https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-zrusila-ministerstvo-zivotniho-prostredi-quotpro-necinnostquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGreenpeace zrušila ministerstvo životního prostředí "pro nečinnost"

6.11.2006 17:40 | PRAHA (EkoList)
V pondělí ráno se zaměstnanci a návštěvníci marně snažili dostat hlavním vchodem do budovy ministerstva životního prostředí (MŽP). Cestu jim totiž uzavřeli stavbou z prken aktivisté z organizace Greenpeace, někteří se k zátarasu přivázali řetězi. Na dřevěná prkna nastříkali nápisy: "Zrušeno pro nečinnost" a "Nechrání klima, ale znečišťovatele". Doplněno o vyjádření MŽP k členům pracovní skupiny.
 

Demonstrace Greenpeace před ministerstvem životního prostředí
Demonstrace Greenpeace před ministerstvem životního prostředí kvůli Národnímu alokačnímu plánu.
Foto: Martin Mach/EkoList

Reagovali tak na ministerský návrh Národního alokačního plánu (NAP), který společně přpravilo ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu. V něm MŽP navrhuje, aby se v letech 2008 až 2012 přidělily povolenky na vypuštění téměř 102 milionů tun CO2 ročně. Oproti současnému plánu pro roky 2005 - 2007, který po zásahu Evropské komise počítá s 97,45 miliony tun CO2 (více viz dole), chce nový návrh množství povolenek navýšit. "Navržené množství povolenek bylo získáno propočty a reflektuje reálné potřeby podniků na základě vývojových prognóz. Zohledňuje pozitivní vývoj české ekonomiky, provázený větší materiálovou a energetickou efektivností," konstatuje v tiskové zprávě z 31. října Rut Bízková, náměstkyně ministra životního prostředí. Od začátku listopadu pak běží měsíční lhůta pro veřejné projednávání návrhu.

Greenpeace s tímto návrhem nesouhlasí, podle vedoucího energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jana Rovenského tak MŽP nechrání klima, ale znečištovatele. "Myslíme si, že nepotřebujeme dvě ministerstva obchodu a průmyslu, z nichž se jedno tváří jako ministerstvo životního prostředí. Proto jsme se rozhodli tento úřad zavřít," vysvětluje Rovenský motivaci k zablokování vchodu do budovy MŽP.

Do budovy se zaměstnanci či návštěvy úřadu nebo lékařské ordinace, která v budově sídlí, mohli dostat jen bočním vchodem. Většinou lidé přijímali protest Greenpeace s úsměvem, dva nebo tři nedbali barikády a prostě skrz ni prolezli. Výjimkou byl pán, který protestoval proti zátarasu a dovolával se svých práv. Pro vstup do budovy nakonec také využil boční vstup, ale při opouštění budovy trval na tom, aby mohl projít hlavním vchodem. U aktivistů neuspěl a tak se obrátil na Policii ČR. Policisté následně vyzvali aktivisty, aby uvolnili prostor. Barikádníci odmítli uposlechnout výzvy řadového policisty, následně i jejich nadřízeného a úplně na závěr nevyhověli ani podplukovníku Pražákovi z policejního ředitelství, který po té dal příkaz zásahové jednotce, aby uvolnila vchod. Policisté zábranu částečně rozebrali a částečně odvlekli spolu s přivázanými aktivisty stranou. Zde se čekalo, až policisté přivezou kleště, kterými by odstřihli řetězy, kterými se aktivisté připoutali k zábraně. Téměř po třech hodinách akce skončila tím, že se aktivisté sami odemkli a nechali se odvézt na policejní služebnu k prošetření přestupků, kterých se dopustili. Podle zasahujícího policisty došlo k neoprávněnému záboru veřejného prostranství a následně k neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Za oba přestupky hrozí aktivistům bloková pokuta.

Ministr Kalaš během blokády svého úřadu pozval k osobnímu setkání šéfa klimatické kampaně Greenpeace Jana Rovenského. Jak později řekl novinářům Jan Rovenský, během hodinového jednání se Petr Kalaš prý vyjádřil, že jde o ryze odborný návrh expertů, nikoliv osobní názor ministra. S tím však Rovenský zásadně nesouhlasí: "Rozhodnutí, že Česko bude snížovat emise CO2, je ryze politické rozhodnutí, nikoliv odborné," říká Rovenský. Ministr také pozval Rovenského do pracovní skupiny, která má projednávat návrhy veřejnosti. Podle Rovenského se sice může podařit ministerský návrh revidovat, ale nevěří, že by se podařilo prosadit návrhy ekologických organizací, které počítají se snížením povolenek na 78 milionů tun CO2 ročně. Tisková mluvčí MŽP, Karolína Šůlová, tento názor potvrdila: "Je možné, že se návrh změní, ale na úroveň, jakou žádají nevládní organizace, to zřejmě nebude," říká Karolína Šůlová. K návrhu NAP se může věřejnost vyjadřovat do konce listopadu, místem podání připomínek je MŽP. Pracovní skupina pak bude připomínky veřejnosti projednávat a případně ověří, zda se k ministerskému návrhu dospělo relevantním způsobem.

Pozvání do pracovní skupiny však bylo pouze formální a Jan Rovenský jej nevyužije. "Nakonec se ukázalo, že v pracovní skupině budou nevladní organizace moci mít jen jednoho zástupce. Tím bude Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA," říká Jan Rovenský. To, že nevládní organizace budou mít jen jednoho zástupce, považuje za nepříjemné překvapení, nicméně Kotecký má jako odborník plnou důvěru Greenpeace. Karolína Šůlová z MŽP poskytne k nesrovnalostem ohledně obsazení pracovní skupiny vyjádření k zítra dopoledne.
Podle informací od Karolíny Šůlové je jmenování do pracovní skupiny čistě v pravomoci ministra životního prostředí. Na MŽP už dorazil dopis od nevládních organizací, které žádají, aby v pracovní skupině byli zástupci Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku (CDE). Výsledkem je, že kromě Vojtěcha Koteckého z Hnutí DUHA bude v komisi i Klára Sutlovičová z CDE a je možné, aby ji alternoval Jan Rovenský z Greenpeace. Text kurzívkou doplněn 7.11.2006 11:00

Demonstrace Greenpeace před ministerstvem životního prostředí
Aktivistka Greenpeace po té, co policisté odtáhli barikádu od vchodu MŽP.
Foto: Martin Mach/EkoList

Policie přijela na místo zhruba v době, kdy skončilo jednání mezi Kalašem a Rovenským a kdy již protestní akce Greenpeace mohla skončit. Pro aktivisty s příjezdem policie dostala situace zcela nový náboj a odmítli uposlechnout výzev policistů. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP, pak skrze prkna zátarasu vyčetl Janu Rovenskému, že blokují úřad, přestože již podle Kašpara akce splnila svůj smysl - Rovenský se setkal s ministrem a o akci se zároveň dozvěděla média. Podle Rovenského však setkání s ministrem na smyslu protestu nic nezměnilo. Jakub Kašpar zakončil rozhovor s Janem Rovenským s tím, že takto přes prkna nelze vést konstruktivní jednání.

Toho, že by blokáda mohla zhoršit vztahy mezi ministerstvem a Greenpeace, se Rovenský nebojí. "Zkoušeli jsme s MŽP jednat měsíc a půl a nikam to nevedlo. Teď je na veřejnosti, aby vyvinula tlak na ministerstvo," říká Jan Rovenský. Ani podle MŽP blokáda na vztahu vůči Greenpeace nic nezmění. Ministr nicméně vyjádřil svůj nesouhlas s podobným typem akcí. "Jsem přesvědčen, že jsme nastartovali proces, který umožní dialog v poněkud kultivovanějším prostředí," říká Jan Kalaš.

Greenpeace před ministerstvem životního prostředí protestovalo již v červnu, kdy aktivisté pronikli do budovy úřadu a vyvěsili na budovu transparent (více viz zpráva Greenpeace vyzvalo MŽP, aby chránilo klima, ne znečišťovatele z 13. června 2006). V červnu tehdejší ministr životního prostředí Libor Abrozek vyzval politiky sestavující program nové vlády, aby se důsledně věnovali problematice ochrany klimatu: „Ochrana klimatu patřila k jedné z mých hlavních priorit ve funkci ministra. Nová vláda musí navázat na práci své předchůdkyně a schválit další opatření – především ekologickou daňovou reformu," vzkázal Abrozek budoucí vládě. Původní termín odevzdání vládou schváleného NAPu Evropské komisi vypršel v červnu tohoto roku. Ministerstvo pod vedením Libora Ambrozka včas návrh plánu nepřipravilo a jeho zpracování tak připadlo až na nového ministra Petra Jana Kalaše.

Petr Jan Kalaš při nástupu do úřadu prohlásil, že jeho prioritou je kvalita ovzduší a klimatické změny a konkrétním úkolem především nový alokační plán. (Více viz článek Ministr životního prostředí Kalaš se necítí vázán programem ODS z 20. září 2006.)

Organizace Greenpeace se během ministerské připravy NAPu snažila setkat s ministrem Kalašem. Příslibené setkání se však z časových důvodu ministra neustále posouvalo, až k němu nakonec nedošlo vůbec. Aktivisté se den před zveřejněním návrhu setkali pouze s náměstkyní Rut Bízkovou. Poslední říjnový den vydali Greenpeace spolu s Hnutí DUHA a s Centrem pro dopravu a energetiku tiskovou zprávu, ve které ministerský návrh kritizovali, více viz společná tisková zpráva Greenpeace, Hnutí DUHA a Centra pro dopravu a energetiku z 31.10.2006.

Jan Rovenský nicméně stále doufá, že se Petr Jan Kalaš odhodlá, udělá politické rozhodnutí a navržný objem emisí sníží. "Pokud se na přelomu listopadu a prosince ukáže, že nenašel dost odvahy, pak se naše aktivita obrátí na Evropskou komisi," říká Jan Rovenský. Komise má pravomoc zasáhnout do jednotlivých Národních alokačních plánů a upravit je. Česko již tuto zkušenost má, Evropská komise totiž v prvním plánu na léta 2005 - 2007 snížila množství povolenek z vládou schválených 107,6 milionu tun CO2 na 97,45. Tehdy MŽP nejdříve navrhovalo 91,6 milionu tun CO2, MPO pak v pozměnovacím návrhu vyšroubovalo množství povolenek až na 116,31 milionu tun ročně, nakonec vláda schválila společný kompromisní návrh obou ministerstev ve výši 107,6 mil. tun. Dnes MŽP a MPO navrhuje 101,9 milionu tun CO2.

O tom, co je Národní alokační plán, se můžete více dozvědět na stránkách www.alokacniplan.cz/, které provozuje Greenpeace, Hnutí DUHA a Centrum pro dopravu a energetiku. Informace naleznete také na webu MŽP, například v kapitole Změna klimatu a obchodování s emisemi a Národní alokační plán.

Greenpeace uzavírá vchod do MŽP
Greenpeace uzavírá vchod do MŽP
Greenpeace uzavírá vchod do MŽP
Nepustíme vás
Uzavřeno pro nečinnost
Uzavřeno pro nečinnost
Greenpeace neuposlechli výzvy Policie ČR
Policisté následně aktivisty perlustrovali
Pán se domáhá svého práva volně opustit budovu
Jakub Kašpar z MŽP debatuje s Janem Rovenským z Greenpeace
Policejní zásah
Policejní zásah
Greenpeace zablokovalo vchod do budovy ministerstva životního prostředí, podle nich totiž úřad neplní svou úlohu a nechrání klima, ale znečišťovatele. Aktivisté lidem, kteří se chtěli dostat do budovy, dávali vysvětlující dopis. Jeden z návštěvníků MŽP přivolal Policii ČR, aby mu umožnila odejít z úřadu. Policie nejprve perlustrovala všechny aktivisty a chvíli před dvanáctou hodinou zásahová jednotka rozebrala a odtáhla zátaras. Aktivisté byli stále přivázání k barikádě řetězy, ale nakonec se odemkli. Následně byli odvezeni k prošetření přestupku.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach, hch

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist