https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrozi-ztrata-duvery-mezi-bohatymi-a-chudymi-zememi-rekl-na-cop27-guterres
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrozí ztráta důvěry mezi bohatými a chudými zeměmi, řekl na COP27 Guterres

18.11.2022 01:12 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Na letošní konferenci o klimatu COP27 hrozí ztráta důvěry mezi bohatými a chudými zeměmi. Den před oficiálním koncem konference to uvedl generální tajemník OSN António Guterres. Vyzval také k dohodě ohledně fondu, který by chudším zemím kompenzoval ztráty a škody způsobené klimatickými změnami. Právě tato otázka rozděluje účastníky konference, kteří stále nenalezli shodu na závěrečném dokumentu, uvedla agentura AP.
 

"Čas řečí o škodách a ztrátách vypršel," uvedl v prohlášení Guterres. Podle něj nastal čas, aby svět ukázal, že je ochotný pomoc státům, na které změny klimatu doléhají nejvíce a že je schopný výrazně snížit emise skleníkových plynů. Podle generálního tajemníka OSN hrozí "ztráta důvěry mezi Jihem a Severem, mezi rozvinutými a rozvíjející se ekonomikami".

Vytvoření fondu, který by financovaly bohaté státy, na kompenzaci ztrát a škod způsobených v chudších zemích klimatickými změnami, patří mezi body, na kterých se účastníci COP27 nebyli zatím schopni shodnout. V minulosti tyto snahy odmítaly Spojené státy a další západní země. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková včera uvedla, že by do fondu měla přispívat i Čína, pokud výrazně nesníží své emise skleníkových plynů. Čína je v současnosti zemí s nejvyššími emisemi oxidu uhličitého, stále však patří mezi rozvíjející se ekonomiky.

Podle zahraničních agentur hrozí, že se do pátku nepodaří najít shodu na konečném prohlášení. Vesměs negativní odezvu vyvolal návrh závěrů, který předložilo egyptské předsednictví konference. Podle agentury AP mnozí vyjednavači označili dvacetistránkový text za příliš dlouhý a vágní. Navíc text údajně obsahuje i usnesení, o kterých se vůbec nejednalo. Zmiňuje například závazek rozvinutých zemí dosáhnout do roku 2030 negativních emisí oxidu uhličitého. To by znamenalo, že by kompenzační opatření převyšovala emise. USA a EU přitom chtějí podle nynějších plánů dosáhnout rovnováhy, takzvané uhlíkové neutrality, až kolem roku 2050.

Podle agentury AP zástupci některých chudších zemí odmítají konferenci opustit bez dohody nad fondem. "Hodiny tikají," řekla pákistánská ministryně životního prostředí Sherry Rehmánová. Její země letos zažila ničivé povodně, které připravily o život kolem 1500 lidí. Fond by měl vyplácet kompenzace právě za přírodní pohromy, jejichž sílu a dopady změny klimatu zvyšují.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.11.2022 07:37
žádné bohaté země nejsou, jsou jen více zadlužené a méně zadlužené. Měli bychom si nepokrytecky uvědomit, že ti, co jsou dnes chudí před sto lety žili v džungli. Na to, aby nás dohnal Egypt nebo Alžír, to by museli "běhat" jinou rychlostí ale až na to, že z té rychlosti v Evropě už máme infarkty a psychické problémy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.11.2022 07:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Navoněná bída, tomu říkali předkové.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.11.2022 07:49
Ztráta důvěry mezi bohatými a chudými ( lidmi ), už dávno funguje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2022 11:46 Reaguje na smějící se bestie
Ta totiž nikdy neexistovala.
Lidskou společnost drželo pohromadě náboženství, jeho ztráta je jedním z hlavních důvodů dnešního rozpadu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.11.2022 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Náboženství naopak zahájilo konec soudržnosti lidí, protože
začalo lidi rozlišovat na věřící a nevěřící, na nepracující
duchovní, mnichy, jeptišky a ty, kteří povinně pracovali
na církevních majetcích. No a taky spolupracovali s bohatými
a "umravňovali" poddané, aby nerebelovali proti nim a církvi. Byli to vždy chytráci ovládající ty nevzdělané a
i já si ještě pamatuji mše v latině, kterým obyčejní lidé
nerozuměli. Církve jsou i za většinou válek, křivd a tak
chápu i vás. Jste věřící, což vám brání církev kritizovat
a pouze tupě věřit. To se projevuje i vaši vírou věřit
autoritám a samostatně nepřemýšlet. Takové ovečky církve
potřebují a vlády států taky. Hlupák věří a moudrý člověk myslí!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist