https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-ve-snemovne-aarhuska-smlouva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování ve Sněmovně: Aarhuská smlouva

21.7.2004 13:50 | PRAHA (EkoList)
Poslanecká sněmovna vyslovila 7. dubna souhlas s ratifikací Aarhuské úmluvy. Česká republika podepsala "Úmluvu o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí" již v roce 1998 a bezmála šest let trvalo sladění českého právního systému s jejími požadavky.
 

Smlouva zaručuje občanům právo na volný přístup k informacím o životním prostředí, dále účast veřejnosti v rozhodovacích řízení a plánování a přístup k právní ochraně v záležitostech životního prostředí. Litera dohody říká, že každý jedinec má nárok na život ve zdravém životním prostředí, ale zároveň i povinnost o něj sám i spolu s ostatními pečovat a chránit životní prostředí pro budoucí generace.

Právo na informace o stavu životního prostředí zprostředkovává především zákon o integrované prevenci, podle nějž musí zveřejňovat průmyslové podniky každý rok informace o dopadu jejich činnosti na okolí. Nárok veřejnosti na informace naplňuje i systém značky Ekologicky šetrný výrobek nebo povinnost označovat energetickými štítky domácí spotřebiče. Druhý pilíř smlouvy, účast veřejnosti na rozhodování, se dotýká celé řady zákonů , které upravují účast občanských sdružení na povolovacích a správních řízeních, při přípravě plánů, programů a politik, které se vztahují k životnímu prostředí.

V oblasti přístupu k právní ochraně, nezavádí česká legislativa žádné nové "nezávislé, nestranné orgány zřízené ze zákona", jak to požaduje znění Aarhuské smlouvy. Spory týkající se životního prostředí budou nadále směřována k soudům, i když z hlediska práva není možnost vzniku jakýchsi nezávislých tribunálů pro životní prostředí zcela vyloučena. Jedinou novinkou v českém právním řádu je možnost podání zvláštní žaloby na orgány státní správy v případech nečinnosti nebo neúměrného prodlužování při vydávání rozhodnutí, což bylo dodnes nenapadnutelné.

Úmluvu nepodpořil ani jeden poslanec ODS. Podle jejího zákonodárce Davida Šeicha Aarhuská úmluva zbytečně svazuje český právní řád. "Je velmi signifikantní, že země s vysokým standardem ochrany životního prostředí, jako je například Německo, Aarhuskou úmluvu sice podepsaly, ale posléze ji neratifikovaly," dodal v diskusi před hlasováním ve druhém čtení.

Po hlasování místopředseda sněmovny Ivan Langer, který vedl schůzi, zvolal: "Tím jsme se zase připojili ke Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kazachstánu. Hurá na východ!" Uzbekistán Aarhuskou úmluvu ale neratifikoval. Kromě středoasijských zemí a mnoha zemí východní Evropy (mimo jiné Albánie nebo Bělorusko) úmluvu ratifikovaly Norsko, Dánsko a Francie. Dohoda by se měla stát součástí práva také Evropské unie.

Přehled hlasování o návrhu usnesení z 30. schůze sněmovny parlamentu podle stran:

30. schůze, hlasování 310, 7. 4. 2004.

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 46 0 1 15 8 70
ODS 0 31 14 9 3 57
KSČM 28 0 3 6 4 41
KDU-ČSL 16 0 0 3 2 21
US-DEU 6 0 0 2 2 10
Nezařazení 0 0 1 0 0 0
Celkem 96 31 19 35 19 200

 

Výsledky hlasování v procentech podle stran

  pro proti zdrželo se nepřítomno
bez omluvy
nepřítomno
- omluveno
celkem
ČSSD 66 % 0 % 1 % 21 % 11 % 100 %
ODS 0 % 54 % 25 % 16 % 5 % 100 %
KSČM 68 % 0 % 7 % 15 % 10 % 100 %
KDU-ČSL 76 % 0 % 0 % 14 % 10 % 100 %
US-DEU 64 % 0 % 0 % 18 % 18 % 100 %
Nezařazení 0 % 0 % 100 % 0 % 0 % 100 %
Celkem 48 % 15 % 10 % 17 % 9 % 100 %


Hlasování jednotlivých poslanců (odkaz na server PSP)


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist