https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havrani-z-brna-uz-pomalu-odletaji-za-vetsi-zimou-letos-o-neco-drive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havrani z Brna už pomalu odlétají za větší zimou, letos o něco dříve

26.2.2024 10:40 | BRNO (ČTK)
Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí.
Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí.
Foto | Petr Pařil / ČSO
Havrani z Brna už podle ornitologů pomalu odlétají zpět za větší zimou do Běloruska či Ruska. Letos je to kvůli teplému počasí o něco dříve. Ornitologové včera veřejnosti ukázali slet poblíž univerzitního kampusu na shromaždiště před odletem na nocoviště. Nocoviště je ohroženo plánem na budování lanovky. Ornitologové kvůli tomu připravili petici, kterou jen elektronicky zatím podepsalo asi 1800 lidí. ČTK to řekl předseda Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.
 

O stavbu lanové dráhy z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu usiluje brněnský dopravní podnik. Poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě je přitom podle ornitologů přímo v trase plánované lanovky. Jejich počty se tam v posledních zimách pohybují až kolem 15 000 jedinců.

"Havrani polní na Brněnsko přilétají v zimním období z dalekých hnízdišť v Rusku a Bělorusku a na nocování se k nim připojuje i prakticky celá brněnská populace silně ohrožených kavek obecných. Společné nocování jejich velkých hejn je z širšího okolí Brna známé více než 100 let," uvedl Sychra.

Havrani z Brna nyní pomalu odlétají za větší zimou do Běloruska či Ruska, aby se na podzim zase vrátili. Ještě minulý týden jich na nocovišti podle Sychry bylo asi 8500, teď o víkendu asi 6000. "Odlétají postupně, takže ti poslední odletí až v březnu, což tak bývá," uvedl Sychra.

Petici proti stavbě lanovky, která by ohrozila nocoviště ptáků, podle Sychry elektronicky dosud podepsalo asi 1800 lidí. O počtu lidí, kteří petici podepsali fyzicky, neměl přehled. Počet petičních míst je po Brně podle něj ale více než deset. Petici mohli zájemci podepsat i včera na exkurzi. Podle Sychry dorazilo asi 250 lidí, například rodiny s dětmi. Lidé z louky poblíž kampusu pozorovali slétající se ptáky.

Délka zamýšlené dráhy má být zhruba 1,7 kilometru. Výchozím bodem je nástupní stanice Pisárky-Lipová, lanovka má vést k mezistanici Riviéra a poté ke kampusu. Plánovaná přepravní kapacita je až 2000 lidí za hodinu. Proti zamýšlené stavbě se ozvaly i další protestní hlasy, ve stavebním řízení se odvolala například Masarykova univerzita i někteří občané. Začátek možné stavby ale není jistý, na lanovku je podle dřívějšího vyjádření dopravního podniku téměř nemožné získat dotaci z evropských peněz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.2.2024 10:43
Je teplo, žížaly na povrchu, poletí beze spěchu a po cestě se budou vykrmovat. Je nelogické, aby jich bylo dlouho tolik pohromadě, když mohou využívat nabízené zdroje. Instinkt je vede spolehlivě, lépe než pohled do kalendáře.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.2.2024 10:13 Reaguje na Karel Zvářal
Tolik havranů jako nyní nikdy v minulosti nebývalo, a když tak pouze
v zimě rozptýlení v menších hejnech. Pamatuji ještě dobu, kdy číhali
na čerstvý koňský trus a vybírali z něho nestrávený oves. Pak přišla
doba hojnosti ve formě skládek a začali tu i ve velkém hnízdit. Pod
jejich hnízdy je pak skládka druhotná, když si na hnízdo přinesou
zabalenou svačinu a tu si tam rozbalí a nebo neohlodanou kost, a tu
si tam v klidu oberou ze zbytků masa. Jsem opravdu zvědav na to ,
až opravdu dojde k zákazu skládek, jak to zamává i s nimi a jinými
tvory živícími se odpadky. Je s podivem, že jim nevadí zbytky obalů
(našel jsem v jejich trusu plasty i staniol)a jiné tvory to zahubí.
Takže nejenom dlouhověkost, ale i mimořádná odolnost z nich dělá
velmi prosperující druh ptáků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.2.2024 11:50
Jo, a kdo někdy viděl/slyšel táhnout havrany, ozývá z hejn i četné kaukání, takže se jedná o mix havranovitých ze SV.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.2.2024 11:57 Reaguje na Karel Zvářal
kůš, krka...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.2.2024 14:31
Děkuji panu Zvářalovi za doplnění informací.
Co myslíte, dojdou v dubnu ty někokadenní mrazíky a meruňky půjdou dolů?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.2.2024 14:48 Reaguje na Michal Uhrovič
Nevydržím celý den u pc, s přestávkami koukám na kabelovku, změna a ... děkuji za dotaz:-) Celý únor je abnormálně teplý, předpověď na dalších 14 dnů podobná. Je velmi málo pravděpodobné, že to tak bude celé jaro, mrazy i sníh se ještě vrátí. Nakolik to poškodí úrodu, neumím odhadnout, ale mám vážné obavy, že ano. Loni byla malá úroda, bylo by fajn, kdyby byl zase lepší rok. No ale přání je jedna věc a rozmary přírody druhá...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist