Světlana Vrablecová "> Když to s tebou jde do kopce - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdyz-to-s-tebou-jde-do-kopce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Green doors/Baobab/Česká asociace pro psychické zdraví: Když to s tebou jde do kopce

Od 9. září do 10. října probíhá v mnoha obcích České republiky již šestnáctý ročník osvětové kampaně Týdny pro duševní zdraví (TDZ). Několika různými akcemi se k TDZ hlásí i občanská sdružení Baobab a Green Doors, které poskytují sociální služby zejména mladým lidem potýkajícím se s duševní nemocí. Spolu s Českou asociací pro psychické zdraví vás zvou v sobotu 24. září od 11.00 do 17.00 na petřínský happening „Když to s tebou jde do kopce.“

Na cestě od Nebozízku k Bludišti si v rámci výtvarně pohybových workshopů můžete vyzkoušet jaké to je být odlišný, něčím pro okolí nápadný. Projít si výstavu výtvarných děl vytvořených lidmi, kteří stáli nad propastí své duševní choroby a rozhodli se jí čelit a jít zpátky do kopce. Zjistit v informačních stáncích a poradně, co to vlastně duševní nemoc je, jak a kde ji léčit i jak se s ní vyrovnat. Více viz program.

Happening navazuje na šestiletou tradici neprofesionálních uměleckých aktivit – zejména výtvarných, hudebních a divadelních, kterým se lidé s duševní nemocí věnují v Centru včasné rehabilitace o. s. BAOBAB a v tréninkové Kavárně na půl cesty o. s. Green Doors. Petřín si pro realizaci happeningu vybrala občanská sdružení záměrně – vrch je spojován zejména s dostaveními mladých lidí a právě mladým lidem (kteří onemocněli duševní nemocí a usilují o návrat do „normálního života“) poskytují sdružení své služby. Duševní onemocnění totiž propukají nejčastěji ve věku od 15 do 25 let.

Psychická krize může potkat každého z nás – nás samé nebo někoho z našich blízkých. Pokud se počínající duševní onemocnění včas zachytí (tzn. pokud nemoc v zárodku podle typických příznaků a díky konzultaci s odborníkem rozpoznáte a spolupracujete na léčbě a následné rehabilitaci), je reálná šance na uzdravení. O příznacích duševních nemocí stejně jako o možnostech terapií je však veřejnost stále málo informována. Proto v rámci happeningu nabízejí sdružení nejen informace o svých službách, ale o zdravotních a sociálních službách vůbec; nadto nabízejí na místě možnost popovídat si o tom, jak zvládnout psychickou krizi s psychology. Jednou z možností je také zavolat na informační telefonní Linku psychopomoci 224 214 214, kterou provozuje Česká asociace pro psychické zdraví.

Akce se zároveň snaží bojovat s předsudkem, který ve veřejnosti přetrvává, o neschopnosti lidí s duševní nemocí zapojit se do „normálního“ života. Lidé s psychickým onemocněním však mohou žít aktivním a plnohodnotným životem. Mohou studovat, pracovat, mít rodinu, přátele a aktivně trávit volný čas apod.

Název: „Když to s tebou jde do kopce“
Termín: 24.9.2005, 11.00-17.00 hod
Místo: Petřín (cesta od Nebozízku k Bludišti)

Pořadatelé:
- Baobab, Lucie Masopustová, 603 238 359
- Green Doors, Světlana Vrablecová, www.greendoors.cz, svetlana@greendoors.cz, 777 913 051
- ČAPZ, Andrea Studihradová, www.capz.cz, andrea.studihradova@capz.cz, 777 783 016
informace o TDZ obecně: www.tdz.cz

přílohy: program happeningu a odborná poznámka

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROGRAM

Start 11.00 - U NEBOZÍZKU - Workshop Michala Nondeka (Green Doors)

První zastavení - Psychoporadna (ČAPZ a VIDA) - poradna – jak zvládnout psychickou krizi & informace
o příznacích duševních nemocí, způsobech léčby a druzích sociálních služeb - mezi Nebozízkem a bludištěm

Druhé zastavení - Zastavte se na chvíli, aneb Z bludiště k bludišti výtvarný workshop Lucie Masopustové (Baobab)
mezi Nebozízkem a bludištěm

Třetí zastavení - Co už nechceš nést, výtvarný workshop Marjánky Štefančíkové (Baobab) před bludištěm

Čtvrté zastavení - informační stánek vše, co jste chtěli vědět o sociálních službách, ale báli jste se zeptat
(aby se vám někdo nesmál)(Baobab a Green Doors)

Káva na pátém zastavení - Před bludištěm Kolíbka Iva Lorence – ochutnávka kávy a jídla (spřátelená kavárna Kolíbka)

CÍL - u bludiště
15.00 LSD – Lidově spontánní divadlo - svépomocná drama-terapeutická skupina
16.00 Le Kapr a Syndrom hněvu - koncert dvou kapel, jejichž členové užívají služeb Baobabu a Green Doors

Cestou do kopce (od Nebozízku po bludiště) si můžete prohlédnout výstavu obrazů,
jejichž autory jsou lidé, kteří stáli nad propastí své duševní choroby a rozhodli se
jí čelit a jít zpátky do kopce – bude po cestě z Nebozízku k bludišti)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ODBORNÁ POZNÁMKA

Současné poznatky z oblasti psychiatrického výzkumu vyzývají pracovníky v oblasti péče o duševně nemocné ke včasným zásahům, k rychlému podchycení nemoci, včasnému zahájení léčby a všestranné rehabilitace, je proto nezbytné informovat veřejnost o existenci těchto specializovaných služeb. Větší informovanost veřejnosti o souvislosti včasných intervencí s výhlídkami na úspěch léčby může významným způsobem navýšit počet uživatelů služeb včasné intervence a díky tomu naopak snížit počty chronicky nemocných.

Podle materiálů WHO je jedna třetina lidí s vážným duševním onemocněním (jako je například schizofrenie, která postihuje celosvětově 1-2% populace) schopna úplného návratu do „normálního“, plnohodnotného života. Druhá třetina je schopna se do běžného života zapojit alespoň částečně, a to za podpory léků. Zbývající třetina však zůstává chronická. Studie posledních let prokázaly, že až 90% psycho-sociálních handicapů se vytváří během prvních tří let nemoci. V České republice ale není výjimkou, že se člověk potýkající s duševní nemocí dostane k péči odborníka až po dvou letech (při dobré informovanosti veřejnosti je možno tuto dobu zkrátit až na tři měsíce od vypuknutí nemoci – viz australský osvětový projekt). Úspěch terapie tak jednoznačně přímo souvisí s včasným zaléčením!
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist