https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-hudba-nam-muze-uskodit?apc=/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-hudba-nam-muze-uskodit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I hudba nám může uškodit

6.1.1999 14:17 | PRAHA (EkoList)
Před třemi lety vznikla při České hudební společnosti Hudební ekologická společnost - Hudekos. Zabývá se problematikou hudebního hluku, který je součástí akustického smogu.
 

Dnes jsme na každém kroku obklopeni hudbou, již už téměř nevnímáme. Hudba je slyšet na veřejných prostranstvích, v dopravních prostředcích, v restauracích. Nevhodně produkovaná hudba přitom může působit nepříznivě na lidskou psychiku. Například Prof. MUDr. Jiří Havránek CSc., který s Hudekosem spolupracuje, říká o hudebním doprovodu mluveného slova: "Z fyziologické akustiky vyplývá, že se zvuky při současném poslechu vzájemně ‚maskují'. Pro docílení zřetelné srozumitelnosti je třeba, aby řečový signál byl alespoň 10 dB nad úrovní maskujícího hluku (pozadí doprovodné hudby). Nerespektování zákonitostí maskování, kterého jsme svědky ve vysílání řady programů v rozhlase a televizi, způsobuje obtíže posluchačům."

Cílem Hudekosu je "omezení vnucování hudby nezúčastněným osobám v prostředí a čase, kdy hudba nemůže plnit své kulturní a rekreační poslání." V žádném případě to však neznamená, že by Hudekos byl proti hudbě obecně.

Naopak, respektuje potřebu všech hudebních žánrů a podporuje zejména "zušlechťující a náročnou hudbu, která ve své podstatě předpokládá větší soustředění a tím chrání člověka od závislosti na škodlivých hudebních kulisách." Člověk se skutečně může stát závislým na hudebním pozadí. Mnoho lidí, jakmile přijde domů, pouští hudbu, aniž by ji vnímali; když je kolem nich ticho, působí to na ně naopak rušivě.

Hudekos na nebezpečí hudebního hluku pouze neupozorňuje, ale snaží se i aktivně ovlivňovat současný stav zákonů a norem. Nejdůležitějším krokem v současné době je prosazení některých změn v právě projednávaného zákonu o ochraně veřejného zdraví. Ing. Jan Stěnička má za to, že nyní platný hygienický předpis, vydaný na základě vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 13/1977 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, stanovuje, že pro vyhovění stížnosti stačí svědecky dokázaný hluk. Nový zákon tuto možnost vypouští.

Bližší informace o Hudební ekologické společnosti získáte na adrese: Česká hudební společnost, Janečkovo nábřeží 59, 150 00 Praha 5, tel.: 530868, 531582, 532171.


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist