https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/intenzivni-dest-z-minuleho-tydne-nasytil-pudu-v-temer-celem-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Intenzivní déšť z minulého týdne nasytil půdu v téměř celém Česku

17.4.2023 14:04 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Intenzivní déšť, který zasáhl Česko minulý týden ve čtvrtek a v pátek, dokázal téměř na celém území republiky dosytit půdu do hloubky jednoho metru. A to i díky tomu, že srážky byly nejvydatnější na poměrně suché jižní Moravě, vyplývá z informaci, které na twitteru zveřejnili tvůrci projektu Intersucho a Jáchym Brzezina z Českého hydrometerologického ústavu. Půda je tak nyní prakticky v celé zemi nasycena průměrně či dokonce nadprůměrně ve srovnání ve stavem v letech 1961 až 2010.
 

Podle dat z meteorologických stanic napršelo na řadě míst jižní Moravy za dva dny více než 50 milimetrů srážek, hodně pršelo také na Vysočině a v jižních Čechách. Za dva dny tak na jižní Moravě napršelo o polovinu více, než je průměrný úhrn za duben za roky 1991 až 2020. Srážkové úhrny slábly směrem na sever a nejnižší byly na severozápadě a severovýchodě republiky. Nejnižší úhrn srážek zaznamenala Lysá hora v Beskydech, a to jen šest milimetrů. V Kopistech na Litoměřicku spadlo o milimetr více, v Ústí nad Labem 13, v Karlových Varech deset.

Tomuto rozložení srážek odpovídá i sobotní mapa nasycenosti půdy. Zatímco ve většina republiky je zcela nasycená a většina jižní Moravy vykazuje nasycenost mezi 70 až 90 procenty, nepříznivá situace zůstává v Poohří. Zemědělce tam trápí malá zásoba vody, která se může velmi rychle změnit v sucho. Nasycenost půdy je nejčastěji mezi 30 a 50 procenty a voda chybí zejména v hlubší vrstvě od 40 centimetrů do jednoho metru, vyplývá z mapy, kterou zpracovali tvůrci Intersucha.

Dostatek, nebo dokonce přebytek vody je dobrou zprávou pro vegetaci. "Přebytek nyní není problém, rostliny vodu rychle transpirují," uvádí Intersucho. Voda přišla nyní vhod jak pěstitelům ovoce, tak polních plodin, které postupně vzcházejí. Například na Znojemsku či Břeclavsku nyní za dva dny napršelo výrazně více než za první čtvrtletí dohromady a pro zemědělce v těchto sušších oblastech tak přišel vydatný déšť na poslední chvíli, aby plodiny výrazněji nepoškodilo sucho.

Dostatečná zásoby vody v půdě je pozitivní také pro obnovu lesů, tedy pro sazenice vysazované loni na podzim či letos na jaře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.4.2023 15:17
Intenzivní déšť ?
Tady většinou " májový deštíček ", je to trvalo pár dní. Byly doby, kdy pršívalo takhle i déle než týden.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.4.2023 15:27
Jedná se o jasný signál, jak rychle se klima mění a že sucho bude větší, než ukazovaly i ty nejpesimičtější modely.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

17.4.2023 16:06 Reaguje na Richard Vacek
:) Aspon ale ze je jedna oblast CR kde je mozne stale bedovat - Poohri. Fakt je, ze ten dvoudenni dest na jizni Morave a jinde mel hodnotu nejspis mnoha miliard Kc, nevim zda to nekdo zkousel odhadnout
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.4.2023 18:01 Reaguje na Miloš Zahradník
Důsledek bude velmi negativní. Zemědělci budou mít rekordní úrodu, takže výkupní ceny budou nízké a bude problém vše prodat. Takže budou potřebovat speciální dotační titul aby přežili.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.4.2023 17:34
Čo z toho, keď v Španielsku je stále sucho. Klimatická zmena nám drtí palce a niet úniku. Nakoniec všetci zahynieme pravdepodobne veľmi bolestivou smrťou.
Odpovědět
va

vaber

17.4.2023 17:42 Reaguje na Vladimir Mertan
zahyneme všichni, to je jistota,
ale kdyby povolili Euthanasii, bylo by to bez bolesti ,v klidu, míru a pohodě,
jenže naši politici nás chtějí trápit, sadisti
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.4.2023 16:45 Reaguje na vaber
Ne, náš stát stále ještě považuje křesťanství za své dědictví (i když nechápu proč se na to tenhle zhůvěřilý, komunisticky-národně-ateistický národ odvolává, asi aby tu neměl zlé muslimy a měl před nimi co chránit :D) a sebevražda opravdu křesťanská není.
Buď chlap, ber, co ti pozemský život přinese a neutíkej před tím :*
Odpovědět
va

vaber

19.4.2023 09:37 Reaguje na Anyr
křesťanství dědictví? jaké křesťanství,to které vytvořila církev a praktikuje se, nebo to o kterém se píše v Bibli ,
do mého života církev mluvit nemusí ,ani mi nařizovat co bych měl a co ne,
věřící by se měli těšit až umřou ,vždyť přijdou do Nebe a tam budou štastni a věčně, Země už bude dávno pohlcená Sluncem a věřící budou stále v Nebi,
nebo mají strach,jak mnoho papežů,že u posledního soudu je pošlou do pekla a tam si užijí horší muka než je smrt díky klimatické katastrofě,
poslední soud věřící neoblafnou, tam snadno poznají kdo je dobrý a kdo ne a dostanou odměnu jakou si zaslouží,
to snad víš,jdi se zeptat faráře, ten se vydává za hlasatele té správné boží pravdy,
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

17.4.2023 20:22 Reaguje na Vladimir Mertan
mrknite krapet na vychod, jak pekne lije na arabskym poloostrove. zkuste se u zatopenych wadi zminit o suchu... myslim ze vam budou taky drtit palce ;)
Odpovědět
pa

pavel

17.4.2023 22:26 Reaguje na Vladimir Mertan
zaběhněte si do OBI mají tam slevy na provazy můžete si jeden koupit a zhoupnout se na něm aby jste se netrápil a nežil ve stresu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.4.2023 18:31
Zasákne ta voda do podloží a udrží se tam? Udrží tu vodu "jalovina" bez
rostlinných zbytků? Kolik slunečných a větrných dnů bude stačit, aby bylo
zase půdní sucho? Pomáhejme půdě vracet ji téměř vše, co produkuje a už
nepalme slámu a neokrádejme ji ani o jinou biomasu. Toto je potřeba a
nikoliv ji stále drancovat o biomasu, kterou pracně vyprodukovala. Jinak
přemíra vody v době setí hospodáře netěší, ideální by byla až po zasetí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.4.2023 20:34
V Poohří je dešťový stín, takže nic nového. Morava tu vodu dostala v hodině dvanácté. Ale ostatní zbytek republiky se potýká s mokrem již od začátku března, tak mokré jaro, jako je letos , nebylo hodně dlouho. Jařiny nejsou na mnoha místech doseté a tím nejsou zdaleka míněny kukuřice a to mokro neprospívá ani ozimům. V březnu vždy přišel takový kovaný týden, ranní mrazíky a odpoledne tepleji, což umožnilo zasít z velké části, letos nic, takže se setí a ošetření porostů doslova krade. Ale alespoň se tak nějak dosycují spodní vody.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

18.4.2023 13:37 Reaguje na pavel peregrin
My jsme tady v KV kraji v podzimním a zimním období na tom relativně dobře, v březnu, jak jsem se díval, tu napršelo oproti jižní Moravě dost. Ale zhruba se začátkem dubna se situace otáčí a srážky tu až do září téměř nejsou, ačkoliv jinde jsou povodňové stavy - jako třeba teď.
Zemědělci jsou bohužel bytostně závislí na nějakém optimálním počasí,což spousta lidí nějak nemůže pochopit.
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.4.2023 16:42
Zopakujeme si základy :)

Globální změna klimatu se NE NUTNĚ projevuje LOKÁLNĚ oteplením.
Globální změna klimatu v ČR neznamená, že tu nebude pršet, dokonce se předpokládá, že srážek tu může spadnout i VÍCE a naše podbnebí může být vlhčí, jen srážky budou jinak rozložené a budou mít jinou podobu, než jak bylo zvykem.
Globální změna klimatu NEZNAMENÁ, že "od teď" bude všude vedro a sucho. Globální změna klimatu ZNAMENÁ, že budou stále častější neprůměrné, případně extrémní, projevy počasí, jako je sucho, povodně, tornáda, požáry, zimy bez sněhu, mrazy, a tak podobně.
Stručně, že máme deštivé a chladnější jaro, absolutně a vůbec nevylučuje GZK a obecné, průměrné globální oteplování.

1) https://www.mzp.cz/cz/adaptace_na_zmenu_klimatu
2) https://www.czechglobe.cz/cs/o-globalni-zmene/
3) https://faktaoklimatu.cz/explainery/vliv-klimatu-na-extremy-prirucka
4) https://climate.nasa.gov/
A pro rusofily odmítající, ehm, "manipulativní prozápadní zdroje, které vždy, ve všem a za účelem ZISKU neustále lžou NORMÁLNÍM lidem":
5) https://cyberleninka.ru/article/n/globalnoe-izmenenie-klimata-i-ego-posledstviya
6) https://tass.ru/spec/climate - jedná se o RUSKOU STÁTNÍ ZPRAVODAJSKOU AGENTURU.

A i tak, gigantické, jízlivé, vševědoucí české ego zvládne odmítnout vše, co se mu nelíbí, protože musí vyhrát za každou cenu. Takový národní affix :)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.4.2023 10:10 Reaguje na Anyr
A přitom největší extrémy byly za doby ledové. Největší výkyvy teplot, největší vichry. Meziledová doba je doba s vysokou vlhkostí v ovzduší a jak všichni víme, takový vlhký vzduch má mnohem vyšší tepelnou kapacitu než vzduch suchý a bylo by potřeba víc energie na jeho zahřátí. Proto taky v meziledové době nejsou takové teplotní gradienty mezi dnem a nocí, zimou a létem, rovníkem a pólem (k tomu taky přispívá zvýšená oblašnost v době meziledové).
No a když nejsou teplotní gradienty, není ani hlavní "motor", který pohání vítr, nebo třeba i mořské proudy. Proto méně fouká a mořské proudy zpomalují.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

19.4.2023 16:42 Reaguje na Anyr
To je asi príčina, ego odmieta všetko čo sa mu nepáči. Prešiel som si odkazy, nikde nie je vysvetlené prečo by malo oteplenie prinášať: "Stále častější neprůměrné, případně extrémní, projevy počasí, jako je sucho, povodně, tornáda, požáry, zimy bez sněhu, mrazy, a tak podobně"
Pre doplnenie a otestovanie vedomostí o klíme odporúčam si prejsť nasledovný test: https://ziva.avcr.cz/files/ziva/zakuklena-doba-ledova.pdf Obzvlášť pozorne sa zamyslite nad obrázkom č. 4a :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.4.2023 09:35
Fajn. A chlad pomůže, aby se voda vsákla hlouběji a rozprostřela. Ale jak dlouho 30 let zanedbaná půda tu vodu udrží.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist