https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnedouhelne-elektrarny-investuji-stovky-milionu-na-pokles-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnědouhelné elektrárny investují stovky milionů do projektů na pokles emisí

1.1.2022 01:15 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Množství vypouštěného oxidu uhličitého se podle ekologické organizace Arnika meziročně snížilo o více než deset milionů tun na 53 milionů. Emise výrazně snížila například elektrárna Chvaletice na Pardubicku.
Množství vypouštěného oxidu uhličitého se podle ekologické organizace Arnika meziročně snížilo o více než deset milionů tun na 53 milionů. Emise výrazně snížila například elektrárna Chvaletice na Pardubicku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Vonka / 7energy.com
Severočeské hnědouhelné elektrárny, které patří mezi největší provozy v republice, zůstávají podle ekologického hnutí Arnika největším zdrojem emisí skleníkových plynů a rtuti. Množství škodlivin vypouštěných do ovzduší trvale klesá. Do projektů na snížení emisí investují elektrárny stamiliony korun a některé se připravují na přechod k obnovitelným zdrojům energie. Ekologické organizace předpokládají, že s ohledem na vývoj trhu dolování a využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla skončí někdy kolem roku 2030.
 

Množství vypouštěného oxidu uhličitého se podle ekologické organizace Arnika meziročně snížilo o více než deset milionů tun na 53 milionů. Emise výrazně snížila například elektrárna Chvaletice na Pardubicku patřící do skupiny Sev.en Energy. Té patří i hnědouhelná elektrárna Počerady na Lounsku. "Do ní investujeme miliardy korun. Jde o zásadní opravy technologií, které přinesou výrazné snížení emisí. Oprava bloku 6, kterou realizujeme letos, je jenom začátek. V následujících obdobích budeme s opravami pokračovat i na dalších blocích tak, aby Elektrárna Počerady splňovala všechny předepsané emisní limity," uvedla na podzim mluvčí společnosti Eva Maříková. Elektrárna má být podle ní pro Českou republiku pojistkou do doby, než se zprovozní jiné zdroje.

Emisní intenzita Skupiny ČEZ na vyrobenou elektřinu loni klesla o více než deset procent a letos předpokládá další pokles o více než 12 procent. "Emisní limity platné v té či oné době nebyly překračovány, naopak bývají i nižší," řekl ČTK Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní Čechy. "S uhlím skončíme v teplárenství do roku 2030, na minimum omezíme spalování uhlí i v elektrárnách, budeme stavět obnovitelné zdroje energie a v teplárenství přejdeme na plyn," uvedl.

Meziročně poklesly podle Arniky též emise rtuti, jejichž hlavním zdrojem jsou hnědouhelné elektrárny. Ministerstvo životního prostředí nedávno potvrdilo výjimku z limitů pro emise rtuti pro elektrárnu Ledvice na Teplicku a Počerady. Skupina ČEZ hledá řešení, jak snížit koncentraci rtuti v emisích do ovzduší již několik let. Z testovaných technik uvedla jednu do ověřovacího provozu v závěru loňského roku v elektrárně Mělník 1. "Prvními dvěma zařízeními, kde již aplikujeme hlavní technologii pro snižování emisí rtuti do ovzduší – vstřikování aktivního uhlí do spalin v kombinaci s tkaninovým filtrem – jsou Teplárna Trmice a Elektrárna Tušimice. To by se pochopitelně mělo promítnout do dalších statistik," uvedl Schnepp.

Výjimku na dočasné stanovení mírnějších emisních limitů pro rtuť pro provoz elektrárny Ledvice ČEZ dostal na dobu do konce června 2025. "Během této výjimky nedojde ke zvýšení emisí. Navíc je žádaná jen na dobu nezbytně nutnou pro realizaci opatření, která vypouštění emisí rtuti zásadně omezují," uvedl Schnepp.

Počerady dostaly výjimku u dvou bloků do poloviny roku 2024, u jednoho bloku do konce roku 2024 a u zbývajících dvou bloků do poloviny roku 2025. Ministerstvo dále uložilo elektrárně, aby do konce listopadu vyhodnotila efekt technik ke snižování emisí tuhých znečišťujících látek a oxidu siřičitého na emise rtuti a navrhla případnou úpravu limitu. "Snížení emisí rtuti je stále předmětem aplikovaného výzkumu, a vyžaduje tedy nejen vysoké náklady, ale také čas na výběr, instalaci a vyladění těch správných technologií," uvedla Maříková. Ekologické organizace, jako je Hnutí Duha či Greenpeace, usilují o odstavení elektrárny Počerady.


reklama

 
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.1.2022 07:17
tohle je PR článek elektráren z pera zpravodajky ČTK nebo jak tomuto máme rozumět?
Je to dobře napsaný PR článek, žádné nepravdy, ale umně složené výroky jednotlivých aktérů, aby došlo ke kýženému vyznění.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 10:26 Reaguje na Katka Pazderů
To vy bránící děláte v mnohém větším rozsahu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 10:33 Reaguje na Darth Bane
Brcalnici
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 09:25
Nevím, jak se dá snížit obsah CO2 ve spalinách, je to přece chemický proces. Rtuť a ostatní se snad eliminovat dají, ale CO2 nikoliv. A o to se přece jedná v první řadě.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Za by tak, že zvýší účinnost tím, že zvednou provozní teploty, zvýší termodynamickou účinnost, a tim snizi spotřebu paliva???? Vy tady bedakate o tom, jak byla CR technologická velmoc, sám máte KOMOUSKE technologické vzdělání, takže je patrné, co jste se na té komunistické VS učil...... Milovat Sovětský Svaz, a oni se vám odvdecili tím, že jste si mohl jezdit Do SSSR pro diety v bonech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 11:08 Reaguje na Darth Bane
Další nick stejného trolla, pozná se to okamžitě, takže nereaguji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.1.2022 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
CO2 vzniká i při odsíření spalin. Dříve se z toho nedělal problém, nebyl důvod to řešit. Zvýšení účinnosti je cesta nebo lepší palivo, třeba černé uhlí. Odkud je rtuť, nevím, možná přímo z nekvalitního uhlí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.1.2022 15:43 Reaguje na Jarka O.
Ano, Hg je součástí složení uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 16:57 Reaguje na Jarka O.
Princip výroby energie (hoření) se změnit nedá C+O2=CO2 a uvolněná energie. S tím se vydupat nedá, pouze v nečistotách, což je v hnědém uhlí dost problém, v plynu je ale dost vodíku, který se spaluje čistě.
Řešením je vůbec uhlí nepálit (je to velmi cenná surovina pro výrobu plastů), nebo CO2 už na komínu odchytávat metodou CCS nebo podobnou.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 19:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Běžte na nejbližší sídliště vytápěné uhelnou vytopnou, obejdete všechny byty, a řekněte lidem, že řešením je, že nemají být jejich obydlí vytápěný. Klidně se vsadím, že vás zkopou tak, že budete až do konce života nejhorlivejsi popírat klimatické změny, a navíc tomu budete hluboce věřit.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 19:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, píšete to správně, princip výroby FVe se změnit nedá, C + O2 = CO2. Zatím se ta Fve energie jinak, než z čínského uhlí nedělá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist