https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-nesouhlasi-se-stavbou-spalovny-odpadu-v-elektrarnach-opatovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové nesouhlasí se stavbou spalovny odpadů v Elektrárnách Opatovice

24.3.2023 00:39 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Město Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic nad Labem. Radní města v úterý přijali usnesení, v němž žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí (EIA) k přepracování a doplnění, nebo o vydání negativního stanoviska. ČTK to řekl náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09), do jehož gesce spadá ochrana klimatu a energetika. Stavbu nazvanou Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) chystá firma Elektrárny Opatovice (EOP) podnikatele Daniela Křetínského. Podle EOP jde o moderní technologii, která v regionu schází. S připomínkami Hradce Králové se EOP podle mluvčí Hany Počtové vypořádaly v předložené dokumentaci EIA.
 
"Dle názoru města kapacita ZEVO významně překračuje potřeby regionu, v důsledku čehož bude ZEVO generovat negativní vlivy na životní prostředí a obyvatelstvo města," uvedl Řádek. Město také opět žádá, aby bylo do procesu EIA a správních řízení zařazeno mezi dotčené územní samosprávné celky. Dokumentaci EIA k zařízení elektrárna zveřejnila v únoru.

Plánovaná kapacita spalovny 150 000 tun odpadů za rok je podle Řádka příliš velká. Uvedl, že Hradec Králové hodlá jít cestou důsledného třídění a recyklace tak, aby v roce 2030 produkoval k ukládání na skládku jen kolem 8000 tun komunálních odpadů.

Předložená EIA podle Řádka tento plán města nezohledňuje. "I kdyby Pardubice měly ke spálení 20 000 tun, tak to nějak nevychází," řekl Řádek. Dodal, že velká kapacita spalovny by u obcí snižovala motivaci k recyklaci odpadů. Již dříve město vyjádřilo obavu, aby se vzhledem k navrhované kapacitě spalovny nedovážel odpad z velmi širokého okolí či až z Polska.

K projednávanému záměru mělo podle Počtové město možnost se vyjádřit již ve zjišťovacím řízení, čehož také využilo. "Se všemi připomínkami jsme se vypořádali v rámci předložené dokumentace EIA," uvedla mluvčí. Nyní je podle ní projekt ve fázi, kdy je posouzení relevantnosti dalších připomínek již na ministerstvu životního prostředí.

"ZEVO Opatovice je koncová moderní technologie, která našemu regionu schází a reflektuje diskutované potřeby od vedení krajů, měst a obcí," uvedla mluvčí EOP.

Zabránit stavbě spalovny se snaží změnou územního plánu obec Čeperka, v jejímž katastru by měla spalovna vyrůst. Současný územní plán Čeperky spalování odpadu v lokalitě umožňuje, po změně by ale mělo jít jen o odpad vzniklý v areálu elektrárny.

Teplo by spalovna dodávala do systému centrálního zásobování teplem Elektráren Opatovice, z nichž teplo proudí do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí. Podle mluvčí EOP Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterým chce postupně nahradit hnědé uhlí. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

24.3.2023 06:41
No jo, nimby. Ale odpadu mají nadbytek.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.3.2023 06:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
A taky schválnost Pardubicím. A to z Opatovic berou teplo i do Hradce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.3.2023 06:48 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2023 07:38
Spalování komunálních odpadů pro výrobu tepla a elektřiny je efektivní způsob jak omezit negativní dopady produkce odpadů, jehož množství nadále narůstá.

Postoj H.K. celkem nechápu a jejich teze o recyklaci odpadů mám za vymyšlené a nereálné.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.3.2023 08:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlasím, a vyjadřující se pokrytec z Hradce Králové nám zjevně neřekl všechno a to podstatné nám zamlčel.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.3.2023 09:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Připomínám to stále.
exkurze do Vídně, by potřebovali všichni ti odpůrci. Tam mají spalovnu - dnes vlastně uprostřed města, už přes 50let.
A ty úspory za dopravu + přínos pro ekologii/emise !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2023 07:38
Všechny města odmítající spalovny by měly mít skládky odpadků uprostřed města, aby pochopili, že do budoucna těmi odpadky zarostou jako nyní Paříž. Ta je příkladem i pro mudrlanty, kteří opovrhují "sockami" pracujícími u svozu odpadů, úklidu a u jiných mizerně placených zaměstnání. Teprve nyní si možná uvědomí, že každé povolání je pro chod společnosti potřebné a že
podceňovat mizerně placené "socky" je krátkozraké. Bez spaloven vytváříme
časované bomby u kterých dříve a nebo později dojde k "výbuchu", protože
každá směsná skládka obsahuje sajrajty, které se mohou projevit později.
Odkládání problémů na potomky je pohodlné, ale krátkozraké, protože může
dohnat k zodpovědnosti už i stávající generace.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.3.2023 08:59 Reaguje na Břetislav Machaček
1**
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

24.3.2023 08:20
Kapacita ZEVO je zcela správně nadimenzována na oba kraje, tzn. 150 000 tun na 1 milion obyvatel. Oba dotčené kraje mají tento počet obyvatel. Je to také dost racionální kapacita v porovnání vynaložených investic na takovou stavbu. Důležitým faktorem pro realizaci takové stavby je také skutečnost, že je kam dávat vyrobenou energii.
Pan náměstek místo, aby byl rád, že mu někdo "vytrhne trn z paty", tak blouzní o třídění odpadu.
Odpovědět
va

vaber

24.3.2023 09:21
pokud bude spalovna postavena v areálu elektrárny, asi lepší místo není,
otázka je ,co chtějí spalovat ,odpad z okolí, nebo se bude vozit z daleka nebo i z ciziny, kdo ví
plány na to, jak si v Hradci odpad vytřídí a moc ho nebude, asi nejsou reálné,
možná všichni trochu lžou
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.3.2023 11:54
Náměstek primátorky, který rozhodl, je z TOP 09 a tím je to dané. Měl by lidem vysvětlit alternativy k ZEVO, odvoz nebo skládkování, vč. EIA a ekonomiky, a pak vyhlásit referendum o jednotlivých možnostech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist