https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kalifornane-kvuli-suchu-presazuji-zahrady-pomaha-to-motylum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kaliforňané kvůli suchu přesazují zahrady, pomáhá to motýlům

1.11.2015 01:01 | SACRAMENTO (ČTK)
Ještě před pěti lety Merriman neprodal ani jedinou klejichu, zatímco za letošní léto jich bylo přes 14 000 kusů
Ještě před pěti lety Merriman neprodal ani jedinou klejichu, zatímco za letošní léto jich bylo přes 14 000 kusů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dlouhodobé sucho, se kterým se potýká americký stát Kalifornie, změnilo kvůli úspoře vody zahradnické návyky řady obyvatel, což výrazně prospívá monarchovi stěhovavému. Populace tohoto majestátního babočkovitého motýla s černooranžovými křídly klesla v USA za poslední dvě desetiletí z jedné miliardy na zhruba 60 000 milionů kusů. Informuje o tom agentura AP. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) tento druh označuje jako téměř ohrožený, což znamená, že mu v budoucnu může hrozit vyhynutí.
 

Mnozí majitelé vyprahlého trávníku se kvůli šetření vodou a zákazu zalévání rozhodli do své zahrady vrátit původní kalifornské klejichy, což jsou suchomilné trvalky zvyklé na suché podnebí. Nektar z květů těchto druhů slouží jako monarchova potrava, listy navíc spásají housenky před zakuklením.

Na zvýšenou poptávku suchomilných rostlin reagují zahradnictví. Podle Toma Merrimana, který v kalifornské Vistě prodává původní rostlinné druhy, vzrostly tržby za letošní sezonu o padesát procent. Ještě před pěti lety Merriman neprodal ani jedinou klejichu, zatímco za letošní léto jich bylo přes 14 000 kusů. Po celé Kalifornii a také do dalších pouštních států USA, jako je Arizona, Utah a Nové Mexiko, dodává semenáčky.

Monarchové jsou v Merrimanově zahradnictví všudypřítomní. "Máme kukly na lopatách, máme je na kolečkách. Jsou i v palmových školkách. Jsou všude, i pod stolem. Týdně dáváme na rostliny 500 housenek," řekl s tím, že pokud zmíněné rostliny lidé vysadí, monarchové si je najdou.

Jedním z těch, kdo svou zahradu přizpůsobuje suchým podmínkám, je Anya Shortridgeová. Loni ve své zahradě vysadila několik rostlin, dnes jich má přes stovku a pečlivě sleduje, jak na ně monarchové kladou vajíčka. Za letošní sezonu tak přírodě vrátila přes stovku motýlů.

Někteří experti výsadbu suchomilných rostlin sledují s obavami, neboť by dobrý záměr domácích zahradníků mohl věci naopak uškodit. Řada lidí si totiž nevědomky vybírá exotické druhy, jejichž květy či vzhled jsou atraktivnější než původní kalifornské pouštní varianty. To v konečném důsledku může narušit tradiční migraci monarchů.

Domácí druhy klejich přes zimu odpočívají, zatímco tropické varianty kvetou celoročně. Díky tomu je místo pro kladení vajíček po celý rok. To samičky rozptyluje a narušuje migrační zvyky. Severoameričtí monarchové každou zimu v milionových počtech létají z Kanady a východních oblastí USA do Mexika, menší část ze západu USA zimuje v Kalifornii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist