https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/invazni-rak-mramorovy-se-objevil-v-minulych-letech-i-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Invazní rak mramorový se objevil v minulých letech i v Česku

27.1.2017 00:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček
Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
V Praze a na severu Čech zaznamenali ekologové v loňském a předloňském roce první nálezy "mramorového" raka (Procambarus fallax f. virginalis). Tento původem severoamerický druh může českou přírodu ohrozit rychlým rozmnožováním i přenášením račího moru na domácí druhy. Druh je i na unijním seznamu invazních druhů. O výskytu raka informuje Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

První rak tohoto druhu byl objeven na podzim roku 2015 v parkovém rybníčku v pražském Proseku, druhý nález pochází z loňského léta z vodní plochy na Radovesické výsypce nedaleko Bíliny, informuje Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). Na obou lokalitách byli podle biologů raci zřejmě schopni i přezimovat a přivést na svět potomstvo.

Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček. "K založení životaschopné populace tak postačí jediná samička, která se dostane do volné přírody," vysvětlují odborníci. Navíc je tento druh podle nich podobně jako další zavlečené severoamerické druhy raků přenašečem račího moru - fatálního onemocnění pro naše domácí druhy, raka říčního a raka kamenáče.

Proto je podle AOPK žádoucí, aby se tento druh nerozšířil do našich vod. Za důležité považují zejména, aby chovatelé nevypouštěli raky ze svých akvárií, hlásily se nové nálezy tohoto raka ve volné přírodě a tito korýši se z ní rychle odstranili.

Jelikož je druh součástí tzv. unijního seznamu invazních druhů, obchod, chov a vypouštění by mělo být zakázáno ihned, jak bude novelizována česká legislativa v oblasti invazních druhů, připomíná AOPK.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist