https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-setri-jestli-slevarna-neporusila-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce šetří, jestli slévárna neporušila zákon

14.11.2002 16:44 | LIBEREC (ČIA)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) šetří, zda slévárna hliníku Ernst Bröer v Liberci neporušila rozhodnutí úřadu o zastavení výroby. Firmě hrozí pokuta od pěti tisíc až do pěti milionů korun. Výše pokuty se odvíjí podle míry znečištění ovzduší. "Naši inspektoři zjistili, že část zařízení slévárny byla v provozu, přestože jsme slévárnu zastavili k 31. říjnu pro porušování platných norem," uvedla dnes pro ČIA mluvčí ČIŽP Eva Rolečková.
 

Firma dostala od stavebního úřadu po tomto datu povolení pouze ke zkušebnímu provozu nových filtrů na odsávání hliníku. Podle Rolečkové není zatím jasné, zda spuštěné zařízení bylo v souladu s tímto povolením. Místní lidé upozornili, že podle dýmu a zápachu slévárna zřejmě pracuje i přes vydaný zákaz.

Prokurista firmy Vítězslav Ryvol však podezření odmítl. "Udělali jsme vše proto, abychom splnili požadavky inspektorů, filtry jsme namontovali a dokonce už proběhla i kontrola inspekce. Žádné rozhodnutí jsme však zatím nedostali a výroba stojí. Správní řízení, které s námi zahájila inspekce životního prostředí, ještě neskončilo," řekl Ryvol. Společnost podle něj vykazuje kvůli nucené odstávce denní ztrátu ve výši 12,5 tisíce eur, to je zhruba 375 tisíc korun. Zhruba 90 pracovníků si musela vzít dovolenou, některým firma poskytla náhradní pracovní náplň.

Proti hliníkárně, která stojí ve vilové čtvrti v blízkosti centra Liberce, vystupuje již delší dobu sdružení Lidé pro Liberec. Lidé z okolí továrny si dlouhodobě stěžují na zdravotní potíže způsobené jejím provozem. Upozorňují na nepřiměřený na hluk, prach a zápach a požadují proto úplné ukončení výroby. Jak Ryvol uvedl, firma nechala provést kvůli stížnostem měření hluku, emise a imise. "Měření neprokázala překročení povolených limitů," řekl.

Slévárnu v Liberci provozuje od roku 1994 německá firma Ernst Bröer. Původně zde měla sklad hliníku. V roce 1997 společnost zahájila slévárenskou činnost. Sdružení Lidé pro Liberec opakovaně připomíná, že firma nemá od stavebního úřadu povolení k hutní výrobě. Podle Ryvola firma zakoupila pozemek v průmyslové zóně Liberec Jih, kam výrobu přestěhuje. Původně měla výrobu v nové hliníkárně zahájit v roce 2005. Kvůli problémům s ekologickými aktivisty chce však zahájení provozu o rok urychlit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist