https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/irske-killarney-vymytilo-jednorazove-kelimky-na-kavu-rocne-tvorily-tuny-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Irské Killarney vymýtilo jednorázové kelímky na kávu, ročně tvořily tuny odpadu

15.10.2023 19:46 (ČTK)
"Je to opravdu chytré. Je to stejné, jako když člověk uvažuje, jak zorganizovat odpad, který vytváří. Je to o zvyku," uvedla jedna ze zákaznic. Ilustrační foto
"Je to opravdu chytré. Je to stejné, jako když člověk uvažuje, jak zorganizovat odpad, který vytváří. Je to o zvyku," uvedla jedna ze zákaznic. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | teamtime / Depositphotos
V irském Killarney už si lidé kávu v jednorázovém kelímku nekoupí. Město totiž kelímky na jedno použití vymýtilo a pochvaluje si, že tak snížilo roční objem odpadu o 18,5 tun, uvedl deník The Guardian. Dříve totiž končilo v koších po městě asi 23 000 těchto kelímků za týden, což je přes milion ročně.
 

Kelímky tak plnily koše na ulicích po městě, které má asi 14 500 obyvatel, a mohly být k vidění i podél cest v okolních lesích. "Bylo to jako mor," popsal Michael Gleeson, předseda občanské iniciativy Killarney Looking Good (Dobře vypadající Killarney).

Killarny je teď první irské město, které postupně upustilo od kelímků na kávu na jedno použití. Gleeson doufá, že iniciativou se budou inspirovat další města po celém Irsku i za jeho hranicemi.

Když si chce člověk koupit v Killarney kávu s sebou, musí si buď do kavárny přinést vlastní kelímek nebo zaplatit zálohu dvě eura (zhruba 50 korun). Za ní dostane znovupoužitelný kelímek. Když ho vrátí, kavárna mu na oplátku vrátí zálohu. Do iniciativy se zapojilo 50 místních podniků včetně továrny, do níž si nyní mají zaměstnanci nosit vlastní kelímek.

"Je to skvělý nápad," uvedl 43letý Paul McClure z amerického San Diega, kterého zastihli novináři v Killarney. Uvedl, že proti zaplacení zálohy nic nemá. Kelímek může vrátit na 400 různých místech po celém Irsku, která se zapojila do širší kampaně na snížení odpadu. Je mezi nimi i dublinské letiště.

Nápad přivítala také Islanďanka Thorunn Einarsdottirová, která si vychutnávala kávu v místní kavárně. "Je to opravdu chytré. Je to stejné, jako když člověk uvažuje, jak zorganizovat odpad, který vytváří. Je to o zvyku," uvedla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

15.10.2023 21:08
Irské město Killarney rulez!!!
Tento způsob řešení jednorázových kelímků na kávu by se měl zavést na celém světě.

Aplikují to i na několika místech v ČR, bohužel jsem se s tím zatím setkala jen velmi vzácně. Nosím v kabelce nebo baťůžku termohrnek běžně, někdy mi ale odmítnou do něho kávu v rámci take-away naservírovat, prý z hygienických důvodů nebo jen prostě personál nechce či nesmí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist