https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnojiv-mozna-bude-nedostatek-lovochemie-uz-dvakrat-omezila-vyrobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnojiv možná bude nedostatek, Lovochemie už dvakrát omezila výrobu

22.3.2022 11:02 | LOVOSICE (ČTK)
Příčinou růstu cen hnojiv byl v loňském roce podle Heřmanského růst ceny zemního plynu, který tvoří přibližně 90 procent variabilních nákladů výrobců minerálních hnojiv.
Příčinou růstu cen hnojiv byl v loňském roce podle Heřmanského růst ceny zemního plynu, který tvoří přibližně 90 procent variabilních nákladů výrobců minerálních hnojiv.
Lovosická Lovochemie dvakrát omezila výrobu hnojiv, a to v prosinci a lednu. Produkci omezují i další firmy. Hrozí, že na trhu budou hnojiva chybět, a to právě ve chvíli, kdy je potřebují zemědělci na jarní práce na polích nejvíce. Cena hnojiv výrazně vzrostla už loni a letos trend růstu pokračuje. ČTK to řekl Pavel Heřmanský, mluvčí skupiny Agrofert, do které Lovochemie patří. Lovosický podnik je největším výrobcem hnojiv v Česku.
 

Příčinou růstu cen hnojiv byl v loňském roce podle Heřmanského růst ceny zemního plynu, který tvoří přibližně 90 procent variabilních nákladů výrobců minerálních hnojiv. Trend růstu ceny zemního plynu pokračuje a k tomu rostou ceny elektřiny a ropy. "Z těchto důvodů masivně rostou ceny všech vstupů a výrobních nákladů," uvedl mluvčí.

Zákazníci v podzimní sezoně nakupovali podle mluvčího přibližně podobné množství hnojiv jako v předchozích letech. Část zemědělců ale hnojiva nenakoupila a spekulovala o poklesu ceny v jarních měsících. "Hnojiv bude nedostatek, protože se mnoho výrobců minerálních hnojiv v EU za současné situace rozhodlo omezit výrobu, nebo ji dokonce úplně zastavit," uvedl Heřmanský.

Lovochemie částečně omezila produkci v prosinci a lednu. "V současné chvíli vyrábíme bez omezení. O výrobě na další měsíc budeme rozhodovat v posledním březnovém týdnu," řekl mluvčí.

V roce 2021 vyrobili v Lovosicích přibližně 900.000 tun hlavních hnojiv, což je oproti roku 2020 mírný nárůst. Přibližně 60 procent zákazníků je z ČR a 40 procent výrobků vyváží firma do Evropské unie i mimo ni. Ledek vápenatý vyváží podnik z přibližně 98 procent do zemí s intenzivní ovocnářskou a zelinářkou produkcí, což Česká republika není.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

22.3.2022 12:35
Cena hnojiv se mění den ode dne a to doslova. Blázen, kdo spoléhal na jarní zlevnění.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.3.2022 17:36
Není problém. EU stejně plánovala používání hnojiv omezit a vrátit se do skvělých dob, kdy vše bylo BIO.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.3.2022 18:47
kdo ještě nezasel hrách, sóju nebo cizrnu, ať naseje. A bude mít skvělou předplodinu pro pšenici. Protože se budeme muset vrátit k osevním postupům s dusík vázajícími plodinami. Přítomnost občanů Ukrajiny, kteří jedí hrách a pohanku a proso ve větším množství než našinci, tomu také nahrává. A ekonomika hrachu bude v letošním roce zlatým dolem. Pšenici mnozí nedokáží pro nedostatek dusíku nakrmit, hrách si cenu udrží, takže to bude pro mnohé zemědělce winwin řešení.
Odpovědět
B5

Bohumil 56gogo

22.3.2022 22:07
vybili jste skot, dobytek teď nemáte čím hnojit! vy jste hospodáři to nemá cenu ani komentovat, zdvihnou chov prasat a podpoří pěstování jablek asi budou krmit !!obilí a šrot jim nic neříká!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist