https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hluk-z-dolu-turow-se-podle-libereckeho-kraje-uz-ted-blizi-limitum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hluk z dolu Turów se podle Libereckého kraje už teď blíží limitům

19.3.2021 01:52 | LIBEREC (ČTK)
Měření hluku bude pokračovat i letos, stejně jako pozorování podzemní vody.
Měření hluku bude pokračovat i letos, stejně jako pozorování podzemní vody.
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Obavy obyvatel z česko-polského pohraničí ze zvýšení hluku v souvislosti s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów jsou podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) oprávněné. Měření, která se v oblasti Uhelné a Oldřichova na Hranicích na Liberecku dělala loni, ukázala, že se celonoční dlouhodobá hluková zátěž blíží doporučenému limitu 40 decibelů. V několika případech byl dokonce limit překročen, informoval hejtman.
 

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu, už teď přitom z dolu kvůli těžbě odčerpávají tisíce metrů krychlových vody. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Obyvatelé z pohraničí se obávají nejen hluku a prachu, ale především ztráty pitné vody. Už dnes voda v oblasti mizí, což potvrzují měření České geologické služby.

Měření hluku zajistilo ministerstvo životního prostředí na okraji zástavby v Uhelné a Oldřichově na Hranicích, které jsou na české straně těžební jámě nejblíže, leží zhruba dva kilometry od dolu. Monitoring se loni uskutečnil čtyřikrát ve vybraných sedmi- až osmidenních obdobích od května do listopadu 2020. Měřilo se od 22:00 do 6:00. Zpráva předpokládá, že s přibližováním těžebního prostoru k hranici hluk poroste.

"Proto bychom také chtěli, aby polská strana vybudovala mezi dolem a českým územím ochranný val a vysázela zeleň," doplnil Půta.

Měření hluku bude pokračovat i letos, stejně jako pozorování podzemní vody. Česká geologická služba dlouhodobě hladinu spodní vody sleduje. K původním 18 vrtům přibylo loni na jaře dalších 27. Loni na podzim Státní podnik Diamo vybudoval podél česko-polské hranice 65 monitorovacích bodů pro sledování případného propadu půdy. U hranic je i stanice sledující prašnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

19.3.2021 08:33
Poláci si budou dělat co budou chtít a nějaké petice o zastavení těžby je vůbec nezajímají.Naprosto stejně to dopadne pokud bychom si stěžovali u EU.Nic s nimi nehne.Ovšem může to vyústit v dost vážný konflikt pokud by obyvatelé na naší straně přišli o vodu
Odpovědět
Sl

Slovan

19.3.2021 08:57 Reaguje na Václav Kain
Přijdeme o vodu, protože o ni přicházíme už nyní. Možná by pomohlo, pokud by se, hlavně v Polsku, změnila vláda.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.3.2021 14:04
Hm, a to uhlí je i pod Hrádkem nad Nisou a pod Žitavou?
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.3.2021 19:01
Polsko těží na svém uzemí a názory nějakých čechačku je nemusí zajímat
Odpovědět
Sl

Slovan

20.3.2021 23:10 Reaguje na karel krasensky
Nás ty vaše moudra taky nezajímají. Vy tam nežijete, mě se to týká třeba dost zásadně. Tak nám do toho laskavě taky nekecejte a nebo to přijeďte říct těm, kterým vysychají studny. Určitě vám to mile rádi vysvětlí. Máme právo bojovat za naší vodu a to taky děláme a dělat budeme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist