https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-slavi-30-narozeniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGreenpeace slaví 30. narozeniny

15.9.2001 19:00 | PRAHA (EkoList)
Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace měla v těchto dnech slavit 30. výročí svého trvání. Oslavy se ovšem rozhodla zrušit po úterních teroristických útocích na New York a Washington. Greenpeace délku svého trvání počítají od 15. září 1971, kdy začala první protestní plavba Greenpeace proti americkým atomovým testům na ostrově Amčitka v souostroví Aleuty.
 

Byly čtyři hodiny odpoledne a v kalendáři se psalo 15. září 1971. Kanadské břehy právě opouštěla 24 metrová rybářská loď jménem Phyllis Cormack s 12 muži na palubě. Nebylo by na tom nic zvláštního, rybářských lodí brázdily moře kolem kanadského pobřeží denně desítky, kdyby... Kdyby oněch dvanáct mužů na palubě nemělo za cíl pokusit se zastavit americký pokusný jaderný výbuch na aleutském ostrově Amčitka, a kdyby Phyllis Cormack nenesla na kapitánském můstku zároveň nápis Greenpeace.

Právě tak začínal před třiceti lety příběh několika mladých pacifistů, kteří založili organizaci, jež je dnes největší ekologickou skupinou na celém světě. K úplnému začátku se ale musíme vrátit ještě o dva roky zpátky. Tehdy skupina pacifistů z kanadského Vancouveru svolala na hranice Kanady a USA protijadernou demonstraci, jejíž účastníci žádali právě ukončení jaderných pokusů na ostrově Amčitka, ležícím uprostřed seizmicky velmi aktivní oblasti. Demonstrace se nesla v duchu hesla "Nedělejte vlny" (Don't Make a Wave) - následkem zemětřesení na Aleutách, jejichž součástí je i ostrov Amčitka, vznikaly totiž tzv. vlny tsunami, které ohrožovaly kanadské pobřeží, a demonstranti se obávali, že jaderné pokusy povedou k dalším velkým záchvěvům země. V roce 1970 pak skupinka organizátorů pohraničního protestu založila oficiální protijaderné sdružení pod názvem "Výbor nedělejte vlny" (Don't Make A Wave Committee). Ještě během roku pak přišel jeden z členů Výboru, mladý sociální pracovník Bill Darnell, s návrhem na akčnější a snáze zapamatovatelný název - Greenpeace. A bylo to na světě.

Phyllis Cormack nakonec na Amčitku nedojela, protože ji i s posádkou zadržela u ostrova Akutan loď pobřežní stráže USS Confidence. Ale Greenpeace se tak hned svojí první akcí dostali do titulků na prvních stranách všech velkých světových deníků a po návratu se podařilo získat prostředky na novou, rychlejší loď, která vedle svého původního názvu Fortune byla ihned překřtěna na Greenpeace II. A většina jaderných mocností světa se dohodla na tom, že všechny další jaderné pokusy budou probíhat už výhradně pod zemí. Jedinou zemí, která zůstala mimo, byla Francie.

Jenže v roce 1972 se na scénu dostává další důležitá postava - novozélandský námořník David McTaggart. Se svou jachtou Vega a dvěma muži posádky se dostal v červenci 1972 až do samotné zakázané zóny francouzského pokusného jaderného výbuchu na tichomořském atolu Mururoa a v roce 1973 spolu s Nigelem Ingramem, svojí přítelkyní Ann-Marie Hornovou a Ingramovou dívkou Mary Lorniovu cestu k atolu zopakoval. Výsledkem bylo přepadení Vegy speciálním komandem francouzské armády, po němž si McTaggart poležel nějakou dobu v nemocnici - a Francie byla pod tlakem světové veřejnosti donucena připojit se k zákazu nadzemních jaderných pokusů.

Třetím důležitým milníkem v začátcích Greenpecae byl rok 1975. Tehdy opouštějí obě lodi Greenpeace - Phyllis Cormack i Vega - vancouverský přístav a vyrážejí obě na moře. Jenomže tentokrát už nikoli s cílem blokovat jaderné pokusy, ale sovětské velrybářské lodě. Akce je součástí Projektu Ahab, na němž s Greenpeace od roku 1973 pracuje Paul Spong. Greenpece objevila na moři několik velrybářských lodí a zpracovatelský námořní kolos Dalnyj Vostok a na malých nafukovacích loďkách se postavila mezi ně a jejich oběti - velryby. Pacifistická organizace Greenpece se začala stávat organizací ekologickou.

Napadeni francouzským komandem Proti sovětským lovcům

Cennější než jejich kůže...

Bomba, nastražená tajnou službou, vybuchla
Francouzské komando napadlo Davida McTaggarta na lodi Vega na cestě k atolu Mururoa na protest proti francouzským jaderným pokusům. 15. 8. 1973. Člun Greenpeace mezi sovětskými velrybářskými loděmi. První protivelrybářská akce Greenpeace, Severní Pacifik, 1975. Aktivista se snaží chránit mladého tuleně před lovci kožešin. Záliv Sv. Vavřince, Kanada, 1982 Vlajková loď Greenpeace Rainbow Warrior po výbuchu bomby, nastražené francouzskou tajnou službou. Červen 1985.
Zásoby dorazily do Antarktidy pochod na Sellafield. Philip Papuka v roli námořního pošťáka Pátrání po velrybářích
Zásobování základny World Park pro antarktické expedice Greenpeace. Zima 1989/1990. Stovky aktivistů Greenpeace vchází do areálu společnosti BNFL v jaderné elektrárně Sellafield. 17. dubna 1995. Člen posádky lodi Rainbow Warrior II Philip Papuka jede k francouzské válečné lodi předat vzkaz. Na cestě k atolu Mururoa, 6. června 1995. Loď Greenpeace na akci proti japonským velrybářům. 8. ledna 2000.

Foto: archiv Greenpeace International


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist