https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/houston-chronicle-znecisteni-narusta-i-kdyz-se-ovzdusi-zlepsuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Houston Chronicle: Znečištění narůstá, i když se ovzduší zlepšuje

2.7.2004 09:48 | PRAHA/HOUSTON (EcoMonitor)
Celkové znečištění životního prostředí v americkém státě Texas vzrostlo v roce 2002 teprve podruhé za celých deset let, jak oznámila tento týden Agentura ochrany přírody (EPA). Největším podílem však poprvé nepřispělo znečištění ovzduší, ale jedovaté látky, které se dostávají do podzemních vod a půdy.
 

Hladina nebezpečných látek vypouštěných do ovzduší klesla mezi lety 2000 a 2001 o 5,5 %, zatímco znečištění vodních toků a zásobáren podzemních vod vyrostlo o 18,7 %. V celých Spojených státech se za stejné období zvýšil objem vypuštěných škodlivých látek jak do vzduchu, tak do vody a půdy o 5 %. Od roku 1988 kdy EPA začala shromažďovat data do „Seznamu toxických látek vypouštěných do životního prostředí“ (TRI), zůstává Texas stále čtvrtým největším znečišťovatelem mezi státy USA.

Důvodem je zřejmě fakt, že státní správa Texasu se zaměřuje dlouhodobě pouze na problémy s ovzduším, které mají na svědomí rafinérie a petrochemický průmysl. Například oblast kolem Houstonu není schopná dostát federálním limitům hodnot přízemního ozónu již celých deset let. „Státní plán čistého ovzduší je zaměřen především na průmyslovou výrobu ve velkých městech,“ říká Cyrus Reed z Texaského centra politických studií, vydavatel „Almanachu životního prostředí Texasu“. „Těžký průmysl byl pod přísným dohledem nucen k výraznému snižování exhalací, zatímco činnost vedoucí ke znečišťování povrchových i podzemních vod byla pod daleko menším tlakem,“ dodává Reed.

Jenže v Texasu funguje celá řada průmyslových společností, které by se měly podělit o zodpovědnost za zatěžování životního prostředí. Například v roce 2002 továrna na zpracování kuřecího masa výrazně přispěla k místnímu znečištění, když do odtokových kanálů nechala vypustit na 500 tun odpadů vzniklých novým způsobem omývání kuřat. Jediná kuřecí továrna, která navíc vypouštěla odpadní vody zcela legálně, je tak zodpovědná za bezmála čtvrtinu ročního nárůstu znečištění uvedeného ve výroční zprávě EPA.

„Stát se vždycky zaměřoval na chemický průmysl,“ říká Jon Fisher z Rady chemického průmyslu Texasu. „Měření EPA pomůže změnit tento pohled. Konečně se ukazuje i na další průmyslovou výrobu, která také produkuje skleníkové plyny, splašky nebo pevný odpad.“ V roce 2002 znečištění způsobené zpracováním dřeva, potravinářským průmyslem a výrobou textilu a elektroniky stouplo, zatímco ekologické škody způsobené ropným a chemickým průmyslem se snižují.

Texaská Komise kvality životního prostředí, která dohlíží na dodržování ekologických zákonů platných ve státě, prohlásila, že plán zlepšení kvality ovzduší není důvodem snížení exhalací i dalšího znečištění způsobeného provozem rafinérií a chemických továren. „Data o kvalitě ovzduší ukazují zlepšení, jenže k měření kvality došlo ještě před zavedením státního plánu do praxe,“ říká tisková mluvčí Andrea Dawidczik. „Ekonomické problémy a objemy výroby mohou být tím rozhodujícím faktorem.“

Podle článku Dina CappielihoHouston Chronicle 25. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist