https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jediny-druh-lemura-ktery-umi-zpivat-ma-smysl-pro-rytmus-jako-lide?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jediný druh lemura, který umí zpívat, má smysl pro rytmus jako lidé

25.12.2021 01:41 | Antananarivo (ČTK)
Vědci zatím netuší, proč indriové oplývají tímto jedinečným talentem. Myslí si, že zpěv se u nich vyvinul, aby mohli komunikovat na dlouhé vzdálenosti a chránit své území.
Vědci zatím netuší, proč indriové oplývají tímto jedinečným talentem. Myslí si, že zpěv se u nich vyvinul, aby mohli komunikovat na dlouhé vzdálenosti a chránit své území.
Indri indri, který je největším z přežívajících lemurů, je jedním z mála zvířat, které má smysl pro rytmus. Vyplývá to ze studie, kterou publikoval odborný časopis Current Biology. Vědci v ní zkoumali, zda je jediný zpívající druh lemura na světě schopen vytvářet rytmické vzorce, a zjistili, že umí dva, které v hudbě dělají i lidé.


reklama

 

Autoři studie definovali rytmus jako "trvalé vzorce, které se skládají ze zvuků a ticha". Serveru CNN to řekla spoluautorka studie Chiara De Gregoriová z Turínské univerzity. Její tým se pokoušel zjistit, zda je tyto vzorce možné objevit i ve zpěvu indriů, který na první poslech připomíná spíše kvílení.

Vědci po 12 letech výzkumu analyzovali 636 nahrávek vokalizací od 39 dospělých indriů a zjistili, že s lidmi sdílejí dva různé rytmické vzorce. Prvním z nich je takzvaná izochronie, která nastává, když jsou mezi tóny rovnoměrně rozmístěné intervaly. Vědci dále zjistili, že tito lemuři zpívají v poměru jedna ku dvěma, kdy je druhý interval dvakrát delší než první. Podle De Gregoriové je možné najít oba typy těchto intervalů například v písni We Will Rock You od britské rockové skupiny Queen.

Další analýza ukázala, že samečci indriů udrželi své tóny déle a dělali ve zpěvu delší intervaly než samičky. De Gregoriová poznamenala, že zpěv vyžaduje značné množství energie a delší intervaly umožňují samcům vydržet zpívat déle.

Shromažďování nahrávek lemurů nebylo snadné. Indriové žijí v korunách stromů ukrytých v hloubi madagaskarského deštného pralesa. Výzkumníci strávili roky jejich sledováním, aby se jim podařilo zpěv zachytit. Vědci zatím i přes letitou analýzu netuší, proč indriové oplývají tímto jedinečným talentem. Myslí si, že zpěv se u nich vyvinul, aby mohli komunikovat na dlouhé vzdálenosti a chránit své území.

"Hudba je důležitou součástí našich životů, ale o jejím smyslu se stále diskutuje," řekla De Gregoriová. "Naše výsledky mohou být důležitým důkazem pro to, jak chápeme původ našich rytmických schopností a naši vášeň pro tanec a hudbu," dodala.

Dalším krokem v jejím výzkumu je zjistit, zda tato ohrožená zvířata umějí zpívat od narození, nebo je to dovednost, které se učí až v průběhu života.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist