologické přínosy fotovoltaiky. A právě mnohé obecní objekty, například čistírny odpadních vod nebo domovy pro seniory, jsou ideálním místem pro instalaci fotovoltaické elektrárny, protože mají celoroční a konstantní spotřebu," podotkl Ludvík.

Fotovoltaické elektrárny provozované Skupinou ČEZ v České republice vyrobily za posledních deset let více než 914 000 MWh ekologické elektřiny, čímž ušetřily 822 000 tun uhlí a zamezily vypuštění více než 875 000 tun CO2. Podle Sobola je čeká další rozmach. "Cena solárních panelů klesá, jsou mnohem odolnější proti rozmarům počasí a jejich účinnost výrazně roste, což bude znamenat snižování plochy potřebné pro zajištění dostatečného výkonu. Zatímco dříve se solární elektrárny budovaly na velkých pozemcích, teď budou stále častěji stačit střechy budov," upozornil.

Na střechách podle Sobola už vznikají i rozsáhlejší projety. Velká solární elektrárna bude instalována v areálu jaderné elektrárny Dukovany na speciálně upravených střechách nových parkovacích stání. Společnost ČEZ ESCO nyní projektuje největší českou fotovoltaickou elektrárnu za posledních deset let, která vznikne na střechách společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

1.6.2021 06:46
Možná v létě kdy bude slunce pražit.A co jiné měsíce a nebo v zimě?Další pohádka jak je fotovoltaika úžasná.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2021 07:07 Reaguje na Václav Kain
Pokud použijete amorfní křemík, tak elektrárna vyrábí i při zatažené obloze. Ano, určitě méně, ale pokud máte tu elektrárnu správně dimenzovanou, tak Vám dokáže vyrábět dost.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.6.2021 14:42 Reaguje na Katka Pazderů
Bravo, paní odbornice.
Cituji:"Jelikož pro výrobu některých polovodičových součástek je polykrystalický křemík nepoužitelný, používá se křemík monokrystalický. Obvyklou metodou pro jeho výrobu je řízená krystalizace z taveniny, nazývaná Czochralského proces. Při tomto postupu je do křemíkové taveniny vložen zárodečný krystal vysoce čistého křemíku.

Tento krystal se přitom otáčí a pulzuje podle předem přesně definovaného programu, přičemž teplota taveniny je také velmi pečlivě sledována a řízena. Celý proces probíhá v nádobách z velmi čistého křemene v inertní atmosféře argonu. Na zárodečném krystalu se pak vylučují další vrstvy mimořádně čistého křemíku, výsledný produkt (křemíkový ingot) pak může mít až 400 mm v průměru a délku do 2 m, tvořen je přitom jediným krystalem. Vyrobený ingot se po ochlazení řeže na tenké vrstvy (typicky 0,5 mm), leští a je použit jako výchozí surovina pro výrobu polovodičových součástek."
Zdroj: Wikipedie, případně skripta mého vnuka z VŠ elektro.
Odpovědět
va

vaber

1.6.2021 09:24
dle parametrů elektrárny , dostávají z 1m2 plochy 175W a elektrárna musí vyrábět na plný výkon 19,2 kW, nevím co to znamemá kWp, po dobu 1000hodin v jednom roce,nebo delší čas s menším výkonem?
každopádně rok má přes 8000hodin a tak většinu času čistička spotřebovává ze sítě,
určitě je taková elektrárna dobrá a lepší než na poli
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:42 Reaguje na vaber
Jednoduché počty používané ve všemožných odhadech, velmi konzervativní:
1m2 plochy kolmo postavené na slunce dává výkon 1kWp (peak), běžné nové panely mají účinnost přes 20%. Za průměrný český den dá instalovaný 1kWp energii 3kWh. Za rok to dělá asi 1MWh.

Fve má své výhody i nevýhody (to ropáček nepochopí) o kterých víme předem (to taky ne) a když zajde slunce, víme to předem a nemusíme nahonem shánět svíčky jako ropáček.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

1.6.2021 11:38
Mě by zajímalo, co to udělá s prouděním vzduchu a místním klimatem pokud se hromadně nasadí panely na volné plochy střech ve městech. Ta plocha už bude docela velká, aby nízké albedo mohlo pozměnit klima či změnit proudění vzduchu. Možná jen plácám.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.6.2021 18:15 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Proč byste plácal. Černé plochy fve na strechach můžou ještě víc zahřívat vzduch ve městech, taky si to myslim. Však je při pohledu že strany vidět, jak se nad panely na slunku tvoří vrstva horkého vzduchu. Ale asi to nikomu není nemilé.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2021 18:32 Reaguje na Jarka O.
Nejde o fakta, jde o symboly a víru. Věříme, že spása je v OZE = FV panely jsou dobré. Je jedno, jaké jsou ve výsledku emise nějakého plynu, cena vyrobené energie či cokoli podobného. Důležité je vystavit panel, symbol pokroku.

Pokud to někomu připomene "vysoké pece" za čínského Skoku vpřed, nebude to podobnost náhodná.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.6.2021 19:19 Reaguje na Viktor Šedivý
Ono to připomíná i horší veci. Jenze co s tim? Jen vydržet? Ta lobby je moc silná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:32 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy jste musel být za komára politruk, to jinak není možný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:35 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Dnešní střechy jsou u nás většinou tmavé a rozpalují se běžně na teplotu vyšší než je +40°C, ovšem FV panel víc jak 20% energie odvede dráty pryč. Takže je chladnější než tašková střecha, ale bílá by byla ještě chladnější. Ale ty nestavíme.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.6.2021 17:06
A obyvatelstvo bude splachovat jen za slunečných dní?
Jestli si někdo postaví čističku, která bude napájena jen z FV panelů, paráda. Ovšem tohle zase bude jen parazit na rozvodné síti.

Mimochodem výrok:
"čistírny odpadních vod nebo domovy pro seniory, jsou ideálním místem pro instalaci fotovoltaické elektrárny, protože mají celoroční a konstantní spotřebu"
je přímo ukázkovým blábolem - jak může být výhodou celoroční konstantní spotřeba, připojuji-li se k sezónnímu zdroji se silně kolísajícím výkonem?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.6.2021 16:48 Reaguje na Viktor Šedivý
Tohle je asi fakt blbý výrok, možná ovšem počítá s nějakou akumulací, což tam uvedeno není.
FVE se velmi hodí na klimatizace, chladící boxy, čerpadla do závlah a na většinově denní provoizy, zvláště jsou dobré na nabíjení elektoaut.
Pokud se dobře rozjede vodíková infrastruktura, budou výborné na výrobu zeleného vodíku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist