https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italka-nafotila-kalendar-osvobozenych-laboratornich-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italka nafotila kalendář osvobozených laboratorních zvířat

13.12.2020 01:33 | ŘÍM (ČTK)
Totarová fotila ve chvíli, kdy na sobě zvířata poprvé pocítila sluneční paprsky, poprvé šlapala po trávě a lidské ruce pro ně poprvé nebyly zdrojem bolesti a strachu, ale bezpečím.
Totarová fotila ve chvíli, kdy na sobě zvířata poprvé pocítila sluneční paprsky, poprvé šlapala po trávě a lidské ruce pro ně poprvé nebyly zdrojem bolesti a strachu, ale bezpečím.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italka Rachele Totarová má 37 let, je veganka a milovnice zvířat a hlavně jejich fotografka. Pomáhá jim svými snímky dostat se z útulků a najít nové majitele. Teď sestavila kalendář z fotografií laboratorních zvířat zachycených ve chvíli, kdy se jim poprvé otevřely klece a výběhy a cesta ke svobodě. Výtěžek z prodeje bude využit na charitativní účely, informuje server Livekindly.
 

"Každé zvíře je někdo, ne něco. Oni cítí, milují, bojí se, jsou jedineční, navazují kontakt s ostatními a hlavně mají právo žít. Jakmile si to uvědomíte, už na to nikdy nezapomenete," říká Italka, která pracuje pro italskou charitu La Collina dei Conigli (králičí kopec), která se specializuje na záchranu laboratorních zvířat.

Totarová tam jezdila šest let fotografovat králíky, zajíce, myši i krysy používané předtím k experimentování. Z těchto záběrů je složen její kalendář. "Osud některých z těchto tvorů je zajímavější, než by si člověk dokázal vymyslet. Rozhodla jsem se zachytit jejich reakci ve chvíli, kdy se poprvé ocitli mimo klec," řekla Totarová. Většina z nich svět za plexisklem svého vězení nikdy předtím nespatřila.

Totarová fotila ve chvíli, kdy na sobě zvířata poprvé pocítila sluneční paprsky, poprvé šlapala po trávě a lidské ruce pro ně poprvé nebyly zdrojem bolesti a strachu, ale bezpečím.

Prostřednictvím svého objektivu Italka pomáhá také najít nový domov pro zvířata z útulku, jak se o to snaží nezisková organizace HeARTs Speak sdružující umělce z celého světa milující zvířata. Totarová říká, že fotografie má velkou moc coby prostředník, který dokáže najít krásu na nečekaném místě. "Fotografie, to je pro mne spojení mezi tím, co fotím, a tím, kdo se na to dívá, nakrátko mu jenom prostě půjčím své oči."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.12.2020 07:24
Dnes už si každý může vybrat jestli bude kupovat věci, které byly testovány na zvířatech nebo u výroby/produkce kterých byla zvířata jakkoliv trýzněna a nebo jestli v sobě najde špetku soucitu a empatie a bude podporovat rozumné výrobce a producenty čehokoliv.... platí to napříč celým trhem a napříč všemi výrobky...

Samozřejmě mnoho věci (hlavně potravin a různé "drogérie") si každý může vyrobit doma ze základních surovin a bez spousty dalších negativ...

Vše je vědomá volba.....
Odpovědět

Jirka Černý

14.12.2020 11:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Když už tak je potřeba být důsledný, jinak je to jen pozérství. Dost by to začlo skřípat v případě jakékoli nemoci protože naprostá většina léků a lékařských postupů byla v njaké fázi odzkoušena na zvířatech. Pak přeji hodně štěstí při léčení rakoviny heřmánkovým čajem.
Odpovědět
Lucie Kubelková

Lucie Kubelková

15.12.2020 08:31 Reaguje na Jirka Černý
Léky jsou (zatím) problém, ale kosmetika, drogerie, krmiva (jo, i ta se testují a někdy dost nehezky), ale třeba i roztoky na kon. čočky, barvy - vše lze kouit netestované a bez podílu na tomhle utrpení...
Odpovědět
KK

KarolinaJ KJ

14.12.2020 14:01
...a co třeba rakovinu přijmout a prostě umřít? Nebo si budeme hrát na dlouhověkost a léčení za každou cenu, zkoušet již vyzkoušené ať máme silnou a zdravou populaci starců...achjo. Pokusy na zvířatech jsou jenom skvělej byznys...jo a pro úplnost-maso jím...
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

14.12.2020 14:28 Reaguje na KarolinaJ KJ
...a mladá a zdravá...
Az tu rakovinu budete mít, jsem zvědav, jestli vám ten názor vydrží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2020 15:56 Reaguje na Jan Olejníček
...taky b..á a asi má recept na věčné mládí a zdraví.
Co tak ho prozradit těm těžce nemocným a nenechávat si to
sobecky pro sebe. Kdo to nezažil, tak mudruje a pak se
z toho potentuje.
Odpovědět
Lucie Kubelková

Lucie Kubelková

15.12.2020 08:36 Reaguje na Břetislav Machaček
co tak zhurta? Léky stejně postupují na min. dva testy na lidech, i sami farmaceuti potvrzují, že testovat každý lék na zvířatech není úplně nezbytné. V Evropě je navíc závazný předpis, že všechny testy, které lze nahradit testováním na tkáních, na zvířatech testovat nesmí. Občas se někdo pokusí to obejít, skandál, který pak následuje, je většinou pro laborku konečná. Novou akreditaci už jí nikdy nikdo nedá.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 10:02 Reaguje na Lucie Kubelková
Sama píšete, že každý lék se testovat na zvířatech
nemusí. Přesto někdy se musí před testování na lidech použít i ta zvířata. Nesouhlasím se zbytným testováním na různou kontroverzní kosmetiku, kde
zastávám názor, že mladá holka to nepotřebuje a
staré to nepomůže( prosím nadsázka na "zázračné"
omlazovací krémy atd.)a jiné kontroverzní pokusy.
Ale já kritizoval diskutérku KarolinuJ, která
je i proti testování léků na rakovinu a radí
lidem rovnou bez léčení umřít. To už není pouhá
ochrana laboratorních zvířat, ale nabádání k
likvidaci nemocných rakovinou. To musím prosím
zkritizovat a klidně i ostřeji. Ta slečna, či paní
očividně přestřelila a pokud máte stejný názor,
tak i vy. Bez utrpení těchto zvířat by trpěli
lidé a možná to časem oceníte i vy, ač to nikomu
nepřeji.
Odpovědět
Lucie Kubelková

Lucie Kubelková

15.12.2020 10:58 Reaguje na Břetislav Machaček
paní má i něčem trochu pravdy, byť je to poněkud kontroverzní názor. V tom "léčení" za každou cenu, zachraňování do poslední chvíle. Leckdy na to má jiný názor sám nemocný (a třeba jej raději ani před blízkými nevysloví). a jiný jeho okolí. Děda pracoval roky v LDN a já si tam vyslechla tolik příběhů. Někdy je snazší se vypovídat někomu cizímu... Léčit, či spíše udržovat při životě znovu a znovu operace, léky tyhle a pak tyhle, rehabilitace, co nikam nevede... Byli tam lidé staří, co ani nevěděli, kde jsou. Věděli jen, že už tohle nechtějí podstupovat, mladí lidé třeba po vážných nehodách....byli naoko stateční před svojí rodinou. Paní Karolína opravdu kousek pravdy má. A k tomu testování - poněvadž to je předmětem článku - testujete se zbytečně mnoho a velmi často zbytečně - viz článek zde na Ekolist o ostrorepech. A až tlak veřejnosti udělá tomuto konec.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 17:38 Reaguje na Lucie Kubelková
Kdo si přeje umřít, ať si klidně umře,
ale neberme šanci těm, kteří chtějí žít
a jedinou možností jsou nově odzkoušené
léky na zvířatech. EU to možná zakáže,
ale zkoušet se to pak bude mimo EU .
Pouze se to prodraží a mnozí vědci odejdou tam, kde jim to dovolí.
Odpovědět
KK

KarolinaJ KJ

14.12.2020 15:39
...a krááásná...A nechcete ty léky na rakovinu nechat testovat na sobě? Dostanete i zaplaceno. Zachráníte spoustu životů...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2020 15:58 Reaguje na KarolinaJ KJ
Doufám, že nemordujete ani roztoče z matrací a mouchám místo
plácačky otvíráte okna, aby mohly letět ven. Z vás musí mít
doma radost!
Odpovědět
KK

KarolinaJ KJ

14.12.2020 17:06
...ne, nemorduju roztoče - jsou mrňavý a blbě se chytaj . A recept težce nemocným poskytnou naše farmaceutické firmy...A jinak - moje matka "zažila" rakovinu a víte co si od začátku přála? - umřít. Celé takzvané léčení protrpěla. Bylo z ní přesně takové pokusné a "léky" zdevastované zvířátko. Kvalitu života nemusíme ani řešit - zemřela.
Nazdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2020 17:29 Reaguje na KarolinaJ KJ
Kdo si předem přeje umřít, tak musí mít nějaký důvod a mnohdy to
je psychického rázu, když mu chybí " motor" života. Možná tak
postrádala ten motor i v rodině, která ji už odepsala. Mnoho
lidí minimálně léčením oddálí smrt o mnoho let a jsou lidé, kteří
se i zcela vyléčí a ti by s vámi nesouhlasili. Moje matka ji
měla třikrát, vždy po deseti létech, užila si mnoho utrpení,
ale i mnoho radosti mezi těmito cykly. Poslední cyklus byl ale
už konečný a ta by s vámi nesouhlasila, že nemá smysl bojovat
a chtít se vyléčit. To chtěla i naposled, protože se necítila
někým odepsána. Myslím, že těch dvacet let života stálo za
pár bílých myšek a potkanů, kterým šedivé bratříčky běžně
hubíme, aby nás oni nesežrali. Jinak vám nic nebrání být tím
pokusným zvířetem a riskovat zdraví či smrt. Určitě se najdou
šarlatáni, kteří na vás vyzkouší elixír věčného zdraví, mládí
a krásy. Vy možná ani se svými názory nikomu chybět nebudete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist