https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-si-neobjednal-kapacitu-v-plynovodu-jamal-pro-2.a-3.ctvrtleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom si neobjednal kapacitu v plynovodu Jamal pro 2. a 3. čtvrtletí

8.2.2022 00:51 | MOSKVA (ČTK)
Západ obvinil Rusko, že nevyužívá plynovod, protože tak chce vyvinout tlak na regulační orgány v EU a Německu, aby schválily nový plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem přes Baltské moře. Rusko to popírá a tvrdí, že dlouhodobé smlouvy plní v plném rozsahu a plynovod nevyužívá, protože nemá dostatek objednávek.
Západ obvinil Rusko, že nevyužívá plynovod, protože tak chce vyvinout tlak na regulační orgány v EU a Německu, aby schválily nový plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem přes Baltské moře. Rusko to popírá a tvrdí, že dlouhodobé smlouvy plní v plném rozsahu a plynovod nevyužívá, protože nemá dostatek objednávek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský plynárenský monopol Gazprom si nerezervoval kapacitu pro vývoz plynu do Evropy plynovodem Jamal pro druhé a třetí čtvrtletí. Ukázaly to výsledky včerejší aukce, na které upozornila agentura Reuters. Tok plynu plynovodem je stále obrácen na východ.
 

Současné vysoké ceny plynu odrazují od okamžitých nákupů plynu z Ruska. Zájemci místo toho využívají uskladněný plyn v Evropě, kde ovšem už úroveň zásob klesla pod pětiletý průměr.

Úsek plynovodu Jamal mezi Polskem a Německem je od 21. prosince obrácen směrem na východ. Když plynovod obrátil směr toku, ceny plynu stouply až na rekordních 184,95 eura (4480 Kč) za megawatthodinu (MWh). Teď velkoobchodní cena plynu klesla o 2,9 procenta na 78,25 eura za MWh.

Gazprom si může rezervovat kapacitu plynovodu Jamal v Evropě směrem na západ při denních, měsíčních a čtvrtletních aukcích.

Západ obvinil Rusko, že nevyužívá plynovod, protože tak chce vyvinout tlak na regulační orgány v EU a Německu, aby schválily nový plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem přes Baltské moře. Rusko to popírá a tvrdí, že dlouhodobé smlouvy plní v plném rozsahu a plynovod nevyužívá, protože nemá dostatek objednávek.

Gazprom si také pro druhé čtvrtletí nezarezervoval tranzitní kapacitu pro vývoz přes přechody na Ukrajinu ani kapacitu přes propojovací bod Velké Kapušany na slovensko-ukrajinské hranici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (74)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.2.2022 05:44
Jamal? To je ten plynovod, který vede přes Polsko? Přes to Polsko, které buduje přátelské vztahy s Ruskem? No tak tím by mohla být záhada vysvětlena.
Obdobně dodává Rusko plyn do Maďarska tak, aby obcházelo Ukrajinu.
Proč dodávat plyn tak, aby přepravní poplatky končily v zemích, které o ně nestojí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 09:37 Reaguje na Richard Vacek
Která země nestojí o poplatky za tranzit plynu?
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

8.2.2022 06:39
Vzhledem k tomu, že Rusko má zajištěný odbyt plynu jinde než v EU , tak je to ono, kdo tahá za hodně delší konec provazu na jehož druhé straně je EU. Čím víc se bude na Rusko nesmyslně tlačit a uvalovat na něho různé sankce, které jak se ukázalo nakonec i Rusku prospěly ( výrazně si třeba zvýšilo produkci vlastních potravin ), tím to bude ekonomicky pro EU horší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 07:50 Reaguje na Václav Hellebrand
Hluboký omyl. Rusko má zajištěno kulový, z Jamalu nikdo do Číny plyn nedotlačí, to je přes půl zeměkoule a nejsou tam samozřejmě ani trouby. Síla Sibiře dává dost málo, navíc za podřadné ceny.
Šachista Nejlepší ty smouvy vždy uzavírá pod tlakem (jak v roce 2009), tj. za špatných podmínek, ani tohle si nespočítá předem.
Pro Evropu by bylo naopak výhodné, aby bylo Rusko bohaté, to se pak líp kšeftuje. Navíc embargo na potraviny si Putin uvalil sám na cebe.
Odpovědět
FM

Ferdinand Mravenec

8.2.2022 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Mýlíte se, vážený pane. Spojení se sibiřskými nalezišti zemního plynu zajišťuje nově otevřený plynovod do Číny, který zvýší do roku 2024 hodnotu vzájemného obchodu na 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč) ročně. Dále je Rusko největším importérem LNG pro Japonsko (Čína ho ale předloni předběhla). Velký odběratelem LNG je také Jižní Korea, ale objevují se i další země jihovýchodní Asie, kde se dovoz LNG z Ruska rychle rozvíjí. Ruský LNG terminál na Sachalinu ve Vladivostoku zásobuje především japonský trh, který má roční spotřebu kolem 85 milionů tun LNG. Vzhledem k podílům Austrálie, Malajsie a Kataru zbývá na Rusko s USA v Japonsku 40 %. Bylo by divné, kdyby vzhledem k ceně ruského LNG byl jeho podíl nižší než 20 %, což představuje 14,5 mld dolarů (320 mld Kč). I bez kontraktů s dalšími asijskými zeměmi tedy Rusko obchoduje v Asii plyn za téměř 215 mld dolarů (4,7 bilionu Kč). Z toho nemám pocit, že by Rusku nějaké sankce ekonomicky vadily. Spíš naopak si bude muset Evropa hledat alternativy, protože Čína koupí od Ruska okamžitě všechno, co ostatní svět odmítne ať už z hloupého přesvědčení nebo z politického diktátu…
Odpovědět

8.2.2022 12:33 Reaguje na Ferdinand Mravenec
konečně někdo, kdo to má v hlavě ok, EU je jen namachrovaný nic, proti dnešní Asii ekonomicky bezcenný, je si pořád hraje ne něco co bylo před 200 lety a zbytek světa jí už dávno ujel
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 13:10 Reaguje na Ferdinand Mravenec
Pokud Rusko vypadne ze SWIFT, tak má po žížalkách a ostatní taky. Ale ti koupí jinde, Rusi si doláče nenatisknou.
Samozřejmě by se mohlo domluvit s Čínou, jenže to by bylo za silně potupných pdmínek a číňani Rusy silně pohrdají už dlouhodobě a to by s nimi zametli totálně. Navíc je Sibiř obydlená především Číňany a tyhle kšefty, které tu vypisujete, jsou možná už z velké části v rukách Číňanů.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 10:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Když vynecháme že na planetě není kde nakoupit tolik plynu jinde protože těžební kapacity jsou omezené, tak je zde i technický problém to co se jinde koupit povede dopravit fyzicky do místa spotřeby :D

protože tolik lodí co by to vozili po planetě sem tam jaksi na světě není.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 12:25 Reaguje na Vaclav Sobr
Plus samozřejmě nutno ještě dodat že i kdyby Evropa za ten plyn zaplatila víc a tak přetáhla produkci která jde do asie, od koho pak bude nakupovat ta Asie? :D :D :D

zbyde jim zas jen ten Putin :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 11:43 Reaguje na Vaclav Sobr
Není to tak horký, Evropa není už dávno pupek světa a kšeftaři to mají už dnes většinou dojednaný. Dnes dodává Rusko řádově 30% naší spotřeby, může to dodávat i Azerbajdžán (odtud roury vedou), nebo Alžír (to je zase blízko), Katar a jiné ropné velmoci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
I z Alžíru vedou dvě masivní roury.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:21 Reaguje na Ferdinand Mravenec
Tady je hezky vidět, že Rusko dělá co může, aby mohlo Evropu s plynem podrazit. Normálka.
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.2.2022 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale proč mám dojem, že zatím tak nějak "vydírá" rusko skvělá evropská unie. A snad každý den někdo vyhrožuje, že se nespustí NS 2. Proč by se měli rusové z eu podělat??? Zeměkoule nemá jiné tak bohaté zdroje, tak nechápu na co si hrajeme??? Nakonec tato "dobrodružství" politiků zaplatíme my tady planě diskutující.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 11:49 Reaguje na Milan Milan
Jak proboha Eu vydírá Rusko?
Že nechce, aby zmasakrovalo Ukrajinu?
Že nechce říct: "milý Vladimire, my ti necháme ještě celou střední a východní Evropu, abys měl zase ten úžasný Sovětský Svaz? Podrazíme půl Evropy jen proto, abys nám poslal pár kubíků plynu a mohl jsi nás vydírat dál"???
Odpovědět
DA

DAG

9.2.2022 22:31 Reaguje na Ferdinand Mravenec
Vy jste ale popleta. Tolik nesmyslných čísel jsem na jednom místě pohromadě dlouho neviděl😆
Odpovědět
ZT

Zdenek Tomášek

8.2.2022 07:18
Proč by si objednával něco, co nepotřebuje??
Všichni odběratelé potvrdili, že dohodnuté kontrakty plní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 08:15 Reaguje na Zdenek Tomášek
Jistě. Proč ale Rusi dlouhodobě dodávají o třetinu plynu méně?? Aha, oni si to kšeftaři neobjednali a pak na tom krutě vykrváceli. Holt hlupáci, ekonomové z RWE neumí do deseti napočítat.
Odpovědět
va

vaber

8.2.2022 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl asi neví co to znamená ,že Rusove svoje závazky a dodávky splnili,
co je to za blábol dlouhodobě dodávají o třetinu méně?
každý kdo prodává,prodává kolik chce a kolik může a ne kolik si odběratel zrovna zamane,
to ,že Rusko vykrvácelo vás může jen těšit a nemusíte si s tím dělat starosti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 11:22 Reaguje na vaber
Kolik ještě stojí držet stotisícovou armádu naprosto nesmyslně na hranicích? Co kdyby ti chlapi šli radši dělat něco rozumného?
Šachista se sám umatoval a snaží se z toho vykličkovat podlézáním Číně.
To se mu musí krutě nevyplatit, Číňan si ho namaže na chleba.
A mít za hranicí zbídačelé Rusko je horší, než nějaké pohodové bohaté, ovšem pořád lepší, než komunistickou Čínu.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 10:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve skutečnosti to nestojí o nic míň než je držet někde v kasárnách.
Technika stejně i tam parkuje venku na mrazu a jídlo vojáci dostávají stejné.

Navíc - Rusko má odvedeneckou armádu co dostává stejný žold (tedy prakticky žádný) bez oheldu na to kde je umístěna.

Žádné velké výdaje navíc oproti běžné údržbě dané armády to nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 11:53 Reaguje na Vaclav Sobr
O tom silně pochybuje, nasyzení je vždycky x krát dražší. Ale PROČ nepošlou ty chlapy dělat něco užitečného? Můžou stavět silnice, železnice, makat ve fabrikách, prostě dělat něco užitečného! To by ale Rusko nevypadalo, jak dnes vypadá, oni se v té bídě a špíně asi přímo rochní. Mentalita Hordy.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 10:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve skutečnosti to nestojí o nic míň než je držet někde v kasárnách.
Technika stejně i tam parkuje venku na mrazu a jídlo vojáci dostávají stejné.

Navíc - Rusko má odvedeneckou armádu co dostává stejný žold (tedy prakticky žádný) bez oheldu na to kde je umístěna.

Žádné velké výdaje navíc oproti běžné údržbě dané armády to nejsou.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 11:01 Reaguje na Vaclav Sobr
Pro západní armády které jsou profesionální a a často platí i statisíce na vojáku a výplatu, nemluvě o tom kolik stojí jeho aktivní nasazení na misi za kterou ještě bere příplatky...

Plus je i ta odvedenecká armáda dost velká k tomu aby se dal i realizovat nějaká skutečná kontrola území dle vonKlausewitze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 11:59 Reaguje na Vaclav Sobr
Jenže odvedenecká armádas je často jen kanonenfutr a v dnešní válce, kde rozhodují technologie, tj. vysoce vzdělaní technici, je jen na ostudu.
Postavit tankovou armádu jak u Kurska mi připadá přímo mišuge nápad, poslední tanková bitva se odhrála někdy v roce 1977.

Už na vojně mi vykládali, že tank má šanci přežít ve válce asi 4 minuty, Amíci dělali simulační boj tanky s vrtulníky, dopadlo to jasně asi 1:10.

A dnes by ten útok vedly drony, úplně jiný level.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 12:02 Reaguje na Vaclav Sobr
Rusi vymasleli úžasné zařízení na ochranu tanků před drony!
Je to kvadrikoptéra stojící nad tankem a střílející z desítky hlavní!

Fakt dobrý, to musí přece sejmout i prvorepublikový kulomet BREN!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2022 07:26
Je to úsměvná historka, když chtěl Gazprom dlouhodobé kontrakty za pevnou cenu do EU, bylo to odmítnuto. EK si prosadila obchodní model nákupů za spotové ceny na burze jako čisté tržní řešení.
Když na to Gazprom musel přistoupit a chová se tržně, je mu zase vyčítáno, že to dělá naschvál, aby byly vysoké ceny plynu na kterých profituje.

Máslo na hlavě má EU, zastoupená EK , která se chová zcela bláznivě. Je jak typická ženská - neví ,co chce, ale nedá pokoj dokud to nedostane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 08:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to samozřejmě naopak, jak dycky. Kšeftaři s plynem mají dlouhodobé kontrakty - base load - na minimální odběr, který určitě prodají. V koronáčovém roce 20 byl dost na nízké úrovni. Loni ovšem nastala silná konjunktura a potřeba plynu šla prudce nahoru a Putin to využil k tlaku na EU kvůli Ukrajině. Prostě plnil jen ty snížené dodávky a odmítl jakékoliv navýšení. Tím vznikla krize a plyn šel děsivě nahoru, ovšem ten megakšeft nechal Amíkům, ti slízli smetanu, protože dovezli LPG. Tím cenu ale zase srazili.
Ozývají se hlasy, že Putin musí být nutně Americký agent, jako Šachista Nejlepší a Světový tohle musel vědět.
Samozřejmě EU nic neodmítla, není to kšeftař s plynem, jen se uvažovalo, že by se udělal nějaký centrální dlouhodobý gigantický kontrakt pro celou Evropu.
Což je dnes samozřejmě v dupě.
EU shání plyn už i na politické úrovni, Norsko, USA, Katar, Libye, Alžír atd, atd, celkově je už schopna pokrýt prakticky celý ruský import. Samozřejmě za daleko vyšší cenu.
To by ale zcela fatálně poškodilo Rusko, protože to na exportu do Evropy visí, má všechny ty úžasné kšefty do Číny a Indie pouze na papíře.
A pokud by zaútočilo na Ukrajinu a bylo by vyhozenu ze SWIFTu, jde do děsivé krize, spíš do bankrotu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2022 08:42 Reaguje na Pavel Hanzl
A pak jste probudil a zjistil, že jste to napsal jako
náměsičný a odklikl bez dalšího přemýšlení. Tolik snů
a blábolů v jednom příspěvku nesvědčí o jasné mysli.
EU ten plyn možná jak píšete "sežene", ale jestli si ho
lidé za tu cenu koupí bude věc jiná. Nakonec nastane
i ta jeho kýžená snížená spotřeba k topení, aby zbyl na
výrobu elektřiny pro ty nejbohatší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2022 08:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Pan Hanzl je vedle,jako téměř vždy. Postačí se podívat na web Gazpromu, kde je jeho komentář /a rozumný/ k současnosti.
Dlouhodobé kontrakty preferuje, protože mu umožňují plánovat další investice do těžby i úpravy ZP.
Ale to u Hanzlů nevědí protože poslouchají jen bruselské bláboly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 13:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Gazprom je státní podnik a proto zcela normálně lže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 13:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud si plyn lidé nekoupí, tak se ušetří. Ale dvojnásobek je ještě OK a výš už určitě nepůjde, to by se musel kupovat za čtyřnásobek. Ale období levných energií je v dupě každopádně.
Odpovědět
va

vaber

8.2.2022 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl to je dojemná starost o Rusko, nelezte tomu Rusku do řiti ,už jste v jiné řiti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 13:49 Reaguje na vaber
Rusko mám totálně v paži ale vím, že scípající kobyla nejvíc kope. A má ta kopyta dost blízko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.2.2022 16:14 Reaguje na Pavel Hanzl
V tom případě ta kobyla chcípá docela dlouho ... jedna věc je, že to tam stojí tak nějak na pikaču. Druhá ale je, že oni jsou na to zvyklí a mám silnou obavu, že až ta vaše ruská chcípající kobyla fakt zdechne, tak my už tu dávno nebudeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 20:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Chcípá už dlouho a je na to zvyklá, protože chcípá od té doby, co civilizace získala sílu takovou, že je schopna se Hordě postavit.
A pokud bude chcípat na svém území, tak ať si dělá co chce, horší je, když těmi kopyty mlátí u sousedů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.2.2022 14:29 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... co civilizace získala sílu takovou, že je schopna se Hordě postavit."

To stavění se Hordě myslíte které? To za první světové, nebo za té druhé? Bo to bych si dovolil skromně připomenout, že ani jedno z těch průserů Rusko nezačalo. A třeba ten prcek z Korsiky táhnul na Moskvu, nebo to bylo naopak? A když jsem u toho, bez právě těch Rusů by to tenkrát u Lipska vypadalo asi kua jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 12:09 Reaguje na Svatá Prostoto
1. světovou Rusko úspěšně řachlo a druhou sice vyvolalo, ale vyvíjelo se to úplně jinak, než si Stalin představoval.
Za obrovských obětí dobyli jen kousek Evropy a protože je to Horda, zase o to přišli. A dnes? Vyhrožují, vydírají, dávají nesmyslné požadavky a svět se směje.
Se svými 3,5% HDP a úžasnými počítačovými animacemi supersonických raket to asi daleko nedotáhnou.
Jediná jejich šance jsou páté kolony ve všech zemích, u nás je taky výrazná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
První nebo druhou světovou vyvolalo Rusko, resp. Sojuz? Kua, ať vám předepíše doktor nějaké jiné prášky, tohle se fakt už nedá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 20:54 Reaguje na Svatá Prostoto
První rozhodně ne, ale druhou.
Stalin silně podporoval Hitlera a prakticky ho dodadil do vedení německa, prtože věděl, že je takový idiot, aby rozpoutal další válku.
A nachystal si armádu, že Evropu převálcuje, až ji Hitler rozseká. Jenže mu to naštěstí nevyšlo, jinak jsme v dupě všichni.
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.2.2022 19:48 Reaguje na Pavel Hanzl
No a ještě tu o Karkulce, prosím. Zatím všechny tzv. protiruské sankce rusko spíše posílili, a nám se kde co zdražilo. A nevím kde se berou informace jaká tam je bída, ale když jezdíme po světě nejvíc bohémsky se chovají právě rusové. Holt svět se změnil....
Odpovědět
DB

Darth Bane

9.2.2022 21:01 Reaguje na Milan Milan
To co vidíte po světě, je asi tak jedno promile ruských zbohatliku. 90 procent rusacku jsou normální zebraci, stejně jako ukrosi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 08:50 Reaguje na Milan Milan
Rusové se chovají bohémsky, ovšem jen ti, kteří mají mohutné příjmy z ropného nebo obecně surovinového průmyslu. Prakticky okrádají svůj stát a podle toho Rusko vypadá. Tady je pohled asi dost zaujatý, ale dost vypovídající:
https://www.ivcrn.cz/islam-a-rusko/
Odpovědět
FM

Ferdinand Mravenec

8.2.2022 10:35
Není stále jasné, jestli evropští odběratelé vůbec požadují od Gazpromu více plynu. Protože to, co měli dopředu nasmlouváno, Gazprom plní. Většina plynu do Evropy je dodávána na základě dlouhodobých kontraktů, které mají svoje vlastní vazby a ceny. Dodávky řeší mezistátní dohody a na ně navázané kontrakty velkých firem, ať už je to RWE Supply & Trading, které realizuje dodávky pro Českou republiku, dále OMV, Shell a další. Dlouhodobé kontrakty postupně ztrácejí na významu, burza má v plynovém obchodu stále větší váhu. Tato změna se začala výrazně projevovat po roce 2010 s rozsáhlejší liberalizací trhu v Evropě. Tlak šel přes zmíněné velké odběratele, kteří pomocí arbitráží tlačili na dodavatele, aby ceny nebyly tolik závislé na ropě a ropných produktech. A aby se víc přiblížil tomu, jak se otevírá trh v Evropě. V roce 2013 vedla třeba takový spor s Gazpromem společnost RWE. Šlo o doložku „take or pay“, kdy RWE musela odebírat nasmlouvaný plyn, který prodávala na trhu, kde ho levněji nakupovali menší dodavatelé a pak RWE konkurovali na lokálních trzích. Ale hlavní faktor, který ovlivňuje ceny plynu v našem regionu je světová poptávka po volném LNG. Jeho spotová cena určuje ceny pro Evropu právě v situacích, jako je ta současná, kdy máme aktuálně nedostatek plynu na trhu. Levněji nám ho nikdo neprodá. Dalším faktorem rozhodujícím pro cenu na burze ve střední Evropě je fyzická dodávka. Ta je z velké části realizována na základě dlouhodobých kontraktů. My nevidíme přesně do toho, jak jsou v kontraktech stanovené ceny. Ale víme, že Gazprom dlouhodobě ustupuje od předchozích způsobů stanovování ceny a stále více do svých kontraktů zahrnuje proměnlivou složku postavenou na cenách plynů na trhu v Evropě. V podstatě ten, kdo má s Gazpromem smlouvy, má dodávky realizované v podmínkách těch smluv a jeho potřeby jsou asi saturovány dostatečně. Ale když se díváme na toky plynu z Ruska, vidíme, že jsou výrazně nižší, než bývaly dříve. Snad proto, že si obchodníci prostě méně objednali pod dojmem loňského ekonomického poklesu. Z dovozců si ale nikdo nestěžuje, že mu Gazprom odmítá dodávky. Podle dostupných informací Gazprom objednávky plní. Co je objednáno, to dodává. Víme ale, že po loňské zimě Gazprom plnil primárně domácí zásobníky plynu, až pak by pokrýval doobjednávky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 13:47 Reaguje na Ferdinand Mravenec
Gazprom dodává o třetinu méně, než normálně. Těžko uvěřit tomu, že obchodníci si neobjednávají, když je naprosto nejlevnější a z neznámých důvodů shání plyn po celém světě za čtyřnásobné ceny, to je zcela mimo reralitu. Navíc nechal svoje zásobníky v Evropě prázdné.
Z toho je jesně vidět, že je to politické jednání, sám Putin říkal, že energetika je taky zbraň. A on musel vydírat Evropu kvůli Ukrajině.
Jinak není možné vysvětlit, proč Gazprom nenavýšil dodávky ani v době, kdy byl plyn na čtyřnásobek nebo výše, to by vydělal bambilión. A tu smetanu slízli Američani. Tohle je zcela mimo finanční jednání.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.2.2022 16:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Kontrolní otázka Hanzl ... vy víte o nějakém významném odběrateli Gazpromu, kterému byla ze strany Gazpromu odmítnuta dodávka, resp. mu bylo odmítnuto uzavření smlouvy na dodávky plynu?

Bo já ne. A kdyby k tomu došlo, tak by toho bylo všude plno.

Vysvětlení je zcela prosté. Buď žádná válka nebude, což si myslím já, a pak nejpozději na jaře půjdou ceny plynu pomalu dolu. Dnes za dnešní ceny má v takovém případě smysl nakupovat fakt jen v nejnutnějších případech a minimální množství. Nebo vojna s Rusem bude:-), a pak je obrovské riziko, že by vám ty dnes uzavřené smlouvy byl bez prominutí na hovno. Takže opět jen bastlíte to nejnutnější a čekáte co bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 20:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Bo já taky ne, ale nikdo se nechlubí v mediální sféře. Nikdo nic takového neuveřejní, ale celkový objem známý je.
Pokud vojna bude nebo nebude, na to kšeftaři nemůžou spolíhat, prostě shání plyn po celé zeměkouli a pokud Rus přijde s prosíkem, určitě dobré kšefty udělá. Ale asi už za dost bídné kačáky.
Obávám se, že si Šachistu Největšího, který se umatoval aniž by měl soupeře, namaže na chleba žlutej komunista.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.2.2022 06:31 Reaguje na Pavel Hanzl
To už je na pobyt v sanatoriu pod dohledem statného ošetřovatele, zkuste zhluboka dýchat pokud vás přepadnou vidiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Váš příspěvek je ještě blbší, než mnormálně, ale odpovím.
Rusi naskotačili radostně do Kazachstánu a zmasakrovali protestující a hlásili "neomezené působení". Načež velmi svižně zase vypadli. Jak je to možný? Kdo je tak rychle odtam vypral? Nazarbajev nikoliv, jiní Kazaši taky ne? Emeričani nebo Brusel?
Tož mudrujte....
Odpovědět
va

vaber

9.2.2022 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl zase byli na politickém školení u jejich faráře a ráno si nevzali prášky na hlavu,
když to bude pokračovat, skončí ještě hůř než Rusko
Odpovědět
MD

Milan Dostál

9.2.2022 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Bez Zemního plynu se v dohledné době neobejdeme, to je prostě fakt a můžete si namlouvat co chcete. Evropa je desetiletí technicky vybavená na plyn z Ruska, Pokud díky vašemu bojkotu ruského plynu bude me závislí na plynu od vašich kšeftařů, tak to pocítíte i vy na vlastní kapse, podívejte se co už dnes děje ve firmách nebo na sídlištích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2022 10:33 Reaguje na Milan Dostál
Bohužel, my jsme si nevymysleli to plynové vydírání, to vymudrovali soudruzi z Kremlu a není to poprvé.
A dneska chce Putin přepisovat mapu nejen Evropy, chce budovat opět Sovětský Svaz a plyn používá jako zbraň v hybridní válce.

My prostě na výběr nemáme, nás postavili před hotovou věc. Pokud bude Rusko ochotno nám plyn prodávat, tak dobře, pokud ne, musíme se obejít bez něho. To je celý.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

9.2.2022 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Bohužel nechcete vidět, že je to naopak - neustálé proklamace evropských politiků a nejen jich, že plyn z Ruska nepotřebujeme. Takže, Ruská reakce je celkem logická. "Když nechcete, tak nechtějte." Tak se zachová každý.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 12:28 Reaguje na Milan Dostál
Tak nějak - Evropští politici tak nějak předpokládají že celý svět je nějak povinnen Evropě s budováním správné zelené budoucnosti nějak pomáhat :D :D :D

a většina světa se do toho naprosto nijak nehrne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 08:57 Reaguje na Vaclav Sobr
Většina světa buduje velmi svižně elektromobilitu, evropské firmy mají naopak problém udržet krok. Nejvíc OZE se buduje v Číně a JV Asii, mohutné FVE staví Austrálie, která končí taky s uhlím. Velmi silně se na konci doby uhlíkové podílí taky USA.

Evropě pomáhá velmi silně USA, ale jen v obraně před agresivním Ruskem, ale to s něčím zeleným nic společného nemá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 13:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak velmi svižně budují e-mobilitu takové USA? A te´d mám ny mysli skutečná čísla, ne nějaké vlhké sny v podobě BBB, který už v podstatě zdechnul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 19:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Určitě neznáte pojem automobilka Tesla, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2022 12:10 Reaguje na Milan Dostál
Jenže oni potřebují zoufale eura....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 20:48 Reaguje na Milan Dostál
Ty proklamace začaly až Putin přivřel kohouty, před tím by neměly logiku, že?
Navíc v Evropě kupují plyn kšeftaři, ti jsou na politicích zcela nezávislí. Ne tak v Rausku. Tam musí Gazprom škrtit na příkaz Putina, i kdyby měl zdechnout.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.2.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
"Nikdo nic takového neuveřejní, ale celkový objem známý je."

Slovy klasika ... sorry vole plís, ale tady jen ukazujete, že tomu fakt prd rozumíte.
Pokud by ze strany G k uvedenému jednání docházelo, tedy k odmítání uzavírat smlouvy o dodávkách, tak by se to vědělo a to kua rychle, vo to nemějte strach.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 09:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě se to děje, Gazprom si ani nerezervuje Jamal, odmítá nové smlouvy a nechává jen dojíždět staré. Jakékoliv navýšení odmítá také, i když by na tom bohousky vydělal. Když tomu teda vy tak rozumíte, tak napište, PROČ Rusko dodává trvale o minimálně třetinu plynu méně než normálně. Pokud si myslíte, že si kšeftaři neobjednali (to je zcela mišuge představa), tak napište PROČ!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť jsem vám to už napsal ... 8. 2. 2022 v 16:20.

Že vy to nejste schopen pochopit s tím prd nadělám. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 19:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Napsal jste prdlajz. Že obchodníci od Rusa nekupují. Tak proč kupují od Nora, Alžířana nebo Američna, prostě od každého, kdo je ochoten prodat a ne od Rusa??
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

9.2.2022 10:49
Co je složitého pochopit na tom, zvlášť když to Rusko deklarovalo veřejně - že Rusové nemají zájem prodávat na burzách a nechtějí platit za nějaké kapacity dopředu jejichž využít není jisté když není plyn objednán předem? :D :D :D

Já bych si taky dopředu neplatil za rezervaci kapacity u které není jisté její využití.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.2.2022 14:34 Reaguje na Vaclav Sobr
"Co je složitého pochopit na tom," ... pro Hanzla? Všechno:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 09:25 Reaguje na Vaclav Sobr
Vždycky to fungovalo tak, že kšeftaři si objednávali base load, což je dlouhodobá smlouva na minimum, které určitě prodají (spotřebují). Cokoliv navíc je problém, zásobníky nejsou nafukovací.
Proto se jakékoliv navýšení pak kupuje formou dodatku smlouvy nebo na burze za spotové ceny.
Takhle to fungovalo vždycky a nebyl žádný problém, Gazprom v tom figuroval normálně.
V roce 2020 byla spotřeba plynu nízká kvůli koronáči, takže base load byl taky nízký. Ale s evropskou konjunkturou se prudce spotřeba zvýšila a Gazprom to navýšení odmítl pokrýt, navíc nechal prázdné evropské zásobníky.

"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Rosatom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula".

https://ekonomickydenik.cz/evropskou-plynovou-krizi-zavinilo-rusko-dukazem-jsou-nizsi-dodavky-i-prazdne-zasobniky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=RQBzdjZs9uD-202201181926&dop_id=14905427
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Otázkou ale je, PROČ to Rusi takhle rozjeli, protože na tom přece brutálně prodělají, vydělá na tom Norové a hlavně Američani.
Ta odpověď není složitá, je to kvůli Ukrajině. Rusko chce Evropě sdělit, že bez jejich plynu scípne a bude pro ni jedinou záchranou Ukrajinu a bývalé státy Ruského impéria nechat napospas Putinovi.

Na to, že je to Šachista Největší a Světový, který má promyšlených vždy 10 tahů dopředu, tak se šeredně zmýlil a dnes je zalezlý v Kremlu, řinčí zbraněmi a evidentně neví, co dál.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusové na tom rozhodně neprodělávají, nanejvýš vydělávají méně, než ostatní ... a i to se říká kdoví jestli a je otázkou o kolik. Já to nevím a vy rozhodně také ne.

Šachisto:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 19:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud plní pouze dlouhodobé smlouvy, tak dodávají za staré, nízké ceny i snížené objemy. Už dodávají méně, než Norsko. Na tom se nic trhnout nedá. Odkaz jsem už dával.

Navíc stotisícová armáda na hranicích musí stát bambilión.

Šachista, který zná těch 10 tahů dopředu dnes bečí, že je v patové situaci a nikam to nevede. Dobrý, ne? Šojgu vyzývá Evropu, aby nevyzbrojovala Ukrajinu.

Když budou ještě pár měsíců mudrovat a kličkovat, tak se Ukrajina dozbrojí na jejich úroveň a na hranicích NATO bude tolik síly, že může celé Rusko skutečně vymazat z mapy.

Zvláštní je, že je to přesně opak toho, co Putin od začátku chtěl.

Kde asi soudruh udělal chybu?
Nebo je fakt agenta Ameriky a zajistil jí nejen vynikající kšeft s plynem, ale i neotřesitelné mocenské postavení ve Východní Evropě?

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2022 13:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten citát v tom článku, na který odkazujete a který jste sem už navíc dával, není.

Takže to zkuste znovu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 19:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Fakt tam není, sorry jako, jak je to možný? Nebyl ten článek upravován? V sousedství žádný podobná link nemám, čort znajet.
Odpovědět
FS

František Slavič

9.2.2022 20:00
Po té, co nám dohodli Amíci, že budeme dovážet jejich plyn a plyn z Asie, co tam dodá Rusko a Čína nám to přeprodá se ziskem zpátky, tak už jsem klidný, jak to tady ta EU dobře vede. Skoro tak dobře jako Fiala ČR..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 09:09 Reaguje na František Slavič
Vy jste byl na školení v Kremlu, že? Když tomu tak rozumíte napište, PROČ teda Rusko nedodává tolik plynu jak dycky a nutí Evropu provádět takové psí kusy.
Odpovědět
SM

Stanislav Mikeska

11.2.2022 07:32
Gazprom je obchodník par excelent... a kdo nechce od Gazpromu plyn, ať si koupí někde jinde. Zajímavé je, že poslední dekádu byl plyn zb Ruska velmi laciný a nikdo neprotestoval!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 09:06 Reaguje na Stanislav Mikeska
Zkuste teda vysvětlit, proč tak excelentní obchodník sice vyžene cenu na čtyřnásobek, ale smetanu nechá slíznout Američana.
Já si vždycky myslel, že počítat do deseti umí obchodník i podprůměrný:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/drahy-zemni-plyn-ceny-evropa-zelena-nema-plyn-ani-elektrinu.A211228_101850_ekonomika_map1
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist