https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/h.kralove-chysta-evropsky-tyden-mobility-mhd-bude-19.zari-pro-ridice-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové chystá Evropský týden mobility. MHD bude 19. září pro řidiče zdarma

1.9.2024 23:31 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Městská hromadná doprava ve stotisícovém Hradci Králové bude ve čtvrtek 19. září pro lidi s řidičským průkazem zdarma. Dopravní podnik města se tím připojí k evropskému Dni bez aut a Evropskému týdnu mobility. V týdnu od 16. do 22. září se bude ve městě podle heslem Hradec jede! konat řada akcí na podporu udržitelné dopravy. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.
 
Hlavní akce k týdnu mobility se odehrají 19. září, a to Den bez aut a Hradecký piknik. Tylovo nábřeží mezi Pražským a Tyršovým mostem se promění v centrum zábavy, vzdělávání a sportu. Lidé si budou moci vyzkoušet elektrokola, připravena budou hudební či sportovní vystoupení. "Cílem kampaně je zvýšit povědomí občanů o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí," uvedla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Na pondělí 16. září odpoledne připraví program na dopravním hřišti v Třebši městská policie. V úterý odpoledne se bude v ZŠ Josefa Gočára besedovat na téma bezpečné dopravy pro děti. Radnice tam představí chystané změny prostranství před vybranými hradeckými školami. Ve středu připraví program půjčovna koloběžek Kostka, která bude po celý týden půjčovat koloběžky zdarma. V sobotu bude v centru města akce Zažít město jinak a v neděli 22. září budou připravené různé aktivity na cyklostezce z Hradce Králové do Žirče.

Hradec Králové se prezentuje jako město podporující alternativní způsoby dopravy. Dotacemi v řádu milionů korun od roku 2022 podporuje provoz sdílených kol. Díky dotaci je prvních 15 minut jízdy na kole zdarma. Aktuálně město chystá investici téměř 23 milionů korun do zlepšení městské hromadné dopravy a vyšší bezpečnosti cyklistů a chodců v okolí loni otevřené fotbalové arény ve čtvrti Malšovice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Robert Häusler

Robert Häusler

3.9.2024 14:06
U nás v Ústí nad Labem je doprava dotována cca 800 mil. ročně ze státních peněz, tedy z našich daní. To znamená, že doprava by pro občany měla být zdarma. Už takhle si ji platíme královsky. V jiných městech to bude podobné. Takže jeden den zdarma, to je vtip.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist