https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-ceny-plynu-mohou-destabilizovat-evropskou-ekonomiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom: Ceny plynu mohou destabilizovat evropskou ekonomiku

8.10.2021 11:34 | PETROHRAD (ČTK)
Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent. To s sebou nese obavy z inflace a také z toho, zda bude v zimě dost plynu k vytápění.
Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent. To s sebou nese obavy z inflace a také z toho, zda bude v zimě dost plynu k vytápění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rostoucí ceny plynu mohou destabilizovat evropskou ekonomiku. Na konferenci k situaci na trhu s plynem to řekla šéfka exportní divize plynárenské společnosti Gazprom Jelena Burmistrovová. Dodala ale, že spolupráce mezi producenty a spotřebiteli by mohla pomoci situaci na trhu uklidnit.
 

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent. To s sebou nese obavy z inflace a také z toho, zda bude v zimě dost plynu k vytápění.

"Promptní trh v Evropě v současné době vykazuje vysokou cenovou kolísavost a dezorientuje odběratele i dodavatele. To přináší riziko destabilizace v celé regionální ekonomice,“ řekla Burmistrovová podle agentury Reuters. Promptní trh je trh k okamžitému dodání plynu, na rozdíl od dodávek dohodnutých dlouho dopředu podle dlouhodobých smluv a stanovených cen.

Burmistrovová zopakovala, že Gazprom své dlouhodobé závazky plní. To potvrdili i jeho největší evropští klienti. "Dodáváme plyn nad rámec dohodnutých smluv tam, kde je to technicky možné,“ zdůraznila šéfka exportní divize Gazpromu.

V souvislosti s výrazným cenovým kolísáním se objevily dohady, že Rusko má na prudkém růstu cen plynu zájem, protože by tím ospravedlnilo rychlejší zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Proti tomuto projektu se totiž stavějí Spojené státy i některé evropské země, podle nichž se tím v zásobování plynem jen zvýší závislost Evropy na Rusku. Moskva taková obvinění opakovaně odmítla.

Cena termínového kontraktu na zemní plyn pro evropský trh s dodáním v listopadu ve středu v jednu chvíli vzrostla až o 40 procent a dostala se nad 160 eur (4065 Kč) za megawatthodinu (MWh). Klesat začala týž den odpoledne, když ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko je připraveno dodávky zemního plynu do Evropy zvýšit. Dnes se ceny plynu stabilizovaly, kontrakt s dodáním v listopadu se kolem poledne prodával zhruba za 100 eur (2540 Kč) za megawatthodinu (MWh). Před rokem se ale cena pohybovala kolem 15 eur/MWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist