https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-tezke-je-dostat-do-prazskych-ulic-34-novych-stromu-vic-nez-byste-cekali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak těžké je dostat do pražských ulic 34 nových stromů? Víc než byste čekali

19.12.2019 10:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Příprava výsadby stromů v Janovského ulici trvala čtyři roky. Začalo se s ní v roce 2015 a až nyní stromo mohy být vysazeny.
Příprava výsadby stromů v Janovského ulici trvala čtyři roky. Začalo se s ní v roce 2015 a až nyní stromo mohy být vysazeny.
Zdroj | Praha 7
Městská část Praha 7 v listopadu vysadila 27 nových stromů v Holešovicích. Dalších sedm v těchto dnech přibylo na Letné v ulici Janovského. K okamžiku, kdy některá z ulic dostane nadílku nových stromů, však obvykle vede dlouhá a trnitá cesta.
 

„Občas se objevují vysoká čísla, kolik se v Praze podařilo vysadit stromů. Je však třeba rozlišovat, kde se tyto stromy nacházejí. Většinou se totiž jedná o lesy nebo parky,“ uvádí starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Dostat stromy do ulic je ale tvrdý oříšek, který je obvykle velmi obtížné rozlousknout. Nesmírně si proto ceníme každého stromu, který se povede vysadit přímo v ulicích, kde v mnoha ohledech zlepšuje prostředí pro život místních obyvatel,“ dodává.

V minulém týdnu bylo v ulici Janovského vysazeno sedm muchovníků, kterým se také říká indiánské borůvky. Jsou to menší, odolné stromy, které dobře snášejí i méně přívětivé prostředí. A tím ulice ve městech pro stromy jsou.

Co vše předchází tomu, než se v ulici objeví stromy?

„Na začátku je výběr ulic, které jsou dispozičně a kapacitně k výsadbě stromů vhodné. Tím je myšlena především dostatečná šíře ulice a chodníku a nebránící umístění pouličního osvětlení, sloupů trolejového vedení apod. Hlavní problém ovšem nastává při řešení kolizí s poduličními sítěmi,“ uvedl radní Prahy 7 pro veřejný prostor a životní prostředí Jiří Knitl.

Prostor pod pražskými ulicemi je protkán hustou sítí nejrůznějších kabelů a potrubí, které výsadbu stromů na většině míst vůbec nepřipouští. Časté a nejvíce problematické jsou kolize s vodovody, plynovody a kanalizací. Pokud se v rámci jednání se správci sítí podaří najít alespoň trochu přijatelné místo pro nové stromy, zpracuje městská část studii realizace.

„Kolizi s některými sítěmi se však v Praze prakticky nedá vyhnout. Také v případě stromů v ul. Janovského bylo potřeba zrealizovat přeložení komunikačních sítí. Zároveň bylo třeba jednat s hasiči, aby umístění stromů, ale také jejich výsledná výška, nepřekážely případnému zásahu,“ vysvětlil Jiří Knitl. Přímo v Janovského ulici proběhly zkoušky s hasičskou technikou. Ty ukázaly, že městská část musí zvolit nižší stromy, než zamýšlela.

Na základě domluvených parametrů vzniká projekt včetně inženýringu a dochází k plánovanému přeložení sítí. Následuje zakázka na dodavatele. Někdy o zakázku není zájem, a proto se vyhlašuje opakovaně.

Samotná realizace zahrnuje přípravné práce, zbudování stanovišť s rabátky, sázení stromů a finální úpravy chodníků. Vše je třeba naplánovat v návaznosti na roční období a počasí.

„S přípravou projektu výsadby stromů v ulici Janovského, který jsme nyní dotáhli do konce, jsme začali již v roce 2015. Jsem rád, že se nám i v takto komplikovaných podmínkách podařilo za uplynulých pět let do ulic Prahy 7 dostat více než 380 nových stromů,“ doplnil starosta Jan Čižinský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist