https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-stan-vyzvalo-brabce-aby-kvuli-becve-rezignoval
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí STAN vyzvalo ministra Brabce, aby kvůli Bečvě rezignoval Aktualizováno

1.12.2020 12:44 | PRAHA (ČTK)
Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu.
Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Starostové a nezávislí (STAN) ve Sněmovně vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odstoupení kvůli otravě řeky Bečvy. Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu. Nechová se však jako ministr životního prostředí, podle Gazdíka navíc selhává i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Brabcovo vyjádření ČTK shání.
 

Gazdík řekl, že k případu by se tento týden ve čtvrtek v 11:00 měla vrátit Sněmovna. "Kauza už přerostla hranice ekologické katastrofy, stala se také selháním institucí demokratického státu," uvedl. Na základě informací Deníku Referendum by měl podle Gazdíka Brabec odstoupit. "Buď on a jeho ministerstvo selhali, nebo ministr kryje soukromou firmu, která znečistila Bečvu a způsobila ekologickou katastrofu," uvedl.

Obě dvě možnosti jsou v případě ministra životního prostředí tragické, dodal. "V této kauze evidentně selhávají instituce demokratického státu, je tu velké podezření, že může docházet ke střetu zájmů pana ministra Brabce jako bývalého zaměstnance Agrofertu," dodal.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění šlo od ní. Mluvčí ČIZP Radka Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

O Bečvě chce Gazdík hovořit s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Selhávají totiž podle něj i orgány činné v trestním řízení a státní zastupitelství. Závěrem schůzky by mělo být rozhodnutí, zda vyšetřování prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), nebo by měla Sněmovna zřídit zvláštní komisi.

Komunisté chtějí o věci debatovat ve Sněmovně, je podle nich ale třeba počkat na vyjádření policie avizované na 20. prosince. Poslankyně KSČM Marie Pěnčíková novinářům řekla, že se jí nelíbí vyjádření lidovců a Starostů vzhledem k tomu, že se havárie stala v době, kdy Zlínský kraj vedla jejich koalice.

Kvůli nejasnostem v případu vznikla petice, kterou za týden podepsalo téměř 7500 lidí. Obsahuje osm otázek pro ČIŽP, Povodí Moravy, vládu, Brabce a město Valašské Meziříčí. "Nejasností je kolem celého případu příliš, což důvěře veřejnosti v instituce příliš neprospívá. Jediným řešením, jak tuto důvěru obnovit, je, aby zapojené instituce poskytly veřejnosti alespoň základní informace o svém postupu," sdělil ČTK mluvčí petice Šimon Gilar.

Brabec při posledním projednáváním případu ve Sněmovně 13. listopadu uvedl, že si nedovede představit, že by se únik kyanidu nedošetřil. "Jinak by zůstala pachuť," řekl. Případ vyšetřuje policie, znalec by jí měl poskytnout stanovisko k rozboru vzorků nejpozději ve druhé polovině prosince. Brabec se ohradil proti nařčením, že by něco kryl.

Ekologická havárie v září postihla řeku Bečvu pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

1.12.2020 13:00
Já myslím, že přesně na to Ríša čekal a už smolí demisi.

Ze STAN je čím dál větší spolek kašparů.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.12.2020 13:54
Nebylo by moudřejší vyzývat k rezignaci až v případě, že se zjistí, že skutečně selhal nebo že kryl něčí zájmy, než před tím? U Pirátů jsme si zvykli, že po dětském způsobu požadují, aby bylo za každou cenu po jejich, je to holt mládež. Ale u vedení Starostů mě takový přístup překvapuje.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.12.2020 14:03 Reaguje na Marcela Jezberová
Tak asi námluvy s Piráty přinesly kýžené ovoce :-).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.12.2020 14:12
Tím se hnutí STAN zcela diskvalifikovalo jako politický subjekt. Jde zřejmě o spolek aktivistů, skrývajících se za starosty obcí, kteří nemohou takto šaškovat, jinak jako starostové neobstojí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2020 14:32
Já si naopak myslím, že požadavek hnutí STAN je v naprostém pořádku. K otravě došlo 20. září. Uplynuly více než dva měsíce, kdy ministerstvo nebylo schopno dotlačit všechny zainteresované státní instituce k vyšetření otravy a nebylo schopno ani říci konečný termín. Je jasné, že ministerstvo na danou záležitost evidentně nestačí a někdo by tam měl jít od vesla. A kdo? No přece ten kdo to mnisterstvo řídí.
Odpovědět
SS

S4ki S4ki

1.12.2020 14:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.12.2020 15:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Promiňte, ale pokud to vyšetřuje policie a policie má nějaké vyšetřovací úkony, na co by mělo MŽP tlačit?
Navíc znalecký posudek má být hotový do 20.12. a ten by měl být stěžejní pro označení viníka. Jestli 2 měsíce je moc dlouhá doba na vypracování znaleckého posudku můžeme pouze spekulovat, pokud někdo z nás není soudní znalec.
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.12.2020 20:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dlouhá doba je v tomto případě i jeden den. Je zřejmé že stát, který chce mít pod kontrolou každý komín, každou žumpu..... nemá zřejmě absolutně přehled o výrobě, používání, skladování a nakládání s velmi nebezpečnými jedy, který neví a dokonce se nemůže zřejmě ani dopátrat komu chybí vyteklé tuny kyanovodíku, sloučenin niklu,, nebo dusitanů, které v rozmezí pár měsíců zaneřádily opakovaně Bečvu.....Být Brabec frajer, tak by odstoupil sám a koneckonců to měl udělat již loni když stát nezvládl kůrovce a část lesů lehla sežraná k zemi.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.12.2020 07:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Udělat analýzu jednoho vzorku je otázka hodin. I kdyby těch vzorků bylo několik desítek, více než týden to nezabere. Týden na vypracování znaleckého posudku je taky dost dlouhá doba. Pokud má policie 30 dní na šetření, už teď jsme měli znát viníka. Celé mi to smrdí snahou zamést celou kauzu pod koberec.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.12.2020 22:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlas.
Odpovědět
sv

1.12.2020 14:33
Vyletět jako namydlený vojtěch by měla celá tahle banda diletantů a zlodějů, kteří si říkají vláda.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2020 14:43 Reaguje na
To ano, ale bohužel má ta partička diletantů podporu v komouších a oranžádách a tak má nadpoloviční většinu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.12.2020 13:15 Reaguje na
To jsem si celé jaro říkal taky. Teď říkám ... zlatej Vojtěch.
S některými přáními začínám být poslední dobou čím dál opatrnější.
Odpovědět
sv

3.12.2020 11:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Ve srovnání s čínskou prymulou byl vojtěch skutečně zlatý. Bohužel stále je to jako srovnávat to co v žumpě plave při hladině a to se už se definitivně usadilo na dně. Prostě a jednoduše platí, že pokud by bureš a jeho ministerské podržtašky měly být nahrazeny oholenými opicemi v obleku, tak nikdo nepozná rozdíl.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.12.2020 14:45
Hamáček to musí ovlivnit. Jinak letí i s celým ansámblem. Stejně jako Brabec se svými Lovochemiky.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.12.2020 15:32
Ministerstvo řídí Brabec.Vyšetřovací komisi řídí Brabec.Nevím co je tady nejasného.Že kryje soukromou firmu je jasné na 100%.Je naprosto irelevantní se zabývat kdo ho vyzval k rezignaci.Stejně neodtáhne i kdyby firma otrávila Labe od pramene až po Děčín.Nepadá v úvahu něco hodit na Babiše.Takového poctivce,který kudy chodí tudy myslí na dobro naší země.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.12.2020 16:24
Ministr Brabec na tom není vůbec špatně v porovnání se svými předchůdci , kteří ministerstvo ŽP dostávali jako trafiku. A že jich bylo.
Do předchůdců nedávám dvě jména - Bedřich Moldan, Ivan Dejmal , kteří byli o level výše a také vůbec nejlepšího ministra ŽP (federálního) jakého kdy náš stát měl - Josefa Vavrouška.

Pokud se prokáže,že DEZA má černé svědomí , měl by se Brabec okamžitě zachovat jako chlap a rezignovat.
Dále mám výhrady k činnosti ministerstvem řízených organizací AOPK (Pelc) a ČIŽP (Geuss) , které jsou chronicky systémově slabé a jejichž přínos k ochraně ŽP je někdy velmi , velmi problematický.
Odpovědět
KK

Karel Karel

1.12.2020 16:35
Politici ze STANu jsou až přehnaně aktivní. Z jejich chování začíná být
jasné, že oni dobře vědí, kdo v tom má prsty...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.12.2020 07:32 Reaguje na Karel Karel
Brabec to taky moc dobře ví a proto zametá stopy. Musí se nějak zavděčit svému chlebodárci.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.12.2020 08:37
Je naprosto pochopitelné, že vyšetřování netrvá týden. Ono totiž nestačí jen ukázat prstem - ten to udělal, ale protože je potřeba viníka i potrestat, musíte mu vinu dokázat. Když to policie pokoní, aby vyhověla "spravedlivému hněvu veřejnosti" a nezajistí si důkazy, tak jí to státní zástupce nebo soudce omlátí o hlavu. A viník na všechny kecaly, co vykřikují, že je jasné, kdo to udělal, udělá tak akorát dlouhý nos. Opravdu veřejnost chce, aby to takhle dopadlo?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.12.2020 08:46 Reaguje na Marcela Jezberová
Veřejnost hlavně chce, aby byl potrestán skutečný viník a to neodkladně. Pasivní přístup MŽP ukazuje, že potrestání skutečného viníka je problematické, protože všechny indície ukazují na Dezu. Už to, že rybáři z řeky vylovili asi 40 tun mrtvých ryb, aniž ministerstvo udělalo analýzu otravy (a vystavilo samotné rybáře možným zdravotním následkům), jasně hovoří, že není zájem celou kauzu rychle vyřešit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.12.2020 09:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A jsme přesně tam - viníka odhalit, díky důkazům usvědčit, odsoudit a vymoci plnění rozsudku. Veřejnost si bude muset poněkud poupravit představu o pojmu "neodkladně". Neodkladně totiž neznamená ihned.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist