https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kauza-protestu-ve-chvaleticich-konci-pokutami-prisnejsi-trest-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kauza protestu ve Chvaleticích končí pokutami, přísnější trest nebude

5.1.2022 00:57 | PRAHA (ČTK)
Tepelná elektrárna Chvaletice
Tepelná elektrárna Chvaletice
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce v kauze údajného poškození chladicí věže uhelné elektrárny Chvaletice na Pardubicku. Dovolání směřovalo proti rozhodnutím okresního i krajského soudu v Pardubicích, které uložily pětici aktivistů ekologické organizace Greenpeace peněžité tresty od 28 000 do 49 000 korun. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) pokládalo právní kvalifikaci činu za nesprávnou, prosazovalo přísnější.
 

"Nejvyšší soud dovolání nejvyššího státního zástupce odmítl, neztotožnil se s výhradami proti právní kvalifikaci," řekl ČTK mluvčí NSZ Petr Malý.

"Zároveň Nejvyšší soud dal za pravdu argumentaci nejvyššího státního zástupce, že dovolání v určitých případech, kdy je zde překážka, která brání nejvyššímu státnímu zástupci podat dovolání osobně, může být podáno i jeho náměstkem," doplnil Malý. Dovolání podával nynější nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ještě v době, kdy byl náměstkem a místo nejvyššího žalobce nebylo obsazeno po rezignaci Pavla Zemana.

Žalobci poukazovali na to, že chladicí věž vyžadovala po akci opravu. Na čin se tak mělo vztahovat přísnější ustanovení trestního zákoníku, zmiňující poruchu provozu obecně prospěšného zařízení. Umožňuje uložit až šestiletý trest vězení, případně peněžitou sankci. Pardubické soudy uplatnily základní skutkovou podstatu, kde se píše o poškození zařízení nebo ohrožení provozu, nikoliv o poruše.

"Soud nám dal za pravdu, že jsme nezpůsobili poruchu. Vzhledem k délce procesu a polehčujícím okolnostem jsme od soudu odešli jen s pokutou," uvedla před Vánoci na webu Greenpeace jedna z účastnic akce Zuzana Vlčková.

Aktivisté v říjnu 2016 obsadili chladicí věž elektrárny na protest proti povolení její modernizace a prodloužení provozu. Za pomoci horolezecké techniky se z věže spustili a navrtali do opláštění asi stovku děr, poté ukotvili a rozvinuli transparenty. Uvnitř chladicí věže odpálili dýmovnice, aby vizuálně znázornili exhalace z elektrárny.

Okresní soud v Pardubicích dospěl k závěru, že porucha provozu elektrárny nenastala. Výrobní bloky napojené na chladicí věž byly v době akce odstaveny kvůli předchozímu požáru zauhlovacího mostu. Žalobci ale poukazovali na to, že věž potřebovala opravu a v listopadu byla asi týden zcela mimo provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist